Dus. There. Said it. Gevulde speculaas boterkoek it is. En ja, dit recept past helemaal bij MYF en ik leg je zo uit waarom… Deze boterkoek bakte ik afgelopen vrijdag voor Senna’s verjaardag. Naast de appeltaart en cheesecake die ik gewoon bij de bakker haalde, wilde ik ook nog even zelf aan de slag. Blijf ik toch gewoon leuk vinden, ondanks dat ik er eigenlijk helemaal geen tijd voor had. Maar het kriebelt dan toch en die oven lonkt… ik besloot last minute – lees, zo’n 2 uur voordat de visite kwam en ik nog 500 andere dingen moest doen – toch nog even te experimenteren. En het resultaat is zeker geslaagd! Zet deze boterkoek op tafel wanneer je Sinterklaas gaat vieren en ik weet zeker dat je vrienden maakt!
Overal om me heen zie ik mensen al lichtelijk in paniek raken nu de decembermaand weer voor de deur staat. Een beetje angstig voor al dat eten dat gaat komen en dan zijn we na Sinterklaas pas net voorbij het begin van de maand. Wat mij betreft is dat nergens voor nodig! Als je een beetje balans houdt in wat je eet – en dus geen repen marsepein en hele chocoladeletters in 1 keer weg eet – kun je ook prima een stuk van deze gevulde speculaas boterkoek bij de warme chocolademelk eten. Balans. Balans. Echt dat is de sleutel, ook voor de decembermaand!
Vandaar dat ik in deze gevulde speculaas boterkoek ook gewoon los ben gegaan. Nou zijn ze bij mij in de familie wel van de zoetigheid en zeker op verjaardagen wordt er best gesnoept. En dat zal straks met Sinterklaas en rond de Kerst vast ook zo gaan. Deze boterkoek is wel behoorlijk machtig dus je kunt gerust aan de bak gaan voor een grotere groep en er kleine puntjes van snijden. En de volgende dag is ie ook nog lekker, mocht je toch nog een stukje overhouden…
Gevulde speculaas boterkoek
Voor 1 taartje, circa 12 stukjes
- 250 gr (spelt)bloem
- 200 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 150 gr suiker
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 4 tl speculaaskruiden
- snufje zout
- flinke hand amandelschaafsel
- extra boter om in te vetten
Voor de amandelspijs:
- 100 gr amandelmeel
- 75 gr honing
- 1 mespunt vanillepoeder
- 1 ei
Nodig;
2 mengkommen, springvorm 15 cm, bakpapier, mixer met deeghaken
Bereiden:
Begin met het maken van het amandelspijs. In de video hieronder (die van 2015 is, handjes omhoog voor meer video’s!, geef ik je de uitleg!)
Doe het amandelmeel en de honing in een mengkom. Voeg hier een mespuntje vanillepoeder aan toe. Schep met een lepel alles door elkaar, totdat een kruimelige massa ontstaat.
Kluts het ei los en voeg ongeveer 1/3 van het ei toe aan de spijs. Gebruik zeker niet teveel ei, dan wordt het spijs te nat. Gebruik een schone hand om het amandelspijs tot een bol te kneden en zet even opzij. Gooi het geklutste ei niet weg!
Doe de boter samen met de suiker in een tweede mengkom. Gebruik de mixer met deeghaken om de boter met de suiker los te kloppen. Breek dan de eieren boven de kom en mix tot een gladde massa ontstaat.
Voeg de bloem, een snuf zout en de speculaaskruiden toe en meng tot een deeg voor de gevulde speculaas boterkoek. Het deeg hoort ietwat plakkerig te blijven.
Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier en vet de zijkant in met wat boter. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Bekleed de bodem van de springvorm met de ene helft van het deeg. Druk met de bolle kant van een lepel goed aan. Het plakt iets, maar dat is niet erg!
Rol de bol amandelspijs op een schoon werkblad uit tot een platte cirkel ter grootte van de springvorm. Dit kan met een deegroller of gewoon met je handen. Leg het amandelspijs op het deeg van de boterkoek.
Stort daarna de rest van het deeg op het amandelspijs en druk goed aan. Dit gaat het makkelijkst weer met een lepel. Bestrijk de bovenkant van de gevulde speculaas boterkoek met het restje geklutst ei van het amandelspijs. Strooi het amandelschaafsel over de bovenkant en bestrijk nogmaals met ei.
Schuif de gevulde speculaas boterkoek voor 30 minuten in de warme oven. Laat daarna goed afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Enjoy en geniet van een heerlijk avondje!
Meer?!
Ga jij aan de slag met dit recept voor gevulde speculaas boterkoek? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
7 reacties
Hoi Reny, dit lijkt mij wel een lekkere combi boterkoek en speculaas… Ik ben zelf niet zo gek op speculaas maar een beetje speculaas achtig vindt ik wel oke. Dus deze gaat zeker gemaakt worden! Vraagje: welke andere meel zou je kunnen gebruiken als je geen speltmeel in huis hebt?
Super leuk Bianca! Je kunt elke soort bloem gebruiken, ook ‘gewoon’ tarwebloem! Veel plezier met bakken!
Ik had alles in huis, behalve een bakvorm van 15 cm. Dus snel naar de winkel, uiteindelijk een vorm van 20 cm gebruikt. Dat past prima. Hij staat nu in de oven. Hoe haal jij 12 stukjes uit 15 cm ? Klopt dat wel ?
Dat zijn bescheiden puntjes 🙂 Als je op de foto’s bij het recept kijkt, zie je hoe ik er 12 stukjes uit haal. Maar minder kan uiteraard ook!
Hallo Reny. Ik krijg al een aantal maanden jouw blogs niet meer op mijn mail. Nu sinds gisteren wel via follow.it. Kan jij mij weer gewoon toevoegen in jouw bestand? Hartelijk dank alvast hiervoor.
Hi Marijke, dit is een tijdelijke ‘oplossing’ waar ik zelf nog niet zo gelukkig mee ben. Er komt een alternatief!
Dank voor je reactie, Reny. Ik miste je blogs en ben blij als er een oplossing komt. Succes met je werk.