Het leven is een feestje en ik hang graag zelf de slingers op! Stil staan bij de kleine mooie dingen, dankbaar zijn voor wat er op mijn pad komt, positief in het leven staan, ik probeer er elke dag weer wat leuks van te maken. Maar soms is het wel heel simpel om een feestje te bouwen. Want met een stuk van deze cappuccino chocolade kwarktaart kan je dag niet meer stuk. Een stukje bij de koffie, of misschien gewoon wel als ontbijt – niet omdat het moet, maar omdat het kan – en bij mij gaat spontaan het zonnetje schijnen hoor!
Oh, ik zou elke ochtend wel willen beginnen met een goede cappuccino. Ik ben dol op koffie namelijk, en zeker ’s morgens heb ik echt een opstart-bakkie nodig. Of meestal zelfs wel 2. Maar het gekke is, ik drink dus thuis altijd gewoon zwarte koffie. Ik vind het te veel gedoe om een luxere koffie klaar te maken (hoezo eigenlijk?), en ik heb niet eens een goede melkopschuimer. Op vakantie in Italië begon ik wel elke dag met een cappuccino, bij het kleine koffiebarretje op de camping. Zo lekker, met een goede stevige laag schuim, echt genieten! En dan het laatste beetje met een lepeltje uit het kopje scheppen… Of ben ik de enige die dat doet?
In elk geval waren die cappucci’s in Italië niet uit mijn hoofd toen ik besloot dat het weer eens tijd was voor een lekker taartje. Ik ben helemaal niet zo’n bakker, maar ik vind het wel altijd leuk om wat zoets klaar te maken. Echt moeilijke recepten voor koekjes, taarten en gebak zul je hier op de blog dan ook niet tegen komen, Heel Holland Bakt heeft geen kandidaat aan mij gemist. Maar zo moeilijk hoeft het allemaal niet te zijn en met cappuccino en chocola zit je natuurlijk al snel goed.
De cappuccino chocolade kwarktaart is trouwens glutenvrij, want ik gebruikte de koekjes van Schär voor de bodem van deze taart. Ik heb natuurlijk al eens vaker een kwarktaart gemaakt, ook glutenvrij, maar toen gebruikte ik een mengsel van dadels en noten voor de bodem. Ik móest gewoon een keer proberen of deze biscuitjes ook geschikt waren, als onderste laag in de taart. En, missie geslaagd! Zeker in deze combinatie, met de smaken van cappuccino en chocola. Het is gewoon net alsof je een cappuccino drinkt terwijl je een taartje eet, echt hemels!
Cappuccino chocolade kwarktaart
Voor 1 springvorm van 16 cm:
Bodem:
- 100 gr Schär butterkeks
- 50 gr roomboter
- 1 el cacaopoeder
- 1 tl kaneel
Cappuccino laag:
- 300 gr volle kwark
- 100 ml koffie
- 50 ml honing
- 5 blaadjes gelatine
Topping:
- 100 ml koffie
- 50 gr pure chocola
- 1,5 blaadje gelatine
- cacaopoeder
- kaneel
Nodig;
bakpapier, springvorm 16 cm, keukenmachine, mengkom, klein schaaltje, steelpan, geduld
Bereiden:
Bekleed de springvorm met bakpapier. Ik vind het altijd handig om het vel bakpapier even nat te maken onder de kraan, op te frommelen tot een prop en dan voorzichtig weer uit te vouwen in de bakvorm.
Doe de koekjes in de keukenmachine en hak ze grof. Heb je geen keukenmachine, dan kun je de koekjes ook in een stevig zakje doen en met een deegroller tot grove stukjes rollen. Doe de koekkruimels in een mengkom en voeg hier het cacaopoeder en de kaneel aan toe. Smelt de boter in een pannetje en schep door de koekkruimels.
Spreid de koekkruimel-bodem uit over de springvorm en gebruik de bolle kant van een lepel om deze onderste laag overal even dik te krijgen. Zet de bodem minstens 30 minuten in de koelkast.
Ga koffie zetten. Nee, maar echt! Een flinke bak koffie, het mag best een sterk bakkie zijn, en laat de koffie helemaal afkoelen. In totaal heb je 200 mll koffie nodig.
Als de koffie is afgekoeld meng je hiervan 100 ml in een mengkom met de kwark en de honing.
Leg 5 blaadjes gelatine in een klein schaaltje met wat water. Laat ze weken en knijp daarna uit. Verwarm in een steelpan 2 el water met de blaadjes gelatine, roer goed door tot alle klontjes eruit zijn. Giet de gelatine bij de cappuccino kwark en roer goed door. Schenk de kwark nu over de koekjes bodem en zet de springvorm terug in de koelkast. Deze laag mag minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
De overgebleven koffie (100 ml) schenk je in de steelpan. Doe hier de chocola bij en zet op het vuur. Laat de chocola langzaam smelten in de koffie.
Leg 1,5 blaadje gelatine even te weken in koud water en knijp daarna uit. Roer het gelatineblaadje door de warme koffie met chocola. Schenk deze laag over de cappuccino laag en laat weer minstens 2 uur opstijven. Maak de cappuccino chocolade kwarktaart af met wat cacaopoeder en een snuf kaneel.
Ga jij aan de slag met dit recept voor cappuccino chocolade kwarktaart? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Deze blogpost betreft een samenwerking met Schär. Lees mijn disclaimer.
13 reacties
Wat een heerlijk recept lijkt me dit, zou Griekse yoghurt ook een optie kunnen zijn, wat denk je Reny?
Gewoon proberen, en eventueel een extra blaadje gelatine toevoegen!
Misschien een vreemde vraag, maar zou ik de kwark eventueel kunnen vervangen door geitenyoghurt? Ivm een koemelkallergie? Heb namelijk geen idee! Alvast bedankt. Groetjes Anne
Zou ik gewoon proberen, en ook eventueel een extra blaadje gelatine toevoegen.
Wat een leuk recept! En nog glutenvrij ook! Ga ik zeker een keer proberen 🙂
Wat ziet deze kwarktaart er lekker uit!
De taart ziet er heerlijk uit!! Zou ik de kwark ook kunnen vervangen door Abbot Kinney’s kokosstart? Deze kokosyoghurt is best wel dik en stevig!
Ik heb de taart gemaakt, had beetje teveel cappuccino vulling maar heb er wat uit gehaald voor de ena laatste laag. Veel werk, hopelijk is ie lekker! Schar koekjes???? Wat zijn dat voor koekjes? Heb er biscuitjes van gemaakt
Makkelijk recept snel te maken en was ook super gelukt. Alleen de smaak van de vulling vond ik niet zo….of te veel cacao of te weinig zoet…ik weet niet wat ik miste
Kan je ook gelatine poeder gebruiken (jacob hooy)? Hoeveel poeder zou er dan in moeten ipv blaadjes.
(Dit is gezonder dan gelatine blaadjes toch?)
Hoi !
Lijkt me alle moeite waard, had het fijn gevonden om deze gluten vrije taart met agar agar als vervanger te zien ipv gelatine.
Maakt het voor kook sterren gemakkelijker en wellicht een kennismaking met dit vegetarische bindmiddel. Past goed in de toekomst wens vaniet minder vlees en vleesproducten.
Hoop dat u hier wat meer mee wil experimenteren! Bvd, groeten Yvon
ga dat zeker eens uitproberen maar zal toch wat suiker toevoegen bij de topping en de cappuccinolaag.
de gebruikte gelatine blaadjes van hoeveel gram zijn die, want niet alle blaadjes wegen evenveel
groetjes, Ghislaine
ik vond een heerlijk lekker dessert om bij de koffieklets te geven