Ja natuurlijk, een recept voor glühwein mag niet ontbreken. Ik ben namelijk dol op wijn, en nog het allermeest op rode wijn. Nou drink ik niet per sé mijn wijn graag warm, maar op wintersport maak ik een uitzondering. Soms dan…. Weet je, eigenlijk ben ik een mooi weer skiër, ik hou van een strakblauwe lucht en een zonnetje. En dat het eigenlijk ook helemaal niet zo koud is, en dat je in een t-shirtje op het terras kunt zitten. Dat is mijn ideale wintersportvakantie… Maar ondanks dat wij vaak geluk hebben in deze week in februari, en het dus prachtig weer is, is het ook wel eens anders geweest. Dan is het overdag koud, sneeuwt het, en dan kan het verkleumde lijf wel wat warms gebruiken. Een glas glühwein aan het einde van de dag gaat er dan wel in.
Glühwein recept
Glühwein hoort wat mij betreft niet heel zoet te zijn, maar vooral wel kruidig. Ik heb verder niet heel veel verstand van wijn hoor, ik vind het belangrijk dat het lekker is. En als het dus koud is buiten, en ook alleen dan, dan mag mijn wijn verwarmd worden. Dus dan heb ik het over wintersportvakanties, of na hele lange schaatstochten. Ik weet eigenlijk niet eens meer wanneer de laatste keer is dat ik echt heb geschaatst…. Maar vorig jaar op skivakantie dronk ik zeker een glas gloeiwijn, of twee. En, het is deze week een beetje de Oostenrijkse week op de blog, dus dan mag dit recept voor glühwein natuurlijk niet ontbreken.
Eigenlijk had ik geen idee hoe je glühwein klaar maakt… Ook voor mij is het wereldwijdeweb dan een uitkomst hoor! Wat ik wel áltijd doe als ik op zoek ga naar een origineel recept, is zoeken in de taal van het land waar mijn gerecht – of drankje dus – vandaan komt. Ik zocht dus niet op recept, maar op rezept en kwam toen op een Duitstalige site uit. Het rezept dat ik hier vond is de basis geweest voor mijn glühwein, maar uiteraard heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. En ik had alleen sinaasappellikeur, dus ik heb er een scheutje limoncello in gedaan. Werkt ook prima…haha!
Ingrediënten
- 750 ml rode wijn
- 50 gram suiker
- 2 kaneel stokjes
- 10 kruidnagels
- 2 steranijs
- 1 sinaasappel
- 1/2 citroen
- 50 ml limoncello (of sinaasappellikeur)
Bereiden
- Schenk de rode wijn in de grote pan. Doe hier de suiker, kaneelstokjes, kruidnagels en steranijs bij.
- Boen de citroen goed schoon en rasp de schil boven de pan. Pers de sinaasappel uit en schenk het sap bij de rode wijn.
- Zet de pan met glühwein op het vuur en zet de vlam niet al te hoog. Laat de wijn warm worden, er kan een schuimlaagje ontstaan, en laat dan op halfhoog vuur ongeveer 30 minuten pruttelen. De wijn mag niet koken!
- Na een half uur draai je het vuur uit en schenk je de likeur erbij. Roer goed door en serveer in hittebestendige glazen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met een recept dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest