Bij verjaardagen horen taart! Dat is nu eenmaal zo! Okee, dat is mijn mening, maar dat komt denk ik omdat ik dan een goede reden heb om taarten te bakken. Want ik vind bakken echt heel leuk, maar meestal komt het erop neer dat mijn kids een stuk proeven, ikzelf een stukje eet en daarna blijf ik met meer dan de helft van de taart of cake nog zitten. Mijn man is niet zo heel gek op zoetigheid en om de rest dan maar zelf op te eten, daar beginnen we maar niet aan…. Wat dat betreft is dit mijn favoriete maand, met 2 verjaardagen vlak na elkaar kan ik lekker aan de slag. Voor het feestje, dat afgelopen zaterdag plaatsvond, ging ik aan de slag voor een brownie van speltmeel. Ik vond mijn inspiratie bij de leuke site Eetspiratie van Simone, maar paste natuurlijk het recept wat aan….
Ik vind het altijd leuk om met glutenvrije meelsoorten te experimenteren in mijn baksels, maar soms kies ik toch voor gemak en bekend. En dat is op verjaardagen ook wel handig, aangezien de visite vaak helemaal niet zit te wachten op allerlei bijzondere suikervrije, glutenvrije en dan ook nog lactosevrije baksels. En dat hoeft ook niet wat mij betreft, op een feestje mag je best gebruik maken van je 20%. Deze brownie is dus niet glutenvrij, maar je zou zeker kunnen experimenteren met amandelmeel of kokosmeel.
Voor het zoeten van gebak maak ik altijd gebruik van natuurlijke zoetmiddelen. In deze brownie verwerkte ik een appel en bananen, die al lekker rijp waren. Super handig om zo je fruitmand niet overrijp te laten worden. De brownie is overigens prima in te vriezen, snij dan na het bakken (en als de brownie goed afgekoeld is!) eerst mooie stukken en doe deze in een afsluitbaar bakje in de vriezer.
Brownie van speltmeel:
- 1 appel
- 2 rijpe bananen
- 75 gram roomboter
- 75 gram pure chocolade (>85% cacao)
- 3 eieren
- 2 el honing
- 1 tl koekkruiden
- 120 gram speltmeel
- 50 gram cacaopoeder
- 1 flinke el bakpoeder
Nodig: beslagkom, rasp, steelpannetje, zeef, mixer, bakpapier, klein bakblik
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de 3 eieren in de beslagkom en klop deze los. Doe hier vervolgens de honing en koekkruiden bij. Prak de bananen en voeg toe aan de eieren. Rasp de appel boven de beslagkom en schep nu het fruit goed door de eieren heen. Verwarm de chocolade en de roomboter samen in een steelpannetje en laat rustig smelten (je kunt die ook au bain marie doen), roer regelmatig door. Voeg het chocolademengsel toe aan de eieren en schep even door. Pas op, de chocolade is nog heet, dus voorzichtig met omscheppen. Zeef nu de bloem, cacao en bakpoeder boven de kom en meng goed door. Gebruik eventueel een mixer om het beslag glad te krijgen. Leg het bakpapier in het bakblik en giet het beslag in het bakblik. Schuif nu de oven in en laat in ongeveer 25 minuten gaar worden. De buitenkant van de brownie hoort stevig te zijn, de binnenkant mag nog wel wat vochtig zijn, gebruik een satéprikker om te controleren. Laat even afkoelen op een rooster en enjoy!
Tip: je kunt nog wat walnoten of cacaonibs door het beslag doen voor wat extra bite.
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin
10 reacties
Hoi, lijkt me superlekker!! Zou graag willen weten hoeveel browniestukjes je hier ongeveer uithaalt….
Groetjes,
Petra
Wel veel hoor, zeker 15 tot 20. Ligt eraan hoe groot je stukjes worden 🙂
Hoi,
Nou heb m eindelijk gemaakt….maar…hij is niet echt smeuiig en smaakt vrij bitter. Kan dit komen omdat ik geen hele rijpe bananen heb gebruikt??
Dat zou zéker kunnen!
Ok, dan ga ik m zeker nog een keer maken! Is er nog iets te doen aan de bittere smaak?
Heb je tips? Dacht zelf misschien jam ertussen?
Kun je de brownies ook met speltmeel ipv speltbloem maken? Of wordt t dan minder lekker?
Jammie!! Ga dit met mijn verjaardag maken! In de titel staat speltmeel maar in de lijst speltbloem. Misschien goed om te verbeteren of erbij te zetten dat het echt speltmeel moet wezen, aangezien dat gezonder is. Wilde ook vragen hoeveel je eruit kunt halen maar las het antwoord al bij iemand anders 🙂
Dank je wel dat je dat nog even laat weten! Ik heb speltmeel gebruikt, zal dus een typfoutje zijn. Ik ga het gelijk even aanpassen 😀
Dit klinkt inderdaad als een heel gezond recept. Kun je dit alles in een ‘gewone’ supermarkt vinden? Weet zelf namelijk nooit zo goed waar sommig bakmeel te vinden :’)
In mijn supermarkt (in een middelgroot dorp :D) kun je tegenwoordig speltmeel, speltbloem, en boekweitmeel kopen. Ook pure chocolade van >85% ligt in de schappen, vaak helemaal bovenaan (want niet zo populair, het is doordat het heel puur is, best bitter). Ook cacaopoeder kun je kopen in de supermarkt, het is dan geen poeder van rauwe cacao, maar het geeft in elk geval de juiste kleur en smaak 😉