Oh, ik kon het niet laten… ik had nog meer trek in zoetigheid en ik moést gewoon nog een nagerechtje maken. En dat heb ik toen ook gewoon maar gedaan. #Oeps, sorrynotsorry! Ik eet namelijk bijna nooit desserts, en nu ik zo met Kerst bezig ben, begon het toch te kriebelen. Gisteren deelde ik al het recept voor de frambozenmousse met amandelkoekjes met je, maar ik moest en zou ook nog aan de slag met chocola. Want om eerlijk te zijn ben ik altijd meer van de chocolatoetjes, dan van de fruittoetjes. Het werd een chocolade meringue taartje met stoofpeer en dit is echt te lekker! Een heel feestelijk toetje, dat na een uitgebreid kerstdiner zeker nog wel een plekje heeft verdiend!
Heb je het recept voor stoofpeertjes zonder suiker gezien? Ik vind ze echt prachtig! Maar weet je wat ook lekker is? Stoofpeertjes in de prosecco laten garen, met wat steranijn en vanille. En dan in combinatie met chocolade, echt góddelijk! Met het nagerecht mag je natuurlijk best een beetje uitpakken, zeker als het Kerst is! Daarom maakte ik er een dubbel chocoladefeestje van, maak me gek! Deze chocolade meringue taartjes met stoofpeer kun je trouwens al heel goed van tevoren klaar maken, en dat kun je eigenlijk het beste ook maar doen. De chocolade meringues moeten namelijk best een tijdje de oven in, en moeten daarna nog ruim een uur afkoelen. Ook met de stoofpeertjes ben je wel even bezig, dus ga vooral al de dag ervoor aan de slag!
Chocolade meringue taartje met stoofpeer
Voor 6 taartjes:
- 100 gr eiwit (3 grote eieren)
- 100 gr suiker
- 2 el cacaopoeder
- 1/2 tl citroensap
- 1 tl maizena (gezeefd)
- 3 stoofperen (Gieser Wildeman)
- 100 ml prosecco
- 2 steranijs
- 2 tl vanillepoeder
- water
- 100 ml slagroom
- 100 gr pure chocola
- amandelschaafsel
Nodig: keukenmachine met mixer/handmixer, bakplaat, bakpapier, pannen
Bereiden: Verwarm de oven voor op 140 graden.
Als eerste gaan we de chocolade meringues maken! Zorg voor een vetvrije kom (gebruik eventueel wat citroensap en een keukenpapiertje om de kom vetvrij te maken) en splits de eieren. Het eiwit mag in de kom, het eigeel heb je voor dit gerecht niet nodig (maak daar een lekkere frittata mee!).
Klop de eiwitten stijf met de mixer en doe hier een druppel citroensap bij. Voeg lepel voor lepel de suiker en ook de gezeefd maizena toe. Als de eiwitten behoorlijk stijf geslagen zijn, voeg je de cacaopoeder toe. Laat de mixer nog even goed kloppen, het eiwitmengsel is klaar als de pieken rechtop blijven staan en je de kom op z’n kop zou kunnen houden (in theorie dan…) en het eiwit blijft staan.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Wil je het heel netjes doen teken dan eerst cirkels op het bakpapier, zo weet je hoe groot de meringues moeten worden. Ik deed het uit de losse pols en maakte met twee eetlepels kleine taartjes (ongeveer 6 cm diameter). Zorg dat de taartjes enigszins rond zijn en druk ze in het midden iets aan met de bolle kant van de lepel. Hier komt straks het stoofpeertje op te liggen. Bak de meringues nu voor 50 minuten in de oven. Laat in een dichte oven ruim 1 uur afkoelen.
De stoofpeertjes schil je, de steel mag eraan blijven maar dit hoeft niet. Halveer ze en verwijder voorzichtig het klokhuis. Doe de prosecco in de pan, leg de steranijs erin en voeg 2 tl vanillepoeder toe. Doe de stoofpeertjes in de pan en vul de pan verder met water, zodat de stoofpeertjes onder water liggen. Kook in ongeveer 1 uur gaar. Laat afkoelen, in het kookvocht.
Maak de chocoladesaus klaar door de slagroom samen met de pure chocolade te verwarmen in een pannetje. Wordt de saus te dik, voeg dan iets van het kookvocht van de peertjes toe.
Leg de chocolade meringues op een groot bord en leg op elke meringue een half stoofpeertje. Giet de warme chocoladesaus over de peertjes en strooi wat amandelschaafsel over de taartjes ter garnering.
Wat kun je al van tevoren klaarmaken voor deze chocolade meringue taartjes met stoofpeer?
- De chocolade meringues kun je al helemaal klaar maken. Laat goed afkoelen in de oven en bewaar in een luchtdichte trommel.
- De stoofpeertjes kun je al koken. Bewaar ze tot aan gebruik in het kookvocht, zo drogen ze niet uit.
- De chocoladesaus is warm het lekkerste, maak deze kort van tevoren en giet warm over de taartjes heen!
Meer kerstrecepten vind je hier!
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram