Bijna is het 5 december en op de valreep deel ik nog het recept voor glutenvrije kruidnootjes met jullie. Ik had ze al eerder willen plaatsen, maar het lukte me na onze vakantie op Bali niet helemaal om terug in het blog ritme te komen….
Zo’n eerste week na de vakantie is vaak chaotisch en ik had zulke leuke dingen te doen, dat het me niet gelukt is om dit recept eerder op de blog te zetten. Maar goed, je moet deze kruidnootjes dan ook niet te lang van tevoren klaar maken, dus eigenlijk is het perfect om vandaag pas het recept hier te plaatsen.
Zelf glutenvrije kruidnoten maken
Wij vieren vrijdag Sinterklaas met de hele familie, met mijn ouders en zussen en broer, alle aanhang én natuurlijk de kleintjes. Sinds er weer little feed in de familie rond huppelen (mijn dochters van 4 en 2, maar mijn zus heeft ook 2 meiden), vieren we Sinterklaas ook echt weer met veel cadeautjes en gezelligheid.
Elk jaar gaat het meer leven voor de meiden, dus het is leuk om flink uit te pakken, ook met lekkernijen. Ik maak in elk geval een flinke plak spelt speculaas. En deze glutenvrije kruidnootjes!
Glutenvrije kruidnootjes
Wil of moet je glutenvrij eten, dan zijn deze kruidnootjes ook een echte traktatie! Ik gebruikte een mix van boekweitmeel en teffmeel, waardoor de kruidnootjes ook echt een mooie donkere kleur krijgen.
De kruidnootjes zijn ook vrij van geraffineerde suikers. Zo kun je dus ook met een gluten intolerantie lekker mee snoepen dit jaar!
`
Ingrediënten
- 50 gram boekweitmeel
- 50 gram teffmeel
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 50 gram kokosolie
- 50 gram bruine suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Doe de droge ingrediënten in een mengkom en schep alles goed door elkaar.
- Laat de kokosolie even smelten in een pan en voeg toe aan de droge ingrediënten. Meng (voorzichtig, heet!) door het meel en kneed tot een deegbal. Laat nu het deeg even rusten, zodat de kokosolie ook weer wat kan stollen.
- Maak van het deeg kleine bolletjes ter grootte van een knikker en leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Als alle kruidnootjes op de bakplaat liggen, druk je ze stuk voor stuk nog even een beetje platter en schuif je de bakplaat de oven in.
- Bak in ongeveer 12 minuten gaar. Haal de bakplaat uit de oven en laat de kruidnootjes zeker 30 minuten afkoelen om echt knapperig te worden. Smullen maar!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram