Met dit recept win je een bakwedstrijd! Ja, echt, het overkwam mij namelijk… Deze flammkuchen met peer en roomkaas bezorgde mij de winst in een soort Masterchef achtige competitie, en ik moet zeggen dat ik mezelf ook wel verbaasde. Blijkbaar word je heel creatief als je maar een beperkt aantal ingrediënten hebt om mee te werken…. Alleen stom! Ik vergat tijdens de wedstrijd mooie foto’s te maken, ik maakte alleen snel wat snapshots met mijn telefoon. Want eigenlijk had ik er helemaal niet bij stil gestaan dat ik zou winnen….
Als je mij ook op Instagram volgt (Nog niet? Doen!) dan heb je kunnen zien dat ik eind november een aantal dagen in Italië was. Tussen de verjaardagsfeestjes door vloog ik samen met 6 andere Nederlandse bloggers naar Venetië, van waar we doorreden naar Zuid Tirol. We waren uitgenodigd door Schär, een groot merk in glutenvrije producten, waar ik al een aantal jaren mee samenwerk. Je ziet hier op de blog regelmatig recepten voorbij komen met de producten van Schär. En wat je misschien niet weet, is dat ik sinds begin dit jaar ook gastblogs schrijf voor hun eigen blog.
Vorig jaar vloog ik al naar Milaan voor het Schär bloggerevent, en dit jaar dus naar het hoofdkantoor in Zuid Tirol. Wat is het daar mooi zeg…! Ik ben al zo vaak in Italië geweest, maar dit was nieuw terrein voor mij. Prachtig! We werden getrakteerd op een heel vol programma, met onder andere informatieve workshops en een heuse tasting van de nieuwste producten. En er stond een bakcompetitie op het programma.
Alsof ik de set van Masterchef betrad… Er stonden allemaal tafels achter elkaar opgesteld en op elke tafel lag allerlei kookgerei klaar. En een mysteriebag. Ik werd gekoppeld aan de Finse Hannele en samen pakten we onze tas uit. Glutenvrije broodmix, 2 rijpe peren en zakje pompoenpitten. Naast deze 3 ingrediënten mochten we nog maximaal 3 extra ingrediënten van de tafel pakken. Hannele en ik bedachten in mum van tijd dat we voor een zoete flammkuchen met peer zouden gaan.
Met nog roomkaas, perenjam en gist als extra ingrediënten, en water en zout maar die hebben we stiekem niet meegeteld, gingen we aan de slag. Het recept is super simpel, maar zo ontzettend lekker geworden! De jury gaf ons unaniem de hoogste puntenscore, en daarna wilden alle andere bloggers ook maar wat graag proeven. Met deze flammkuchen met peer win je dus een bakwedstrijd, ik zeg het maar even…. Thuis ben ik opnieuw aan de slag gegaan. Weer met evenveel succes. Ik kon hier alleen geen perenjam in de winkel vinden, dus die heb ik vervangen door een rijpe peer en wat poedersuiker. De combi van zoet en hartig is echt te gek!
Flammkuchen met peer en roomkaas
Voor 1 zoete flammkuchen:
- 175 gr speltbloem (of glutenvrije Mix B van Schär) + extra om te bestuiven
- 100 ml lauwwarm water
- 2 gr gist
- 1 el olijfolie
- 2 rijpe peren
- 200 gr roomkaas
- 1 el poedersuiker
- handje pompoenpitten
- zout
Nodig:
mengkom of de kom van de keukenmachine (met deeghaak), natte theedoek, vergiet, schaaltje, snijplank, ovenrooster, bakpapier, deegroller
Bereiden:
Begin met het maken van het deeg. Doe de bloem in een kom. Ik gebruikte mijn keukenmachine en de deeghaak. Voeg een snufje zout toe. Maak een papje van de gist en 2 el water en doe dit ook in de kom. Schenk langzaam het water bij de bloem en begin met kneden van het deeg.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kneed door totdat een licht plakkerige deegbal ontstaat. Is het deeg nog te nat, voeg dan wat bloem toe. Dek de mengkom af met een natte theedoek en zet ongeveer 30 minuten weg op een warme plek om te laten rijzen.
Bij gebrek aan perenjam maakte ik mijn eigen jam klaar. Schil 1 van de peren en snij in kwarten. Verwijder het klokhuis en prak met een vork tot moes. Schep de perenmoes in het vergiet en laat uitlekken boven een schaaltje.
Het sap van de peer gooi je natuurlijk niet weg. Drink dit op, of gebruik het later in een smoothie. Meng de peer met de roomkaas en voeg 1 el poedersuiker toe. Klop tot een luchtig mengsel.
Leg een vel bakpapier op het aanrecht. Bestuif de deegroller met wat bloem en rol het deeg uit tot een platte pizza van ongeveer 0,5 cm dik. Besmeer de flammkuchen met het peer-roomkaas-mengsel.
De tweede peer heb ik niet geschild, maar dat kan natuurlijk wel. Snij in hele dunne plakjes, zo’n 2 mm dik. Leg de plakjes peer in een mooi patroon op de roomkaas. Strooi daarna wat pompoenpitten over de peer.
Schuif de flammkuchen met peer nu voor 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Strooi als laatste nog een klein snufje zout over de warme peer en snij in stukjes. En win een bakwedstrijd… Enjoy!
Ga je aan de slag met dit recept voor flammkuchen met peer en roomkaas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
3 reacties
Dit lijkt me echt heerlijk!
Ik had de combinatie van roomkaas en peer nooit zelf bedacht, maar het ziet er echt heerlijk en heel mooi uit!! Liefs, Merel
Je gebruikt 2 gram gist, lijkt niet heel veel, maar neem aan dat dit klopt. Gebruik je gedroogde gist?