Mijn kasten staan vol met restjes. In de koelkast vind je standaard bakjes en pannetjes met leftovers. En in mijn voorraadkasten staan aangebroken verpakkingen waar overal nog net een klein beetje in zit. Soms kan ik daar ineens zo klaar mee zijn. Dan erger ik me rot aan al die kleine hoeveelheden waar je net niks meer mee kunt. Toen ik afgelopen week de la met bakspullen opentrok en al die zakjes met beetjes zag staan, moest ik aan de slag. Ik bakte deze heerlijke chewy havermout koeken met rozijnen en abrikozen. En niet alleen had ik een heel fijn tussendoortje, ook mijn voorraad is weer een beetje opgeschoond.
Ik ben meer een koker dan een bakker. En als ik dus eens aan het bakken sla, dan heb ik altijd wel wat ingrediënten over. Je wilt niet weten hoe mijn kastjes en lades eruit zien. Al die aangebroken verpakkingen, echt te erg. En is het met de restjes van de gerechten die ik kook meestal zo dat ik die de volgende dag op eet. Zo is het niet met mijn leftovers als ik weer eens aan het bakken ben geslagen.
Soms kan ik daar dan ineens last van krijgen. Dan móet er wat mee gebeuren. Toen ik de la opentrok en er nog wat rozijnen, gedroogde abrikozen, een klein beetje amandelmeel en een aangebroken verpakking havermout stond, wist ik genoeg. Ik wilde al een tijd lang van die zachte havermout koeken maken. Zoals je ze ook wel kent van die voorverpakte tussendoor-repen. Stevig, een beetje bite, maar niet echt een koekje. Dat idee. Ik vind ze geslaagd, en ben blij dat ik mijn kastjes weer een beetje opgeruimder heb….
Havermout koeken met rozijnen en abrikozen
Voor 6 tot 8 stuks
- 100 gr havermout
- 75 gr amandelmeel
- 35 ml kokosolie
- 35 ml honing
- 1 ei
- 75 gr rozijnen
- 75 gr gedroogde abrikozen
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl vanillepoeder
Nodig; mengkom, ovenschaal circa 15 x 20 cm, bakpapier, steelpan
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de ovenschaal of bakvorm met bakpapier. Dit gaat het makkelijkst als je het bakpapier even nat maakt onder de kraan, tot een prop frommelt en daarna voorzichtig weer uitvouwt.
Doe de havermout samen met het amandelmeel in een mengkom en voeg het bakpoeder en de vanillepoeder toe.
Snij de abrikozen in kleine stukjes.
Smelt de kokosolie in een steelpan. Schenk samen met de honing in de mengkom.
Doe de abrikozen en rozijnen bij de havermout en tik een eitje boven de kom. Gebruik een lepel om alles door elkaar te scheppen.
Stort daarna het deeg voor de havermout koeken met rozijnen en abrikozen in de bakvorm. Gebruik een lepel om het mengsel goed uit te spreiden en druk goed aan.
Schuif de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak de havermout koeken in zo’n 20 minuten goudbruin en gaar. Laat daarna helemaal afkoelen voordat je er stukken van snijdt.
Ga je aan de slag met dit recept voor havermout koeken met rozijnen en abrikozen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
10 reacties
Ik gok dat er een foutje bij de ingrediënten is ingeslopen, 2x “1 ei”… 😉
Yes, thanks! Aangepast nu!
Heb je ook een gezond alternatief voor kokosolie?
Wat is er niet gezond aan kokosolie?
Heerlijk! Zou je in plaats van amandelmeel ook bijvoorbeeld speltmeel of iets dergelijks kunnen gebruiken?
Ja, dat kan natuurlijk, maar dan wordt het wel een andere koek hoor!
Ik heb ze al een paar keer gemaakt. Ik doe er dan ook 1 appel bij en dan iets minder abrikozen en rozijnen. Wordt het nog wat zoeter. Maar ze zijn echt lekker.
Klinkt ook erg goed!! Dank je wel voor je reactie 🙂
Dit weekend de koeken gemaakt. Lekker zijn ze. Wel wat vlak qua smaak. Snufje zout toevoegen misschien? Ga ik nog wel keertje doen, want de strucuur is goed en ben dol op alle ingredienten
Hoe lang zou je ze kunnen bewaren denk je?