De donkere dagen voor Kerst zijn inmiddels echt begonnen. Nog een dag of wat en dan is het officieel weer de kortste dag van het jaar. Ik vind het een fijne periode, gezellig met familie en vrienden of juist met het gezin lekker bij de open haard zitten. En van Kerst kan ik ook erg genieten, het samenzijn met de mensen waar ik heel veel van hou en even stil staan voor alles waar ik dankbaar voor ben. Wij hebben dit weekend daarom al de kerstboom opgezet en dronken daarbij warme winterthee en snoepten van deze heerlijke chocolade cake.
En toen bedacht ik me dat deze chocolade cake eigenlijk een echte donkere-dagen-voor-Kerst-cake is! De warme, donkere kleur van de chocolade, de zoetigheid en comfort van de dadels, luchtig en toch een echte verwennerij. Comfortfood, in optimale vorm. En uiteraard goed te combineren met een kop warme chocolademelk.
Recept Chocolade cake:
Ingrediënten chocolade cake:
In een mengkom:
- 75 gram kokosbloesemsuiker/palmsuiker/oerzoet
- 200 gram speltmeel
- 75 gram cacao
- 1 ½ tl bakpoeder
- ¼ tl zout
In de keukenmachine:
- 1 groot ei
- 2 rijpe bananen
- 100 gram kokosolie (gesmolten)
- 100 ml warm water
- 200 gram zachte, plakkerige dadels (Medjools)
- 1 tl vanillerasp (of extract)
Nodig; keukenmachine, mengkom, cakevorm, bakpapier
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng eerst afzonderlijk van elkaar de ingrediënten in de mengkom en de blender (dus alle droge ingrediënten eerst in de kom goed mengen, en alle natte ingrediënten in de blender goed mengen). Als alles goed gemengd is, voeg je de ingrediënten uit de blender toe aan de mengkom en schep je dit goed door, tot een glad en egaal beslag. Bekleed een cakevorm met bakpapier en laat het cakebeslag in de cakevorm lopen.
Bak de chocoladecake in een hete over zo’n 45 tot 60 minuten.
Eet smakelijk! Ga jij deze chocoladecake ook maken in de komende dagen?
Tip: deze cake kun je ook bij het Kerstontbijt serveren, in plaats van zoete chocoladebroodjes.
Tip: voeg pitten of nootjes aan de chocoladecake toe voor een stevigere bite!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin
Inspiratiefoto chocolademelk; Pinterest
4 reacties
Wat een lekker recept!
Hallo, kan ik dit recept ook maken met boekweitmeel?groetjes
Hallo ,
Ik heb deze cake gisteren gemaakt, heb alles zo gedaan zoals beschreven.
Maar hij was niet echt te eten , erg droog en weinig smaak .
Wat kan ik fout gedaan hebben ?
Ben niet echt een bakwonder 🙂
Wat jammer Cora, ik vind de cake namelijk wel erg lekker! Wat je fout gedaan kunt hebben is natuurlijk lastig te zeggen, zeker als je aangeeft dat je exact de beschrijving hebt gevolgd 😉 Als je de cake te droog vond, kan het zijn dat je er niet genoeg vocht bij hebt gedaan, of dat ie te lang in de oven is geweest. Daarbij wil ik je wel meegeven dat de cakes die je hier kunt vinden, niet zo plakkerig/luchtig/zoetig zijn als de cakes uit de supermarkt. Dat komt omdat ik met hele andere, pure, ingredienten werk, en verder geen onnatuurlijke hulpmiddelen toevoeg. Misschien was jouw verwachting anders?