Zijn jullie het al zat? Ik ben een beetje los gegaan op de Sinterklaas recepten dit jaar, en vandaag heb ik weer wat lekkers voor je! Ik kan er namelijk geen genoeg van krijgen om zelf aan de slag te gaan met de lekkernijen die bij deze feestdag horen. De dubbele speculaas koeken die ik afgelopen weekend maakte, zijn wel wat gezonder dan het recept voor de échte gevulde speculaas. Maar echt minstens net zo lekker! Afgelopen zondag gaf ik mijn laatste workshop van dit jaar, en de avond ervoor besloot ik om toch nog even de keuken in te duiken. De deelnemers krijgen namelijk altijd wat lekkers bij de thee, en omdat het deze workshop allemaal draaide om feestelijk, besloot ik om nog maar een keer de speculaaskruiden tevoorschijn te halen. Ik beloof je dat er deze week ook nog een gezond recept online komt!
Dubbele speculaas koeken
Voor 10 – 12 koeken:
- 100 gr amandelmeel
- 100 gr speltmeel + extra om te bestuiven
- 10 dadels, geweekt in water
- 3 el kokosolie
- 2 el honing
- 2 el palmsuiker
- 1 el speculaaskruiden
- 1 tl bakpoeder
- 2 eieren
- 175 gr amandelspijs
- handje amandelschaafsel
Nodig: mengkom, keukenmachine, steelpannetje, deegroller, bakplaat, bakpapier, uitsteekvorm rond 5 cm diameter
Bereiden: Doe de dadels in de keukenmachine en voeg het amandelmeel toe. Smelt de kokosolie in een steelpan en schenk bij de dadels. Voeg ook de honing en de speculaaskruiden toe. Laat de keukenmachine zijn werk doen en hak tot een fijn en plakkerig mengsel.
Meng in een mengkom de speltbloem met het bakpoeder en de suiker. Voeg hier beetje bij beetje het amandelmengsel aan toe en kneed tot een korrelig deeg. Tik een eitje uit boven de kom en maak nu een deegbal. Laat het deeg even rusten, liefst op een koele plaats.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bestrooi een schoon werkblad met wat meel. Rol het deeg met de deegroller uit tot een langwerpige plak van ongeveer 5 mm dikte. Steek uit het deeg de rondjes, ik haalde er zo’n 20 uit maar dat ligt natuurlijk een beetje aan de grootte van je uitsteekvorm.
Bekleed de bakplaat met bakpapier en schep hier voorzichtig de speculaasrondjes op. Ik gebruikte een mes om ze van het aanrecht over te leggen op de bakplaat. Schuif de bakplaat met speculaaskoeken de oven in en bak 5 minuten.
Maak het amandelspijs klaar door het amandelmeel te mengen met de honing. Kluts een eitje los in een apart kommetje of glaasje. Voeg ongeveer de helft van het losgeklopte ei toe aan het amandelspijs. Vorm nu bolletjes van het spijs en druk ze iets uit, zodat ze straks mooi op de koekjes passen.
Haal de koekjes uit de oven en druk op elk koekje voorzichtig wat amandelspijs. Leg er nu een tweede koekje boven op. Herhaal dit totdat alle koekjes dubbele koekjes geworden zijn. Bestrijk elk koekje met wat van het overgebleven geklutste ei. Leg wat amandelschaafsel bovenop en smeer nog een keer in met ei.
Bak de dubbele speculaas koeken nu 15 minuten in de warme oven. Laat goed afkoelen, en geniet ervan!
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
4 reacties
Aah, wat zien ze er leuk uit! Weer eens een andere manier van gevulde koek. Echt heerlijk! Ben benieuwd, ga deze snel eens maken!
Zal best lekker zijn. Het gezonde zet ik mijn vraagtekens bij.
Per stuk ( heb ik even berekend) zit er nog rond de 250 kcal per stuk in.
Dat vind ik teveel voor een tussendoortje.
Fijn dat je dit even hebt berekend 🙂 Maar zelf doe ik niet aan kcal en let ik vooral op de pure, natuurlijke ingrediënten. Dat is wat een gerecht voor mij gezond maakt. Ik heb trouwens nergens gezegd dat dit een tussendoor-koek is, dit is echt een snoepje. Zo zou je het ook moeten zien, als iets extra. En dan enorm van genieten! 🙂
Ik had nog wat spijs over en dacht nu eindelijk eens die leuke gevulde speculaaskoeken van jouw recept te maken. Mijn beslag was echter een beetje dun geworden, dus besloot ik er muffins van te maken. Ze zijn echt heerlijk geworden!