Vorig jaar rond deze tijd dook ik al eens de keuken in om chocoladebroodjes te maken. Ze mislukten. En zijn dus ook nooit op de blog verschenen… Ik had toen nog een restje deeg over van een ander recept en vulde dat met chocoladepasta… Het idee vond ik te gek, lekker makkelijk maar vooral lekker. Maar ik was niet blij met het resultaat… Ik weet dat ik soms best kritisch ben, maar dit was écht niet wat ik voor ogen had. Te droog, niet fluffy genoeg, gewoon niet wat het moest zijn. Maar nu, nu heb ik het voor elkaar hoor… Dit recept mag zeker op de kerst-ontbijttafel komen! Heerlijke luchtige chocoladebroodjes met pecannoten, yes!!
Stiekem is dat nog mijn favoriete moment van het hele kerstfeest. Het hele huis nog in stilte (okee, dat is in mijn dromen), de meiden die toch net even wat langer uitslapen dan gebruikelijk (ook in mijn dromen), en gewoon rustig opstarten. Nog niet direct iets hoeven, misschien nog een kerstfilm kijken met z’n allen. Verse koffie, de kerstliedjes alvast op, en laten we de haard ook alvast aanzetten. Dat moment grijp ik altijd aan om even de keuken in te duiken en het ontbijt voor te bereiden.
Op deze ochtend hebben we geen haast, de afspraken staan pas later op de dag gepland. Alle tijd dus om een luchtig deeg klaar te maken voor deze chocoladebroodjes. Allebei de dames zijn dol op Nutella, dus dit gaat er ook in als zoete koek. Bij het kerstontbijt zet ik altijd iets bijzonders op tafel. Niet alleen een kerststol (die ik dan trouwens wel bij de bakker haal….), maar ook iets uit mijn eigen keuken.Vorig jaar was dat een pannenkoek uit de oven, het jaar ervoor zette ik de blueberry breakfast cake op tafel. Beiden een groot succes!
En dit jaar…. Ik heb altijd zoveel ideeën voor feestelijke ontbijtjes, dat ik eigenlijk niet kan kiezen…. Deze chocoladebroodjes met pecannoten gaan zeker gewaardeerd worden, maar misschien bewaar ik ze wel voor bij de koffie. Want eigenlijk zijn dit een soort koffiebroodjes, ken je die nog? Maar dan niet met zo’n laag roze glazuur, maar met chocola. Ik hoef volgens mij niet veel meer te zeggen, toch? Of wel, toch wel… want ik heb nog wat ontbijtrecepten voor je in petto. Zo maak ik het voor jou ook niet makkelijker…
Chocoladebroodjes met pecannoten
Voor ongeveer 10 broodjes, in een ovenschaal van 15 x 20 cm
- 300 gr speltbloem + extra
- 125 ml (amandel) melk
- 40 gr boter, op kamertemperatuur + extra
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 50 gr (palm/oer) suiker
- 2 tl gist
- snuf zout
Voor de vulling:
- 2 el (palm/oer) suiker
- 1 el cacaopoeder
- 50 gr pure chocola ( > 70%)
- 30 gr pecannoten
- 2 el boter, op kamertemperatuur
Nodig;
steelpannetje, klein glas, keukenmachine met deeghaak / mengkom en handen, vochtige theedoek, deegroller, bakvorm
Bereiden:
Doe de melk in de steelpan en verwarm tot lauwwarm. Doe 2 tl gist in een klein glas en voeg hier 2 a 3 el van de melk aan toe. Roer tot een papje.
Draai het vuur onder de melk uit, voeg de boter toe aan de pan en laat zachtjes smelten in de lauwwarme melk. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Doe de speltbloem, suiker, een snuf zout en het ei in de mengkom van de keukenmachine. Begin met kneden.
Voeg beetje bij beetje de melk en boter toe en kneed tot een plakkerig maar wel luchtig deeg. Het mag nog net aan de rand van de kom blijven plakken, maar moet dan daarna wel loskomen. Is het deeg echt nog te plakkerig, voeg dan wat extra bloem toe.
Doe een vochtige theedoek over de kom en zet het deeg voor de chocoladebroodjes nu weg op een warme plek. Laat zo’n 30 – 40 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met wat boter.
Hak de pure chocolade en pecannoten voor de vulling grof. Meng de suiker met de cacaopoeder.
Bestrooi een schoon werkblad met flink wat bloem. Rol het deeg voor de chocoladebroodjes uit tot een rechthoekige lap van 5 mm dik.
Smeer met een kwastje het deeg in met een laagje boter. Strooi de suiker met cacao over het deeg en vervolgens de gehakte pecannoten en de chocola.
Rol het deeg op en snij er met een scherp mes ongeveer 10 plakjes van. Leg deze plakjes op de zijkant in de ovenschaal, druk ze desnoods wat tegen elkaar aan zodat ze er allemaal in passen.
Schuif nu de chocoladebroodjes 25 minuten in de warme oven. Maak eventueel nog af met wat poedersuiker.
Ga je aan de slag met dit recept voor chocoladebroodjes met pecannoten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
5 reacties
Yum, ziet er echt heerlijk uit! Goede aanwinst voor het Kerstontbijt!
Klinkt weer heerlijk!
Ziet er lekker uit! Kan de speltbloem ook vervangen worden door andere soorten bloem of meel?
Een kwestie van proberen… Moet het glutenvrij zijn? Dan zou ik een combi maken van meelsoorten, of een kant-en-klare glutenvrije mix gebruiken.
Wanneer voeg je het gist-papje erbij of voeg je dit aan de melk/boter? Mijn eerste probeersel heeft namelijk niet echt gerezen. De smaak was overigens heerlijk (met een beetje fruitspread)