Pasen komt eraan! Dat is wel vrij duidelijk, langzaamaan kleurt de wereld een beetje geel en de chocolade eitjes zijn weer in alle smaken verkrijgbaar. Ik vind het heerlijk hoor, om na te denken wat we met deze dagen gaan doen. We schuiven eigenlijk elk jaar bij mijn ouders aan voor een uitgebreide brunch. Met zowel heel veel hartige hapjes als zoete lekkernijen. Iedereen maakt wat klaar en mijn moeder zorgt er altijd voor dat de eieren in de tuin goed zijn verstopt. Weet jij al wat je gaat doen? Wordt het een feestelijk ontbijt met het gezin of ook een luxe brunch met de familie? Voor de zoetekauwen onder ons ben ik aan de slag gegaan met een feestelijke chocolade koffie cake. Met advocaat glazuur, voor een extra paas-touch!
Ik hou van een goede kop koffie. En een lekker stukje taart ernaast, daar zeg ik ook geen nee tegen. Maar wist je dat je koffie en taart ook kunt combineren? Als in koffie ín de taart. Wanneer je net als ik een koffieliefhebber bent, dan is deze chocolade koffie cake een echte must try! Je kunt er natuurlijk alle kanten mee op, maar speciaal voor de Paasdagen versierde ik de cake met een laagje glazuur van advocaat. En paaseitjes, uiteraard!
Ik dook laatst met Suzanne – die je vast kent van haar leuke blog PuurSuzanne – de bakkerij van de Bombardon in. De Bombardon is een winkel in Veenendaal waar mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt hun dag besteden. Zo maken ze bijvoorbeeld de heerlijkste taarten en koekjes en prachtige kunst. Zij vonden het net zoals Suzanne en ik te gek om samen de bakkerij in te duiken. Samen taartjes maken is natuurlijk nog leuker! En dat deden we deze keer mét de smaakvolle, eerlijke en goede koffie van Café Intención.
Café Intención
Café Intención is een biologisch en Fairtrade koffiemerk dat je misschien wel kent van de opvallende gele verpakking. Deze koffie heeft maar liefst 2 keurmerken. Fairtrade betekent betere handelsvoorwaarden voor de koffieboeren in Midden- en Zuid-Amerika die hard werken om de mooiste Arabica bonen voor deze koffie te telen. Dat gebeurt onder natuurlijke omstandigheden en zonder toevoeging van niet natuurlijke meststoffen. Vandaar dat Café Intención ecológico ook het BIO-keurmerk heeft.
Goed, koffie én cake in 1 recept dus. Normaal gesproken ben ik gewend om in mijn eentje wat aan te rommelen in de keuken, deze keer had ik assistentie van Magdalena. Die een aantal dagen per week in de bakkerij van de Bombardon werkt. We hadden de grootste lol tijdens het maken van deze chocolade koffie cake en ze heeft me zo goed geholpen! Ook Suzanne had geweldige bakkers waarmee ze een heerlijke koffie brownie maakte. Check haar recept ook vooral even.
En dan nu het recept voor deze heerlijke chocolade koffie cake met advocaat glazuur!
Chocolade koffie cake met advocaat glazuur
Voor 1 cakevorm:
- 100 gr spelt meel
- 100 gr bloem
- 125 ml Café Intención filter- of bonen-koffie
- 3 eieren
- 50 gr roomboter
- 100 ml Griekse yoghurt
- 1 el cacaopoeder
- 2 tl bakpoeder
- 50 gr bruine basterdsuiker
- 1 tl kaneel
- Snuf zout
- 50 gr pure chocolade
- 5 el advocaat
- 3 el poedersuiker
- Paas chocolade ter garnering
Nodig;
mengkom, cakeblik, bakpapier (of boter om in te vetten), maatbeker, spatel, zeef, handmixer
Bereiden:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zet 125 ml sterke Café Intención. Laat even afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zeef het meel en de bloem boven de mengkom. Voeg hier de bakpoeder, cacaopoeder, basterdsuiker, kaneel en een snuf zout aan toe. Roer goed om.
Tik de eieren boven een maatbeker en kluts deze los. Schenk hier de koffie en yoghurt bij. Kluts nog even door.
Zorg dat de boter zacht is en voeg deze samen met de eieren met koffie en yoghurt toe aan de mengkom met droge ingrediënten. Gebruik een mixer om een glad beslag te maken.
Hak 50 gr pure chocolade grof. Spatel de chocolade door het beslag voor de koffie cake. Vet een cakeblik in en schenk het beslag voor de chocolade koffie cake in de vorm. Schuif voor 30-35 minuten in de warme oven.
Maak intussen de advocaat glazuur klaar door de advocaat met de poedersuiker te mengen tot een glad papje. Haal de koffie cake uit de oven en laat op een rooster afkoelen. Schenk dan het advocaat glazuur over de cake. Gebruik wat paas chocolade of bijv. schuimpjes om de koffie cake mee te versieren. Wil je het glazuur echt hard laten worden, dan zet je de cake het best eerst nog even in de koelkast.
Ga jij aan de slag met dit recept voor chocolade koffie cake met advocaat glazuur? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
Deze blogpost betreft een samenwerking met Café Intención. Lees hier mijn disclaimer.