Stel hè, je bent 6 jaar getrouwd… En je wilt een feestje vieren met je man, en de kindjes. Lekker uit eten met z’n vieren, en dan daarna nog een fles bubbels opentrekken, gewoon omdat het kan. En stel dan dat je vlak voordat de grote dag daar is, een uitnodiging krijgt om een Sinterklaas bak-workshop te volgen bij een patissier. Op precies dezelfde avond. Wat doe je dan….? Om heel eerlijk te zijn moest ik daar dus echt even over nadenken, want ik ben echt zo gek op speculaas, amandelspijs, pepernoten en banketletters! En dan zou ik oog eens van een echte pro kunnen leren hoe ik dit zou kunnen maken. Dat was dus best een dilemma voor mij. Onder andere deze heerlijke gevulde speculaas stond op het programma…. Ik bedoel, daar wil je toch van weten hoe je dat maakt?!
Wat een verhaal hè, wat een keuze…
Nee, grapje natuurlijk! Ik was op vrijdag 13 november inderdaad 6 jaar getrouwd met mijn liefste Simon en ja, ik kreeg via mijn zwager een uitnodiging om een workshop te volgen waarbij we allerlei Sinterklaas lekkers zouden gaan maken. Hij had een kookdocent – en patissier – van de school waar hij werkt gevraagd om met ons de keuken in te duiken. Maar in plaats van dat ik echt heel erg getwijfeld heb of ik mijn trouwverjaardagsfeestje zou verplaatsen, vroeg ik mijn zwager hoe hij het in zijn hoofd had kunnen halen om de workshop op precies dezelfde dag te plannen. What was he thinking? Hij had toch moeten weten dat ik ook dit niet wilde missen….
Ik sloot een dealtje met hem; ik ging lekker uit eten met mijn gezin, en mijn zwager beloofde mij dat ik het recept voor de gevulde speculaas op mijn blog mocht delen! Natuurlijk wilde ik wel eerst even proeven, dus de dag na de workshop nam ik een groot stuk speculaas mee naar huis. Werkelijk waar, zo lekker…. Dus dank je wel lieve zwager, voor het maken van deze heerlijke gevulde speculaas, en dank je wel Jos – de docent – dat ik dit recept op mijn blog kan delen! Het originele recept komt trouwens van meesterbakker Cees Holtkamp.
Wil je trouwens geen tarwebloem gebruiken, dat kan! Vervang dan de tarwebloem door speltbloem. De suiker zou je eventueel nog kunnen vervangen door palmsuiker of kokosbloesemsuiker. Maar verder zou ik zeggen; geniet even tot in het puntje van je tenen van deze gevulde speculaas!
Gevulde speculaas
Voor een bakvorm van 25 x 20 cm
Voor de speculaas:
- 275 gr bloem
- 150 gr basterdsuiker
- 140 gr roomboter
- 20 gr speculaaskruiden
- 20 ml water
- 1 tl bakpoeder
- mespuntje zout
- 1 ei, losgeklopt
- blanke amandelen om te garneren
Voor het amandelspijs:
- 200 gr amandelspijs
- 25 gr gesmolten roomboter
Nodig: mengkom, bakvorm, bakpapier of boter om in te vetten.
Bereiden: Meng de basterdsuiker met het zout, het water en de boter. Voeg vervolgens de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden hierbij en begin met kneden. In het begin plakt het deeg lekker aan je handen en is het heel kruimelig, door het deeg tussen je handen los te wrijven worden de specerijen goed gemengd. Blijf kneden totdat het deeg aan elkaar blijft plakken. Laat het deeg nu even rusten, zet het voor minstens 30 minuten in de koelkast.
Dit is de tijd om het amandelspijs klaar te maken. Je kunt het natuurlijk ook kant-en-klaar kopen!
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet de bakvorm in met boter, of gebruik een vel bakpapier om de vorm te bekleden.
Verdeel de deegbal in 2 gelijke stukken. Rol 1 deel uit tot een plak van 25 x 20 cm, zodat je hiermee de bodem van de bakvorm kunt bekleden. Leg het deeg in de bakvorm.
Meng het amandelspijs met 1/2 los geklopt ei en druk dit uit over de bodem van de taart. Laat de zijkanten vrij. Bestrijk het amandelspijs met de gesmolten roomboter.
Het restant van het deeg verdeel je in 2 stukken. 1 stuk rol je dun uit en hiermee bekleed je de zijkanten van de bakvorm. Druk goed aan, zodat de bodem en zijkanten aan elkaar plakken. Het tweede deel wordt het dakje van de gevulde speculaas. Rol dit zo uit dat het precies in de opengebleven ruimte past.
Smeer de bovenkant in met het geklutste ei. Leg hier bovenop de amandelen. Smeer nu nog een keer in met het ei.
Bak de gevulde speculaas nu 30 minuten in de voorverwarmde oven. Blijf wel de speculaas in de gaten houden, hij moet niet té bruin worden. Wanneer je de speculaas uit de oven haalt, moet hij mooi bruin zijn en wanneer je er in drukt, moet ie zachtjes terug veren.
Tip: je kunt deze gevulde speculaas al goed van tevoren klaar maken:
- Het deeg van de speculaas kun je al helemaal voorbereiden. Bewaar in een plastic folie in de koelkast.
- Het amandelspijs kun je al klaar maken. Dit is – zonder ei – gekoeld zeker 2 tot 3 weken goed te houden in de koelkast
- Je kunt zelfs al de speculaas klaar maken voor de oven. Bewaar dan wel in de koelkast!
- Luchtdicht afgedekt is de gevulde speculaas ná het bakken nog zeker een week hartstikke lekker. Van tevoren bakken kan dus ook!
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
9 reacties
Haha wat aardig van je zwager. Altijd fijn! Ziet er echt heerlijk uit, ben echt gek op gevulde speculaas!
Dat ziet er overheerlijk uit……gauw uitproberen…..
Ja, ik ben ook helemaal dol op gevuld speculaas! Deze ziet er echt verrukkelijk uit zeg! Snel weer maken voor de goedheiligman het land weer uit is!
mmmm, precies op tijd! Wij vieren vrijdag namelijk al sinterklaas…
Ik eet idd tarwevrij, en heb al een pak speculaasmix (spelt) van de speltbakker klaar staan. Ga het daar mee proberen denk ik.
gisteren (toeval?) al amandelspijs gemaakt, ligt al te ‘rijpen’ in de koelkast…
Lijkt mij echt heerlijk deze gevulde specukaas. Alleen die bakpoeder……. Ik gebruik het wel eens meer en er komt vaak zo’n raar smaakje aan het gemaakte. Hoe kan dat?
Beste monique, ik heb de gevulde spuculaas zojuist gemaakt en hij is super!! Top recept!
Dat wil ik zeker proberen! Ik vroeg me alleen af of je de bloem ook kunt vervangen door meel? Ik bak eigenlijk altijd met meel maar heeft dat ook invloed op het recept?
Reny ik heb twee vragen: wat voor bloem heb je gebruikt? Kan ik speltbloem nemen? En de basterdsuiker, is die te vervangen door honing of dadel of zo? Heb jij daar toevallig mee geëxperimenteerd?
Enneh stiekem nog een derde vraag: doe je nog een kerstworkshop dit jaar?
Groetjes, Vonne
Kan je niet ook de bodem en zijkanten meteen bekleden met 1 deel van het deeg (dus iets meer dan de helft, daar het amandelspijs in doen en dan alleen nog de bovenkant erop? Lijkt mij makkelijker dan het er later aan de zijkanten ertussen te moeten frummelen