Yes, het is tijd voor de toetjes uit het kerstmenu! Of zal ik nu maar desserts, of nagerecht zeggen? Beetje sjieker mag wel, toch? Want dit zijn niet zomaar toetjes, dit zijn wel gerechtjes waar je even de keuken voor in moet. En waar je indruk mee gaat maken! Maar toch is dit wel een typisch Mind Your Feed toetje, want al te moeilijk is het niet en je kunt deze frambozenmousse met amandelkoekjes al bijna helemaal van tevoren klaar maken. Eigenlijk moet je dan dus een hele ontspannen kerstdag hebben, want ik heb er in alle gerechten rekening mee gehouden dat je niet de hele middag in de keuken hoeft te staan of in elk geval alvast wat dingen kunt voorbereiden. Dussss, tijd voor het nagerecht!
Meestal ben ik niet zo van de nagerechten, en daarom heb ik er een niet al te zwaar gerechtje van gemaakt. Door de frambozen blijft dit dessert lekker fris, en de combinatie met witte chocola is echt onweerstaanbaar. Wat ik zelf wel altijd even doe, is tussen het hoofdgerecht en het nagerecht even een kleine pauze nemen. Even rustig de tafel afruimen, een kletspraatje in de keuken, misschien zelfs een bordspelletje of een avondwandeling. Want hoeveel ik ook van de Kerst hou, op een bepaald moment zit ik toch ook echt aan mijn max…. Even uitbuiken en daarna het dessert op tafel is wat ik het liefste doe.
Het recept voor de amandelkoekjes deelde ik al eerder met je, met daarbij mijn suggestie om ze alvast maar eens proef te bakken. Dat heb je toch zeker wel gedaan? Want je moet wel weten of ze lekker zijn…haha! Ze zijn heel erg goed van tevoren klaar te maken, daar worden ze alleen maar lekkerder van. Dit nagerecht is trouwens wel een echt snoepgerechtje hoor. Ik ben namelijk niet echt van het gezond de Kerstdagen doorbrengen. Je kunt in de rest van het (volgend) jaar wel weer kiezen voor je bewuste gezondere momenten, met de feestdagen is het ook gewoon echt feest.
Frambozenmousse met amandelkoekjes
Voor 4 tot 6 personen:
Voor de amandelkoekjes:
- 50 gr amandelmeel
- 50 gr speltmeel
- 75 gr koude boter
- 25 gr palmsuiker
- 1 ei-dooier
- snuf zout
- 50 gr witte chocola
- 2 el amandelschaafsel
- 1/2 citroen
Voor de frambozenmousse:
- 150 gr mascarpone
- 150 ml slagroom
- 100 gr frambozen (diepvries)
- 2 el frambozenjam / honing
- Extra frambozen om te garneren
Nodig; mengkom, plastic folie, bakplaat, bakpapier, mixer, staafmixer
Bereiden: Laat de diepvries frambozen ontdooien in een vergiet met een kom eronder.
Doe het amandelmeel, de speltbloem, de suiker en een eidooier in de mengkom. Snij de boter in kleine blokjes erbij. Voeg een snuf zout toe en rasp wat van de schil van 1/2 citroen boven de kom.
Hak de chocola in grove snippers en doe dit bij het koekjesdeeg. Schep nog 2 el amandelschaafsel erbij. Nu kun je beginnen met het kneden van het deeg, doe dit lekker met je handen en zorg dat het een stevige bal wordt.
Leg een stukje plastic folie klaar en leg de deegbal hier op. Pak de deegbal goed in en laat even een half uur rusten in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.
Rol en vorm de deegbal – in het folie – tot een langwerpige staaf en druk deze nog iets plat. Snij nu de amandelkoekjes van het deeg door plakjes van 1/2 cm te snijden. Leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en schuif de koekjes de oven in. Laat ze in 20 minuten goudbruin bakken en vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.
Tijd om de mousse te gaan maken: Klop de slagroom op totdat deze lobbig is. Voeg nu de mascarpone toe en mix nog even goed door. Doe de ontdooide frambozen samen met het opgevangen sap in een mengbeker en pureer met de staafmixer tot een grove puree. Schep dit samen met de frambozenjam door de mascarponeroom. Je kunt ook de mascarponeroom met de frambozen samen pureren, zo krijg een egaal roze mousse!
Verdeel de mousse over 6 kommetjes of glaasjes, maak af met de frambozen en nog wat geraspte witte chocola. Geef bij elk dessert 2 koekjes.
Variatietip: serveer de mousse in glaasjes! Kruimel dan eerst 1 koekje voor elk glas en bedek daar de bodem mee. Schep nu wat van de frambozenmousse erop en vervolgens nog weer wat koekkruimels. Nog een laagje mousse hierboven op en maak dan af met de frambozen en witte chocola.
Op zoek naar meer inspiratie voor een feestelijk nagerecht? Wat dacht je van chocolade panna cotta, limoen mascarpone met blauwe bessen, of een frisse aardbeienmousse? Ook lekker met een stuk chocoladetaart!
Meer kerstrecepten vind je hier!
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
5 reacties
Och lekker zeg!
Kun je de mousse ook een dag v. Te voren maken?
Bedankt!
Nicoline
Ja hoor, dat kan! Heb ik zelf ook gedaan!
kan ik de chocolade en amandelschaafsel er uit laten ?
Vast wel, dat zou je even kunnen proberen….