Herfst. Ik wil er eigenlijk nog niet aan. Ik bedoel, ik heb zo genoten van de zomer dat ik nog even tijd nodig heb om te schakelen… Toch, als ik er even over nadenk, heeft het ook wel weer wat. Ik maak het binnen gezellig – ik mis mijn open haard nu wel, maar die komt nog – kaarsjes, kopje thee erbij. En natuurlijk wat lekkers! Ik vond het wel weer eens tijd voor een zoet recept, een makkelijk taartje met het fruit dat in dit seizoen weer volop verkrijgbaar is. Deze glutenvrije perentaart met pecannoten en speculaas is het geworden. En ik kan je alvast verklappen, dit maakt de komst van de donkere dagen echt een stuk aangenamer…. Hmmm, ergens heb ik er toch ook wel weer zin in!
Als je mij al een tijdje volgt, dan weet je dat ik zo af en toe ineens de bak-kriebels krijg. 9 van de 10 keer duik ik de keuken in voor ontbijtjes, lunch en avondmaaltijden. Maar zo nu en dan móet ik wat zoets klaar maken. Niet heel ingewikkeld, gewoon net iets lekkers voor bij de koffie of thee. Als je mij een tijdje volgt, weet je ook dat ik grotendeels glutenvrij eet. Het verhaal daarachter heb ik volgens mij nooit zo gedeeld…
Al op mijn 15e kreeg ik van de huisarts de diagnose PDS. Altijd een opgeblazen buik, slechte stoelgang, vaak moe. Niet zoals het hoort te zijn…. Nou kreeg ik wel het advies om mijn eetpatroon eens onder de loep te nemen. Maar eigenwijs als ik was, gooide ik dat advies in de wind. Pas toen ik ouder was en na een flinke zoektocht naar wat wel en niet werkt voor mijn buik, weet ik nu welk voedingspatroon goed bij mij past. En dat is dus grotendeels glutenvrij. Dat is voor mij ook een kwestie van trial & error geweest, maar ik ben zo blij dat ik dit nu weet!
Ik zou er nog beter aan doen om 100% de knop om te zetten, maar dat is voor mij niet altijd haalbaar. Ik hoor mezelf dan zeggen dat ik er niet ziek van word, maar de klachten die ik heb, zijn natuurlijk niet heel gezond. Toch lukt het me zeker thuis goed om te kiezen voor glutenvrije maaltijden. En dat ik vaak degene ben die kookt thuis, komt dan ook wel goed uit. Het is niet zo dat ik het gezin ook glutenvrij laat eten, want voor iedereen geldt weer een ander eetpatroon dat goed past. Ervaar jij vage klachten die je eigenlijk niet zou horen te hebben, dan is het een idee om eens naar de huisarts te gaan of een snelle zelftest te doen.
Voor zover ik kan, pas ik dus mijn eetpatroon aan op wat goed voelt voor mij. Waar ik me lekker bij voel en geen klachten bij ervaar. Dat betekent natuurlijk helemaal niet dat ik nu niet meer lekker kan eten, dat is me de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Deze lekkere perentaart met pecannoten en speculaas maak ik bijvoorbeeld klaar met het glutenvrije bladerdeeg van Schär… Zo zie je maar, een kleine switch en je kunt gewoon heerlijk blijven genieten. Dat doe ik vaker zo hoor, in het uitgebreide assortiment van Schär kan ik altijd wel een lekker glutenvrij alternatief vinden!
Glutenvrije perentaart met pecannoten en speculaas
Voor 1 taart op het bakblik 30×20 cm
- 1 rol glutenvrij bladerdeeg van Schär (Blätterteig)
- 4 conference peren
- 50 gr pecannoten
- 25 gr amandelschaafsel
- 50 gr rozijnen
- 2 el havermout
- 3 el suiker
- 1 tl speculaaskruiden
- Snuf vanillepoeder
- 1 ei
Nodig;
bakvorm 30×20 cm, mengkom, vork, deegroller
Bereiden:
Het bladerdeeg van Schär heeft even tijd nodig om te ontdooien. Haal het daarom op tijd uit de vriezer. Of gebruik de magnetron of de ontdooistand op de oven om wat sneller aan de slag te kunnen. Het bladerdeeg is gewikkeld in bakpapier, heel handig!
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij de peren in kwarten en verwijder de schil en het klokhuis. Snij daarna in kleine blokjes.
Doe de stukjes peer in een mengkom en voeg hier de suiker, speculaaskruiden en het vanillepoeder aan toe.
Hak de pecannoten grof en doe ze samen met de rozijnen in de kom. Schep even goed door elkaar.
Bekleed de bakvorm met het bladerdeeg. Laat het bakpapier gewoon zitten! Zorg voor iets opstaande randen en snij het bladerdeeg dat over is weg met een scherp mes.
Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en bestrooi de bodem van de perentaart met havermout.
Schep de blokjes peer met pecannoten en speculaaskruiden op het bladerdeeg.
Kneed het beetje bladerdeeg dat over is tot een bal en gebruik een deegroller om dit uit te rollen. Snij er fijne reepjes van en leg deze over de perentaart.
Kluts een eitje en bestrijk het bladerdeeg daarmee. Schuif de perentaart met pecannoten en speculaas voor 20-25 minuten de warme oven in. Serveer lauwwarm, eventueel met een bolletje ijs als je deze taart als nagerecht wilt eten.
Ga jij aan de slag met dit recept voor glutenvrije perentaart met pecannoten en speculaas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
Deze blogpost betreft een samenwerking met Schär. Lees hier mijn disclaimer.
5 reacties
Waarom is de “glutenvrije bladerdeeg” doorgestreept?
Lekker recept! Dank je.
De ballonbuik en verstopping is erg herkenbaar!
Bij mij lijkt tarwe een van de grote boosdoeners, dus ik eet veel spelt, maar ook vaker glutenvrij of gewoon groentepasta of zo
Thanks, er zat een klein foutje in de link, dat is nu opgelost!
Wat goed dat je naar je lijf hebt geluisterd en op zoek bent gegaan naar een eetpatroon dat voor jou werkt. Zo lekker om je gewoon fijn te voelen!
Idem hier, speltbrood geeft ook problemen, boekweitbrood eet ik wel eens. Ook boekweit in de smoothie en de pannenkoeken. Glutenvrij bladerdeeg is soms een beetje slap , bio bladerdeeg helpt ook al in mijn geval, trouwens alle bio granen en noten en zaden zijn zo veel beter te verteren.
Het is soms even een zoektocht en elk lijf is weer anders, maar het is wel erg lekker als je weet hoe dit voor jou werkt. Fijn dat je daar achter gekomen bent!
Bij de ingrediënten staat amandelschaafsel, waar in het recept komt dit ?