Glutenvrije kerst tulband! Bij Kerst hoort gewoon een tulband cake, heerlijk voor bij de koffie of juist als zoet nagerecht. Deze klassieker mag echt niet ontbreken vind ik! Je weet van mij dat ik graag zoete gerechten maak, maar ik ben absoluut geen bak-koningin. Niet de next Heel Holland bakt winnares… Maar een kerst tulband, die wilde ik nog wel heel graag eens maken.
Vroeger stond er met de kerstdagen altijd een tulband op het aanrecht, sierlijk op een taartplateau, en met de thee mochten we er dan een stukje van snoepen. Dat soort goede herinneringen zijn voor mij vaak de inspiratie om zelf aan de slag te gaan met een gerecht. Voor deze kerst maakte ik een glutenvrije kerst tulband, want ik maakte gebruik van de glutenvrij meelmix van Schär. En dit is een echte kerst tulband, eentje die op een taartplateau gepresenteerd mag worden!
Kerst tulband cake
Ik kom uit een gezin waar lekker eten belangrijk is, en waar we af en toe lekker snoepen minstens zo van belang vinden. Een stukje taart, bonbons, een tulband cake met Kerst, bij ons stond het altijd op tafel. En ik koester die momenten, voor mij staat eten gelijk aan gezelligheid.
Die tulband met Kerst bijvoorbeeld, werd standaard elk jaar in huis gehaald en dan dronken we op Eerste Kerstdag een kop thee, mét een stukje tulband erbij. Volgens mij maakte mijn moeder die tulband cake trouwens nooit zelf, maar kocht ze die bij de bakker. Dat maakt niet uit, de herinnering eraan is meer dan goed!
Zelf eet ik over het algemeen glutenvrij, omdat ik me daar gewoonweg beter bij voel. Minder buikklachten en vage hoofdpijnen, ik voel me gewoon fitter. Maar ik wil natuurlijk net zo goed lekker eten, en ook genieten van allerlei lekkers. Ik gebruik regelmatig de glutenvrije producten van Schär, omdat ze lekker zijn én makkelijk in gebruik. Eerder deelde ik al de recepten voor yoghurtpannenkoekjes, focaccia met mozzarella en sandwich met zalm en avocado met je.
Recept glutenvrije Kerst tulband
Ik maakte mijn kerst tulband dan ook met de glutenvrije meelmix C van Schär, en vulde deze verder met rozijnen, cranberries en pistache noten. Misschien niet heel traditioneel, maar werkelijk waar zo goed…. En je hoeft dus echt geen bak-koningin te zijn om met dit recept aan de slag te gaan, want dit kan niet mislukken! Ik ga mijn moeder deze Kerst verwennen met deze glutenvrije kerst tulband, bij een kopje thee, en zo halen we oude herinneringen weer boven.
Meer glutenvrije feestrecepten:
- Glutenvrije perentaart met pecannoten en speculaas
- Chocoladetaart met frambozen en rode peper
- Oostenrijkse apfelstrudel met vanille ijs
- Tiramisu met stoofperen en chocola
Nodig
- Tulbandvorm
- Zeef
Ingrediënten
- 250 gram glutenvrij meel Kuchen & Kekse Mix C van Schär
- 125 gram roomboter
- 125 gram suiker
- 4 eieren
- 125 ml amandelmelk
- 1 theelepel vanillepoeder (extract)
- 1 ½ theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 1 sinaasappel
- 2 handjes cranberries
- 2 handjes rozijnen
- 50 gram pistachenoten (ongezouten)
Bereiden
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de boter samen met de suiker en het vanillepoeder in een kom en roer tot een romig geheel. Splits de eieren, vang de eiwitten op in een aparte kom en voeg de ei-gelen 1 voor 1 toe aan het boter-suiker mengsel. Meng goed door, tot een lobbige massa ontstaat.
- Schil de sinaasappel met een scherp mes, snij alle vliesjes weg. Snij vervolgens de partjes in kleine stukjes. Hak de pistache noten grof. Voeg de cranberries, rozijnen, stukjes sinaasappel en gehakte pistache noten toe aan het boter-mengsel. Voeg hier de melk aan toe en roer goed door.
- Zeef het glutenvrije meel boven een kom zodat een luchtig en poederig meel ontstaat. Voeg hier de bakpoeder aan toe en meng goed.
- Klop ondertussen de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Gebruik hier de mixer voor, of laat je keukenmachine het werk doen. De eiwitten zijn stijf geklopt als er pieken blijven staan in de kom en je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt.
- Meng het gezeefde meel beetje bij beetje met het boter-mengsel. Als alles goed gemixt is, spatel je voorzichtig de opgeklopte eiwitten door het beslag.
- Vet de tulbandvorm in met wat extra boter en bestuif lichtjes met wat glutenvrij meel. Schenk nu het beslag in de vorm en zet de vorm 1 a 2 keer stevig neer op het aanrecht. Zo loopt het beslag in alle hoekjes en gaatjes van de tulbandvorm.
- Schuif de tulband nu de oven in en bak in 50-55 minuten goudbruin en gaar. Ik maakte de glutenvrije kerst tulband af met wat poedersuiker…. Want een witte kerst moet je in Nederland toch gewoon zelf maken!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Deze blogpost betreft een samenwerking met Schär. Lees mijn disclaimer.
10 reacties
wordt hij echt zo mooi luchtig en hoog als op de foto??? ik lees verschillende berichten over deze mail soort, vandaar mijn vraag om teleurstelling te voorkomen.
Als je het recept volgt, dan kan het niet misgaan hoor! Deze glutenvrije meel van Schär werkt juist heel makkelijk. Het is wel belangrijk dat de eiwitten goed stijf geslagen zijn, daarmee maak je zo’n mooie luchtige cake!
En de foto’s zijn het resultaat van mijn bakkunsten, als ik het kan, kun jij het ook!
Heb de mix gekocht en een tulband vorm aangeschaft. Zondag bakdag, dank je wel!
Succes! Ga je morgen aan de slag? Als het niet lukt, geef je maar een gil!
Ziet er lekker uit, nu nog kijken waar ik die mix kan vinden.
Hoi,
Kan ik ook speltmeel met bakpoeder gebruiken i.p.v kuchen & kekse mix van schar?
Groet,
Noreen
Zeker, al zou ik dan wel voor speltbloem gaan!
Top dankjewel.
Hij is heerlijk. Heb de pistache eruit gelaten en vervangen door amandelen, omdat ik geen pistache kan eten.
Yes, helemaal in de kerststemming zo! En vooral lekker jouw eigen variant bedenken, vind ik alleen maar leuk!