Afgelopen zaterdag werd onze dochter 3 jaar oud! En natuurlijk wilde zij een mooie prinsessentaart, zoals bijna alle meisjes van 3. Ik wilde wel een gezonde taart, zeker nu ik suiker uit mijn voedingspatroon aan het bannen ben. Wij zijn thuis gek op cheesecake en zo kwam ik op het plan om een gezonde cheesecake te maken. Met vers fruit, zodat de gezonde cheesecake ook nog een mooie roze prinsessenkleur zou krijgen.
De taart was een groot succes en is tot aan de laatste punt op gegaan. Omdat ik ook op Facebook al zulke leuke reacties kreeg, deel ik graag het recept voor deze gezonde cheesecake met jullie:
**Edit: dit recept is bijgewerkt! **
Recept gezonde cheesecake
Bodem:
- 100 gram amandelen
- 150 gram Medjools dadels
- 25 gram kokosolie
Vulling
- 150 gram rauwe cashewnoten
- 50 gram amandelen
- 100 gram honing
- 100 gram kokosolie
- 1 citroen
- 1 tl vanillerasp
- 500 gram magere kwark
- 300 gram frambozen
- 4 velletjes gelatine
Nodig: springvorm, steelpan, bakpapier en keukenmachine.
Voorbereiden:
Leg een aantal uren voordat je de gezonde cheesecake gaat maken de rauwe cashewnoten + 50 gram amandelen (voor de vulling) in een bakje met water en laat ze een paar uur weken. Het beste is om ze een nachtje in het water te laten staan. Mocht je kiezen voor diepvriesfruit, zorg er dan voor dat het fruit ontdooid is, meestal duurt dit wel 2 a 3 uur.
Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier en sluit dan de vorm.
Aan de slag:
Bodem: Doe in de keukenmachine 100 gram amandelen en hak deze grof. Ontpit de dadels en voeg deze toe in de keukenmachine. Hak samen met de amandelen nog wat fijner. Smelt 25 gram kokosolie in een pan en zodra dit gesmolten is, voeg je dit toe aan de keukenmachine. Als het mengsel fijn gehakt is, smeer je dit uit over de bodem van de springvorm. Verdeel het mengsel gelijkmatig met de bolle kant van een lepel.
Vulling: Leg de gelatineblaadjes in wat water te weken. Spoel de cashewnoten en amandelen af en doe in de keukenmachine. Hak de noten fijn. Voeg de honing, het sap van de citroen, kokosolie (gesmolten!) en de vanillerasp toe aan en meng goed. Doe de frambozen in de keukenmachine en meng tot 1 geheel (het mag echt een gladde massa worden). Als alle vruchten goed gemengd zijn, voeg je lepel voor lepel de kwark toe. Meng op een rustige stand van de keukenmachine de kwark door het noten/vruchtenmengsel.
Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze in een steelpannetje, voeg hier 5 el water bij en zet op het vuur. Verwarm de gelatine, totdat het volledig is opgelost, maar breng niet aan de kook. Schenk de gelatine door de kwark heen, schep goed om en verdeel vervolgens het kwarkmengsel over de bodem van de cheesecake.
Zet nu de taart in de koelkast en laat minstens 6 uur goed koelen. Even in de vriezer kan ook.
Tip: de kokosolie smelt op zo’n 25 graden, maar wordt dus ook weer hard in de koelkast.
Tip: met frambozen wordt het een prachtige gezonde prinsessen cheesecake. Wil je er meer een jongensvariant van maken, dan zou je kunnen kiezen voor blauwe bessen.
Ga je aan de slag met dit recept voor deze roze gezonde cheesecake? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
25 reacties
Aah, superhandig!
Ik wilde al een hele tijd cheesecake maken, dus dit is echt ideaal!
Liefs, Tessa
hmmm, klinkt heerlijk!
Hallo Reny,
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag,maak er een leuke dag van!
Gezien de ingrediënten moet deze taart geweldig smaken, overigens het andere gebak ook.
Voedzaam en lekker kan gelukkig samen gaan.
Dankjewel voor het delen van deze lekkernijen!
Gr, Wietske
Vraagje, welke maat springvorm is het handigst voor deze taart? En bij bevroren fruit alles toevoegen, ook het uitgelekte vocht? Alvast bedankt! Ik wil graag komend weekend deze taart maken!
Bij het gebruik van diepvries fruit moet je eerst het fruit even laten ontdooien en uit laten lekken in een vergiet. Het vocht dat er nog uit komt, dat gebruik je niet voor de taart. Welke maat springvorm is helemaal aan jou, ik weet niet precies hoe groot die van mij is. Als je een kleinere springvorm gebruikt, kun je de laag ‘cheese’ wat hoger maken, is ook erg leuk! Succes!
Hij staat in de koelkast! Ik heb de meeste ingrediënten verdubbeld omdat ik een grote springvorm heb gebruikt (heb de kleine ook in gebruik 😉 ). Ik weet nu al dat ie ontzettend lekker is! Ik heb ‘m eigenlijk zondag nodig, denk je dat ik ‘m zo lang in de koelkast kan bewaren of is de vriezer beter? Ik ga ‘m nog versieren met viooltjes uit de tuin! Bedankt voor het recept, mijn dochter is er helemaal blij mee.
Heb je er kwark in gedaan? Dan zou ik de taart zeker invriezen. Wel weer in de koelkast laten ontdooien, het ontdooien moet niet te snel gaan want dan gaat de structuur van de kwark verloren. Heel veel plezier zondag!
Ik heb de taart nu weer gemaakt, met kwark en aardbeien. Maar, er moet nog echt gelatine of agar agar in, anders blijft de taart zacht!
Hij gaat de zondag niet halen. 🙂 Ik had het met Griekse yoghurt gedaan en het leek alsof hij niet hard was geworden. En dat was het dus ook niet helaas. Maar daardoor hadden wij wel vanmorgen een heerlijk bakje taart eh…. yoghurt ontbijtje met noten en fruit. 😉 Ik ga ‘m voor zondag nog eens maken en dan maar wel met kwark. Bedankt voor je reactie. Komt vast goed voor zondag!
Als nieuweling in gezondevoedingsland besloot ik te beginnen met deze heerlijke taart! Eerst naar de groentewinkel, de notenwinkel en daarna verse frambozen geplukt. Een feestje op zich! Daarna alles precies volgens het recept klaargemaakt, maar…. toen ik de rand van de springvorm verwijderde, zakte de taart helemaal uit 🙁 Ik kan zelf niet bedenken waar het hem in zit (heeft ook lang genoeg gekoeld). Heb jij nog ideeën? Wat me wel opviel, was dat de kokosolie al heel zacht was, voordat ik hem ging smelten. Nu heb ik nog nooit eerder kokosolie gebruikt (ja, echt nieuweling ;-)), dus ik heb geen idee of dat normaal is. Hoe dan ook, we gaan de ’taart’ wel opeten, maar dan als lekker toetje. En ik laat me niet ontmoedigen, ik ga vrolijk verder met je andere heerlijke recepten!
Het klinkt absoluut heerlijk.
Maar.. over ‘gezond’ gesproken.
Men lijkt tegenwoordig te denken dat als je maar zonder suiker bakt of braadt, het snel goed is.
Dit terwijl er in bv fruit ook belachelijk veel suiker zit. Wat denk je van honing? Dadels?
Ik heb even berekend wat deze ‘gezonde’ taart bevat: maar liefst 4162 calorieën.
(111gr eiwit / 304gr koolhydraten / 275gr vet).
Dat is per persoon (uitgaand van tien stukjes uit de taart?) bijna 30gr vet voor een verjaardagstaartje. Het zijn grotendeels goede vetten, maar toch.. een gezonde hoeveelheid vet is 1gr per kg lichaamsgewicht per dag. Na het eten van dit stukje taart kan je bijna geen kant meer op met je voeding voor de rest van de dag, aangezien overal wel vet in zit.
Als je dan toch gezond wilt doen, kan je net zo goed een magnum uitdelen , dan heb je pp minder calorieën binnen dan met deze taart. Sorry for the honesty here..
Hi! Dank je wel dat je de moeite hebt genomen om dat uit te rekenen…. 🙂 Ik ben op iets andere totalen gekomen (moet het toch even narekenen :)), iets lager ook dan wat jij aangeeft! En er gaan wel zeker 12 stukjes uit deze taart hoor. Heb je voor de lol ook uitgerekend hoeveel calorieën een slagroomtaart bevat? Ik wel, en daar schrik je ook flink van.
Ik snap je punt, ik ga er echter niet vanuit dat mensen deze taart in hun eentje, in 1 keer opeten. Het gaat om een feestelijke gelegenheid, waarbij best iets lekkers op tafel mag komen. Daarnaast is deze taart in die zin gezonder dan een – reguliere – slagroomtaart omdat je ten eerste weet welke ingrediënten hier ingegaan zijn, je ten tweede heel bewust kunt kiezen voor de hoeveelheid suikers, en ten derde, dit zijn (grotendeels) pure, natuurlijke ingrediënten. Dat is dus ook de reden dat er hier met een verjaardag een cheesecake op tafel komt, en geen magnums.
Wauw, roze! Deze ga ik zeker maken voor mijn eigen verjaardag. Ik heb deze taart ook in mijn top 10 mooiste verantwoorde taarten gezet 🙂
Klinkt lekker! Lukt dit ook met aardbeien? En hoe ben ik er zeker van dat hij niet instort als ik de springvorm verwijder? Ik wil hem zondag maken!
nog iets anders: je hebt dus 150 gram amandelen nodig ipv 50?
Hallo, maakt het nog uit welk formaat springvorm je gebruikt? Of zijn de hoeveelheden van de ingrediënten die je hier hanteert, voldoende voor verschillende formaten springvormen?
Hoi, de taart klinkt heerlijk, maar ik ben allergisch voor cashewnoten. Waardoor kan ik deze vervangen?
Met amandelen lukt het ook, kun je daar wel tegen?
Ja amandelen wel, evenals walnoten.
Die zou je ook nog kunnen mengen, lekker!
Hi! Ik heb je taart gemaakt. Heerlijk hoor, maar hij zakt in… komt denk ik omdat er geen agar agar in zit.
Kun je hierop reageren? Het is hier boven ook al gevraagd.
Mvg.
Hoi! Ik had dat probleem dus niet, daarom heb ik het recept zo online gezet. Wat gelatine of agar agar toevoegen kan zeker!
Wij hebben hem ook gemaakt, maar hij wordt niet stijf. Hij is voor mijn dochters verjaardag morgen en moet dus wel mooi gepresenteerd worden. We willen hem nog redden door hem te slopen en agar agar toe te voegen. En dan weer op te bouwen. Weet iemand hoeveel agar agar we dan nog toe moeten voegen??
Ik hoop dat iemand een spoedig antwoord kan geven. Dan hebben wij morgen een perfecte verjaardagstaart!
Hoi. Wat een leuk filmpje, ik zou best eens naar zo’n beurs toe wielln.Ik ben vorig jaar begonnen met het maken van taarten en keek daarbij de kunst af op YouTube, Inmiddels heb ik menige taart bekleed en zelfs een bruidstaart(3 lagen op standaard) gemaakt en vind het verslavend leuk om te doen! In Nederland is het inderdaad nog niet zo he9e9l erg bekend. Ik vind het t leukst om de verraste gezichten te zien als ik e9e9n van mijn creaties’ kado geef. Zo leuk en gewaardeert, altijd weer toppie!
Pingback: 5x gezonde versies van populaire partysnacks - Kinderfeestje blog