We zijn aangekomen bij het nagerecht van het Mind Your Feed kerstmenu! Heb je al zin om aan de slag te gaan? Ik denk dat het gelukt is om een licht, bewust, gezond kerstmenu voor te zetten, waar je toch ook heel erg blij van wordt! Als nagerecht heb ik gekozen voor een gerecht dat vaak bekend staat als niet zo heel gezond, maar ik zal je laten zien dat je hier ook een verantwoorde versie van kunt maken, die nét zo lekker is! Want dat vind ik wel echt heel belangrijk, dat het wel echt lekker is. Anders kun je net zo goed geen nagerecht eten, toch…? Ik deel dus heel graag dit recept voor chocolade panna cotta met kokos. Het is een heerlijk romig nagerecht, en ik ben dol op chocolade als toetje!
Panna cotta betekent letterlijk gekookte crème en wordt dan ook vaak gemaakt met room of slagroom. Daar krijgt het natuurlijk zijn volle, romige smaak vandaan, maar toch sla ik in dit recept de room helemaal over. Ik ga voor plantaardige melk, die hier dus net zo goed voor geschikt is, let maar op! Deze chocolade panna cotta met kokos is niet zo zwaar als de originele Italiaanse panna cotta, maar daardoor past ie perfect in dit kerstmenu. De basis van dit nagerecht is het recept van de warme chocolademelk, aangevuld met gelatine en dan op laten stijven in de koelkast. Speciaal voor dit nagerecht heb ik wel gebruik gemaakt van plantaardige melk met kokossmaak (dus geen kokosmelk uit blik!), omdat je daarmee een echte kokostwist aan dit gerecht geeft.
Ik moet je eerlijk bekennen dat ik nooit zo enthousiast werd van gelatine. Het ging me dan meer om de gedachte die ik had als ik dacht aan waar gelatine van gemaakt wordt. Wat ik in de afgelopen tijd heb geleerd is dat het eigenlijk super gezond is, omdat het zo ontzettend veel essentiële aminozuren bevat, het is een bron van (dierlijke) eiwitten. Ik maak er dus nu af en toe wel gebruik van, maar ik maak dan wel het liefst gebruik van gelatine van gezonde dieren, daarmee maak je namelijk optimaal gebruik van de gezondheidsvoordelen van gelatine. Je kunt deze gelatine bijvoorbeeld bij de natuurwinkel kopen of bij Puur Mieke. Of je maakt voor een keertje gebruik van de gelatine uit de supermarkt.
Linda maakt trouwens een prachtige pavlova met fruit en chocolade als nagerecht. Neem zeker een kijkje op haar blog, want alleen van de foto’s ga ik al watertanden….!
Chocolade panna cotta met kokos
Voor 4 personen
- 400 ml plantaardige melk met kokossmaak (bijv. Alpro of Coconut Dream)
- 75 gr pure chocola
- 1 tl kaneel
- 1 vanillestokje
- 1 el maizena
- ongeveer 25 gr palmsuiker of honing
- 4 blaadjes gelatine
- kokosrasp
- vers fruit (optioneel)
Nodig; steelpan, schaaltje, 4 kleine glaasjes
Bereiden: Leg de blaadjes gelatine in koud water en laat ongeveer 5 minuten weken.
Schenk 300 ml melk in een steelpan (bewaar 100 ml van de melk). Breek de chocola in stukken en doe in de pan. Doe nu ook de suiker of honing bij de melk. Zet de pan op laag vuur en laat de melk warm worden, de chocola langzaam smelten en de suiker/honing opgenomen worden. Voeg de kaneel en het merg uit het vanillestokje door. Doe de maizena bij de koude melk en roer tot een papje. Voeg nu de koude melk toe aan de warme chocoladedrank. Je zult zien dat het nu een heerlijke romige warme chocolademelk wordt!
Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze 1 voor 1 toe aan de warme chocolademelk. Blijf goed roeren en zorg dat er geen klontjes meer in de chocolademelk zitten.
Vul nu de kleine glaasjes met de chocolademelk. Zet de glaasjes ten minste 4 uur in de koelkast zodat de panna cotta goed kan opstijven. Haal de glaasjes voor gebruik uit de koelkast en bestrooi met kokosrasp. Serveer eventueel met wat vers fruit.
Je móet dit gerecht van tevoren klaar maken! Dat kan gerust 1 a 2 dagen van tevoren. Zo heb je geen stress en vier je een Happy Healthy Christmas!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
5 reacties
Lijkt me heerlijk! En volgens mij mis je de room totaal niet in dit gerecht.
Heerlijk nagerecht! het hele kerstmenu ziet er goed uit.
Ik vroeg me af of je de gelatine in deze panna cotta ook kan vervangen door agar agar?
Dat moet wel kunnen, maar ik weet de verhouding dan niet zo goed…. Misschien even een proefbakje maken van te voren?
Hoi!
De glaasjes zijn gevuld voor morgen! Miste nog de stap om de suiker erbij te doen in de beschrijving,
maar die hebben we er natuurlijk gewoon in het pannetje erbij gedaan 😉
We gaan morgen je hele menu maken. Bedankt voor de inspiratie! Gaat vast heerlijk worden!
oei oei, gaan we zeker eens proberen! (met agar agar)