Hmmm, zou dit nou een ontbijtje zijn, of een toetje? Eigenlijk kan het gewoon allebei vind ik… Want om met deze gekarameliseerde perzik met yoghurt en granola de dag te starten, dat zie ik wel zitten hoor! Sowieso, de dag beginnen met vers zomerfruit, daar zul je mij niet over horen klagen. En nu we hier vakantie hebben, kan ik in de ochtend weer wat meer tijd besteden aan mijn ontbijt. Niet dat het heel lang duurt om dit schaaltje met geluk in elkaar te zetten, maar op een doordeweekse dag gun ik mezelf de tijd toch ook niet voor het klaarmaken van een verwenontbijtje. Lang leve de vakantie!
Maar deze gekarameliseerde perzik met yoghurt en granola zou ook de perfecte afsluiter van een zomers buiten diner. Lekker eten in de tuin, misschien gaat de bbq wel aan, en dan tot slot nog wat lekkers als nagerecht. Eigenlijk was dat ook de vraag van Hero toen ik uitgenodigd werd om aan de slag te gaan met de Rinse Appelstroop. Om een lekker dessert te verzinnen met appelstroop! Oh, ik dacht direct aan de gebakken banaan die ik al eens had klaar gemaakt als ontbijt, en ik wist dat ik daar nog niet klaar mee was. Wist je namelijk dat steenvruchten zoals nectarines en perziken ook heel goed gebakken kunnen worden? Ze worden zo heerlijk zacht, echt te gek!
Of je dit recept voor gekarameliseerde perzik met yoghurt en granola nou bij het ontbijt gebruikt, of als idee voor een nagerecht, mij maakt het eigenlijk niet zoveel uit! Eigenlijk is het een soort basis recept, want op deze manier kun je zoveel soorten fruit karameliseren. En daar wordt het echt nog net een beetje lekkerder van, er ontstaat een heerlijk zoet korstje op het fruit en als ik net even wat extra’s op tafel wil zetten, vind ik dit een leuke manier om fruit te bereiden. En natuurlijk maakte ik voor dit recept de granola zelf! Het is een combi van alle granola recepten die op mijn blog staan, maar pak gewoon wat granen, noten, pitten en zaden die je in de kast hebt staan, het luistert niet zo heel nauw.
Gekarameliseerde perzik met yoghurt en granola
Voor 4 personen:
- 4 perziken
- 20 frambozen
- 400 ml Griekse yoghurt
- 4 el Hero Rinse Appelstroop
- 1 el (kokos) olie om in te bakken
Voor de granola:
- 75 gr havermout
- 50 gr havervlokken
- 3 el kokosolie
- 3 el honing
- 50 gr gemengde pitten en zaden (bijv. zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad)
- 2 el amandelschaafsel
- 50 gr rozijnen
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl vanillepoeder
- 2 el kokosrasp
Nodig; steelpan met anti-aanbaklaag, 2 kommen bakblik, bakpapier, grote kom,
Bereiden: Begin met het maken van de granola. Verwarm de oven voor op 150 graden.
Doe de havermout en havervlokken in een grote kom en schenk hier de honing bij. Smelt de kokosolie in een steelpan en giet dit over de haver, roer de olie en de honing goed door. Voeg nu het kaneel en vanillepoeder toe en meng nog een laatste keer.
Bekleed een bakblik met wat bakpapier en strooi hier de havermout en havervlokken over uit, verspreid goed. Schuif het bakblik de voorverwarmde oven in en bak de granola in 15 -20 minuten goudbruin. Schep tussendoor even om.
Haal het bakblik uit de oven en laat de granola in 30 minuten volledig afkoelen. Pas dan wordt het echt lekker knapperig. Voeg als laatste de gemengde pitten en zaden, het amandelschaafsel, de rozijnen en de kokosrasp toe. Meng goed door.
Terwijl de granola afkoelt, snij je de perziken rondom doormidden. Draai de helften van elkaar af, de schil mag blijven zitten. Snij de pit uit het midden van de perzik en snij het vruchtvlees in middelgrote blokjes.
Snij de frambozen klein.
Verwarm 2 el olie en 4 el Hero Rinse Appelstroop in de steelpan. Als er nog wat kokosolie van de granola in de pan is achtergebleven, is dat helemaal niet erg, gewoon opnieuw gebruiken! Je zult zien dat er bubbels in het pannetje ontstaan. Laat de stroop niet te lang borrelen, dan brandt deze aan.
Schep het fruit in de warme appelstroop en laat de perziken en frambozen ongeveer 3 minuten in goed zacht en zoet worden. Blijf het fruit wel door de appelstroop heen scheppen.
Schep de yoghurt in de kommen, strooi hier wat van de granola over en schep het warme fruit erbij. Granola over? Bewaar in een afgesloten pot, zodat je volgende keer razendsnel dit heerlijke dessert opnieuw kunt maken.
Ga je aan de slag met dit recept voor gekarameliseerde perzik met yoghurt en granola? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Deze blogpost betreft een samenwerking met Hero. Lees hier mijn disclaimer.