Er staan niet heel erg veel toetjes op mijn blog. Dat komt omdat ik echt liever voorgerechten en hoofdgerechten eet dan dat ik voor een nagerecht kies. Laatst ging ik uit eten en kon ik kiezen uit een 3- of 4-gangen menu. Brutaal als ik soms wel eens kan zijn, vroeg ik aan de chef of ik ook een 3-gangen menu mocht krijgen, maar dan wel met de eerste 3 gangen uit het 4-gangen menu. Ja, echt, liever voor- en hoofdgerechten dan een toetje. Maar met Kerst maak ik een uitzondering. Bijvoorbeeld voor deze bosvruchten trifle met chocoladecake. Die is nog lekker licht, dus daar is nog wel een plekje voor!
Bij ons thuis vieren we Kerst altijd met het hele gezin. Mijn ouders, zus en zwager, broertje en zijn vriendin, mijn zusje, tante, en nog ontzettend veel kinderen. Een drukke bende dus, maar wat ontzettend gezellig. Meestal spreken we het zo af dat iedereen een gang klaar maakt, zodat er niet 1 iemand de hele dag in de keuken hoeft te staan. Dit jaar heb ik voor het eerst gezegd dat ik het nagerecht wel wil maken. Al is dat volgens mij de meest lastige taak van allemaal. Want tegen de tijd dat er een toetje op tafel komt, zit ik meestal wel vol hoor. Ik ben vast niet de enige…
Daarom bedacht ik een luchtig toetje, dat er bij iedereen nog wel in gaat. Geserveerd in kleine glaasjes of potjes ziet het er al snel feestelijk uit en sttt… zo moeilijk is deze trifle niet. Ik heb voor de ingrediënten expres gekozen voor lichte varianten. Waar je normaal gesproken misschien zou denken aan mascarpone, koos ik voor ricotta. En waar je een cake zou bakken met bloem, gebruikte ik amandelmeel. Slimme en bewuste twists dus, zodat deze bosvruchten trifle met chocoladecake er bij iedereen nog wel in gaat. En handig, je kunt dit nagerecht al helemaal van tevoren klaar maken!
Bosvruchten trifle met chocoladecake
Voor 4 personen
Voor de chocoladecake:
- 70 gr pure chocola ( > 70%)
- 50 gr suiker
- 50 gr boter
- 40 gr amandelmeel
- 1 tl vanillepoeder
- 2 eieren
Verder nodig:
- 200 gr (diepvries) aardbeien
- 2 el poedersuiker
- 150 gr ricotta
- 125 ml slagroom
- 50 gr blauwe bessen
- 1/2 tl vanillepoeder
Nodig:
2x steelpan, schaaltje, keukenmachine of mixer, springvorm 15 cm, bakpapier, zeef, staafmixer
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak het vel bakpapier even nat onder de kraan, frommel op tot een prop, haal weer uit elkaar en bekleed de springvorm hiermee.
Smelt de chocola in een schaaltje in een pan au bain marie. Gebruik een tweede steelpanom de boter te smelten. Splits de eieren.
Doe het amandelmeel met de suiker in de mengkom en voeg de vanillepoeder toe. Schenk de boter en gesmolten chocola erbij en roer 1 voor 1 de eidooiers door het beslag voor de chocoladecake.
Klop de eiwitten in de keukenmachine of met een mixer stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag. Stort nu het beslag in de springvorm en schuif voor 30 minuten in de warme oven. Laat de chocoladecake helemaal afkoelen.
Laat de aardbeien ontdooien – als je diepvries aardbeien gebruikt. Vang het vocht van de aardbeien wel op. Pureer de aardbeien samen met de poedersuiker en zeef het mengsel daarna in een vergiet, zodat de pitjes eruit zijn. Schenk daarna het opgevangen vocht toe, roer door en Zet deze aardbeien coulis even apart.
Gebruik de keukenmachine om de slagroom op te kloppen. Als de slagroom stijf geslagen is, voeg je de ricotta en het vanillepoeder toe. Meng nog even goed door, tot een stevige crème ontstaat.
Haal de helft van de crème uit de kom en bewaar even apart. Schep ongeveer 4 el van de aardbeien coulis nu in de mengkom en meng door de slagroom en ricotta.
Tijd om de bosvruchten trifle met chocoladecake op te gaan maken. Ik deed dit een beetje uit de losse pols. Begin met een laagje verkruimelde cake, schep dan wat aardbeien coulis over de cake, dan wat van de witte room erbij, een laagje blauwe bessen en een laagje roze room. Maak af met de laatste blauwe bessen en nog een drupje aardbeien coulis. Enjoy!
Menu suggestie
***
**
Kalkoenrolletjes met truffelpesto en mozzarella
Zoete aardappel met knoflook en Parmezaan
**
Bosvruchten trifle met chocoladecake
Ga je aan de slag met dit recept voor bosvruchten trifle met chocoladecake? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
3 reacties
Ziet er heerlijk uit!
Ziet er lekker uit. Kan je dit van tevoren maken
Hoi,
Dank je wel! Ja, sowieso kun je de cake van te voren klaar maken. En ook de mousse. Ik zou alleen pas op het laatst de laagjes van de trifle gaan opbouwen, anders wordt de cake te nat lijkt mij.
Fijne dagen!