Nu het steeds zonniger wordt, en langer licht blijft, krijg ik steeds meer zin in frisse taarten. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook dol op een goede appeltaart of een lekkere brownie, maar nu het voorjaar eindelijk haar zin heeft doorgezet, ga ik toch voor de wat lichtere, luchtigere taarten. Deze cheesecake staat al in een knalroze versie op Mind Your Feed, maar ik ging nu aan de slag met mango en cheesecake en paste het oorspronkelijke recept nog ietsjes aan….. Het werd cheesecake met mango en passievrucht, en geloof me, dit wil jij ook maken!
Wat me namelijk stoorde aan de eerdere cheesecake die ik maakte, is dat de cheese laag niet stevig werd. Ook de roze prinsessentaart, die een basis van hangop heeft, werd niet stevig en zette ik daarom maar in de vriezer om op te stijven. Dat moet anders kunnen, dacht ik…. En dat kan dus ook anders, want door gelatine te gebruiken wordt de cheese natuurlijk wel lekker stevig. Het is wel nog steeds een raw cheesecake, want de oven gaat ie nog steeds niet in.
Gelatine, really?!
Ik moet je eerlijk bekennen dat ik nooit zo enthousiast werd van gelatine. Het ging me dan meer om de gedachte die ik had als ik dacht aan waar gelatine van gemaakt wordt. Wat ik in de afgelopen tijd heb geleerd is dat het eigenlijk super gezond is, omdat het zo ontzettend veel essentiële aminozuren bevat, het is een bron van (dierlijke) eiwitten. Ik maak er dus nu af en toe wel gebruik van, maar ik maak dan wel het liefst gebruik van gelatine van gezonde dieren, daarmee maak je namelijk optimaal gebruik van de gezondheidsvoordelen van gelatine. Je kunt deze gelatine bijvoorbeeld bij de natuurwinkel kopen of bij Puur Mieke. Of je maakt voor een keertje gebruik van de gelatine uit de supermarkt.
De deelnemers van de workshop Natuurlijk!… de basis hebben deze cheesecake al mogen proeven! En aangezien zij deze cheesecake hebben goedgekeurd, mag het recept natuurlijk niet ontbreken hier. Wel nog een tip; je kunt natuurlijk eindeloos varieren met het fruit, maar blauwe bessen zijn geen goed idee…. Want die verkleuren, en worden bruinig….en ondanks dat de taart dan nog steeds heerlijk is, is een bruine cheesecake niet heel smakelijk om te zien, haha!
Cheesecake met mango en passievrucht
Voor 1 springvorm van 20 cm:
Bodem:
- 50 gram dadels
- 100 gram cashewnoten (2 uur geweekt in water)
- 50 gram amandelmeel
- 25 gram havermeel
- 2 el gesmolten kokosolie
Vulling:
- 500 gr volle kwark
- 1 1/2 mango
- 50 ml honing
- 4 gelatine blaadjes
Topping:
- 3 passievruchten
- 1/2 mango
- 2 tl water
- 2 el kokosrasp
- 2 gelatineblaadjes
Nodig: springvorm 20 cm, vel bakpapier, keukenmachine, steelpannetje, geduld….
Bereiden: Leg de cashewnoten in een bakje met koud water en laat minstens 2 uur weken. Doe de dadels, de cashewnoten, het amandelmeel, havermeel en de kokosolie in de keukenmachine en hak tot grove kruimels. Schep goed door, pulseer nog even een aantal keer en hak het mengsel tot de kruimels redelijk fijn geworden zijn.
Bekleed de springvorm met bakpapier en stort het dadel-cashew mengsel in de springvorm. Gebruik de bolle kant van een lepel om het mengsel goed te verdelen en aan te drukken. Zet de bodem van de taart in de koelkast en ga verder met de vulling.
Leg de gelatineblaadjes even te weken in wat water. Maak de keukenmachine schoon want die heb je weer nodig: Doe de kwark en 1 schoongemaakte mango in de keukenmachine. Doe ook de honing erbij en blend tot een egale massa. Snij de helft van de tweede mango in kleine blokjes en schep door de kwark heen. Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze in een steelpannetje, voeg hier 5 el water bij en zet op het vuur. Verwarm de gelatine, totdat het volledig is opgelost, maar breng niet aan de kook. Schenk de gelatine door de kwark heen, schep goed om en verdeel vervolgens het kwarkmengsel over de bodem van de cheesecake.
Volgende stap: geduld…. De vulling van de cheesecake moet minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
De topping maak je door de halve mango die nog over is, in de keukenmachine te doen met 2 el water. Maak de mango helemaal fijn, totdat er een puree overblijft. Leg de 2 gelatineblaadjes in wat water te weken. Knijp ze uit en doe in een steelpannetje. Doe hier ook de mangopuree bij en schep de passievruchten erbij uit. Verwarm – maar breng niet aan de kook – en laat al roerende gelatine oplossen. Laat even afkoelen en schenk dan deze topping over de kwarklaag heen. Zet nu de taart in de koelkast en laat nog minstens 2 uur opstijven. Strooi voor het serveren wat kokosrasp over de taart.
Tip: ik maak deze taart dus altijd al de avond van tevoren klaar, dat gaat altijd prima. Behalve dan met blauwe bessen, die worden bruin….
Enjoy!
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
12 reacties
Deze ga ik zeker proberen…..klinkt heerlijk fris. Mijn vraag is eigenlijk alleen; waarom noem je het ‘cheesecake’? Het is toch een kwarktaart? Bij cheesecake denk ik altijd aan de gebakken (Amerikaanse) variant 🙂
Was mijn vraag ook al.. 😉
Ziet er heerlijk zonnig uit :-)!
Dit ziet er echt heel lekker uit hoor! Ik ben benieuwd of het met plantaardige kwark ook zou lukken. En ja, gelatine zal dan gelatine zijn 😛 Het hoeft geen vegantaart te worden haha!
Mmm deze ga ik maken!
Maar, is het niet beter om de passievruchtenpulp te zeven? Lijkt me niet zo lekker om een zachte taart te eten met knapperige pitjes erin?
Ik heb een vraagje mbt het opstijven van het mengsel. Zou je ipv gelatine ook agaragar kunnen gebruiken?
Je kunt het inderdaad vervangen door agaragar, maar dan moet je wel even op de verpakking kijken voor de hoeveelheid, want dat is anders dan met gelatine.
Zorg ervoor dat je kleine mango’s neemt. Mijn mangokwarktaart is nu niet mooi stijf wel balen, misschien handig om er bij te ztten?
Volgens mij moet dat niet uitmaken, het formaat van de mango. Misschien wel hoe fijn je het maakt in de keukenmachine? Ik heb de taart al meerdere malen gemaakt en ik denk dat het dan aan de verhouding kwark/gelatine ligt. Probeer je het nog een keer? 😉
Ik had 500 gram volle kwark en 4 gelatineblaadjes maar hij staat nu nog een nachtje in de koelkast, dat helpt misschien nog. En anders morgen eerst even in de vriezer voordat ik hem wil aansnijden volgensmij smaakt hij wel heerlijk!
Mango was heel sappig, dus die was iig goed fijngemalen! Nog bedankt voor je reactie!
Deze taart ziet er super uit! Ik ga hem deze week maken met een laag perzik/nectarine mousse.
Ik zag dat je bosbessen afraadt vanwege bruine plekken. Dit begrijp ik niet, is dit vanwege een wisselwerking met het metaal van de springvorm?
Laatst heb ik een no bake cheesecake gemaakt met oa een bosbessenmousse (300g bosbessen puree + 100 ml slagroom) tegen de wanden van de springvorm heb ik bakpapier geplakt en de taart smaakte niet alleen fantastisch, het zag er super uit!