Chocolade mousse…. fluweelzachte, luchtige mousse van chocola, wat een verwennerij!! Een heerlijk nagerecht op basis van pure chocolade, slagroom, mascarpone en vanille. Ontzettend eenvoudig om klaar te maken, en zo lekker om een gezellig etentje mee af te sluiten! Deze chocolademousse is zonder ei, zodat iedereen aan tafel mee kan genieten….
Dit is zo’n ontzettend makkelijk recept om zelf chocolademousse te maken, je zou het eigenlijk elke dag wel willen eten! Nu de dagen weer wat korter en frisser worden en de herfst toch wel voor de deur staat, begin ik weer helemaal trek te krijgen in comfort food! Deze mousse au chocolat is pure verwennerij als je het mij vraagt, dus laat die donkere dagen maar komen hoor!
Chocolade mousse
Toetjes, nagerechten, desserts… wanneer je een gezellig etentje met familie of vrienden organiseert, of je wilt gewoon eens uitpakken op een doordeweekse dag… aan recepten voor makkelijke toetjes heb je nooit genoeg lijkt me. Dit is een van mijn favorieten, een luchtige en fluweelzachte mousse van chocola.
Chocolade mousse, ik dacht altijd dat het heel ingewikkeld was om een échte fluffy mousse klaar te maken. Of dat je op z’n minst stijfgeslagen eiwit zou moeten gebruiken, zoals bijvoorbeeld in tiramisu. Maar, na wat experimenteren in de keuken, kan ik je met zekerheid vertellen dat dit precies zo’n luchtige mousse au chocolat is, waar je nog net de lepel niet bij op eet!
Mousse van mascarpone
Voor deze chocolade mousse gebruik ik mascarpone voor de mousse. En slagroom. Tadaa, zo zie je maar hoe eenvoudig het kan zijn! De slagroom klop je lekker luchtig op en daarna gaat de mascarpone er door. Dit zorgt voor die heerlijke romigheid, maar dan dus zijdezacht. Handig om op deze manier de mousse klaar te maken, want zo kunnen ook kleine kinderen of kwetsbaren gewoon mee eten.
Dit recept is dus ook zwanger-proof want rauwe eiwitten worden er niet gebruikt. Zo is deze chocolademousse een echte allemansvriend en een heerlijk nagerecht dat met een etentje niet mag ontbreken!
Voor de mousse heb je slechts een paar ingrediënten nodig en het makkelijke is, je kunt dit nagerechtje al helemaal van tevoren klaar maken. Ik gebruikte een spuitzak om de mousse netjes in de bakjes te serveren, maar dat is natuurlijk helemaal aan jou of je dit wilt doen. Het staat wel heel feestelijk, vind je ook niet?!
Als garnering gebruik je nog wat chocoladeschaafsel en wat vers fruit. Zijn aardbeien nou niet verkrijgbaar of in het seizoen, dan kun je natuurlijk ander fruit gebruiken. Of bijvoorbeeld feestelijke strooisels of koek snippertjes! Ga lekker los met de topping en maak een feestje van dit toetje! Oh, en wil je echt uitpakken… schenk dan een scheutje likeur door de mousse!
Meer luchtige toetjes:
- Stracciatella panna cotta
- Frambozen mousse met amandelkoekjes
- Mascarpone met limoen en blauwe bessen
- Aardbeienmousse
Nodig
- Glazen schaaltjes
- Spuitzak
Ingrediënten
- 250 ml slagroom
- 125 gram mascarpone
- 100 gram pure chocola
- 2 eetlepels poedersuiker
- 1 vanillepeul
- snuf zout
Bereiden
- Vul de pan met een laagje water en zet hier voorzichtig de schaal in (of een andere pan, kijk even hoe het voor jou werkt). We gaan namelijk de chocolade au bain marie laten smelten.
- Breek de chocola in grove stukken (hou iets achter voor de garnering) en smelt deze op een laag vuurtje.
- Schenk de slagroom in een mengkom en gebruik een mixer met garde om de slagroom + 2 eetlepels poedersuiker op te kloppen tót deze dikker begint te worden. Sla dus niet stijf!
- Voeg dan de mascarpone toe, samen met het merg uit de vanillepeul en een snuf zout.
- Schenk ⅓ van de gesmolten chocola in de mengkom en gebruik de mixer met garde om verder te mixen.
- Schenk de rest van de chocola ook in de mengkom en mix tot een luchtige gladde mousse.
- Zet nu een uur afgedekt in de koelkast om verder op te laten stijven.
- Schep de chcolade mousse in een spuitzak en verdeel over de 4 schaaltjes. Maak deze mousse au chocolat af met chocolade snippers en vers fruit.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor chocolade mousse? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.