Ja, het mag nu echt! Sinterklaasrecepten!….. Gelukkig is de Sint weer goed in ons land aangekomen en ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat hij zelf vooral dol is op deze chocolade kruidnootjes van havermout. Ze konden nog net op de foto, voordat ik de rest van de nootjes in mijn mond stopte. Niks geen oeps, gewoon heel hard van genieten! Oh, nou vooruit, ik deelde er een paar met mijn kleine pietjes en die hebben ook zitten smullen! De komende weken zal er nog heel wat lekkers hier op de blog verschijnen, je bent alvast gewaarschuwd!
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb me tot nu toe goed in weten te houden. Ik ben nog niet losgegaan op al het snoepgoed dat al weken in de winkels ligt, maar ik kon toch afgelopen week de verleiding echt niet weerstaan om zelf aan de slag te gaan. Of nee, dat is toch niet helemaal waar. Afgelopen herfstvakantie waren we in Maastricht, en daar was een vestiging van de Pepernotenfabriek. Een winkel helemaal vol met kruidnoten! Ik heb niet eens mijn best gedaan om hier weerstand aan te bieden, want de smaken die ze daar verkopen. Oh, oh, te lekker!
Ik blijf het alleen raar vinden dat kruidnootjes door heel veel mensen ook pepernoten worden genoemd. Want dat zijn ze toch niet? Je hebt én kruidnootjes, én pepernoten. Die laatste zijn lekker zacht, een beetje als taai taai, en worden bij ons dus pepernoten genoemd. Zelf heb ik ooit wel eens een poging gedaan om ze te maken, maar ik was niet helemaal tevreden over het resultaat. En dan zijn er die crunchy kruidnootjes, heel anders van structuur, bros en knapperig. Twee totaal verschillende dingen dus, maar allebei heerlijk.
Deze chocolade kruidnootjes van havermout zijn dus echte kruidnootjes. Met een laagje van pure chocola. Goddelijk! Geniet vooral niet met mate en ga straks lekker aan de slag! Meer Sinterklaas recepten vind je trouwens hier (klik!)…
Chocolade kruidnootjes van havermout
Voor ongeveer 15 kruidnootjes
- 50 gr havermout
- 50 gr amandelmeel
- 1 el speculaaskruiden
- 50 gr kokosolie
- 2 el honing
- 2 el (palm/oer) suiker
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 50 gr pure chocola (>70% cacao)
Nodig; blender of koffiemolentje, mengkom, steelpan, bakplaat, bakpapier, kommetje
Bereiden: Maal de havermout in de blender of in een koffiemolentje tot meel, doe in de mengkom. Voeg hier ook het amandelmeel, de speculaaskruiden, de suiker, het bakpoeder en een snuf zout aan toe. Meng goed door.
Laat de kokosolie vloeibaar worden in een steelpan en schenk in de mengkom. Schep ook de honing bij het meel en schep alles goed door. Gebruik je handen om het deeg voor de kruidnoten tot een stevige bal te kneden. Zet even 10 minuten in de koelkast om op te stijven.
Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Draai van het deeg kleine balletjes, ter grootte van een knikker en leg deze op de bakplaat. Duw iets plat (ze lopen straks nog een beetje uit, dus niet te veel). Ga door met kruidnootjes maken tot het deeg op is. Schuif de bakplaat dan voor 10-12 minuten in de oven.
Haal de kruidnoten uit de oven en laat ze goed afkoelen. Je zult merken dat ze dan ook pas écht knapperig worden.
Smelt de chocola au bain marie. Ik zet altijd een steelpannetje in een gewone pan met een laagje water, maar je kunt er ook een kommetje voor gebruiken. Leg alvast een stukje bakpapier klaar.
Haal nu met een vork 1 voor 1 de kruidnootjes door de chocola en leg ze daarna op het bakpapier. Laat de chocolade kruidnootjes van havermout in de koelkast afkoelen en uitharden.
Ga je aan de slag met dit recept voor chocolade kruidnootjes van havermout? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
4 reacties
Net de kruidnoten gemaakt…smaak is prima…maar kan je mij vertellen wat ik fout doe? De onderkant van de kruidnoten zijn altijd bijna aangebrand, het kan nog net, terwijl de bovenkant wel goed is…. Zo jammer, sommige moet ik weg gooien….
Ik heb de kruidnootjes met mijn kinderen van 3 en 9 jaar gemaakt. Mijn zoon van 9 kan ze zelfstandig maken. Mijn dochter van 3 moest ik uiteraard helpen maar als je de spulletjes afgewogen klaarzet kan ze het ook grotendeels zelf.
We hebben ze wel wat langer in de koelkast laten liggen zodat het makkelijk was om er daarna mee te werken. Onze kruidnootjes waren ook wel groter dan gemiddeld maar ze waren heerlijk! Ook zonder chocola trouwens, enkele kruidnootjes hebben het chocolade bad niet gehaald 😉 We gaan ze absoluut vaker maken, dankjewel!
Het zijn lekkere koekjes geworden, voor herhaling vatbaar, maar geen kruidnoten!
Waar kan ik de amandelmeel door vervangen? Ik mag geen amandel..