Bosbessen yoghurt muffins! Ja hoor, ik heb weer wat lekkers voor je! Op zondag heb ik tijd om aan de slag te gaan in de keuken, en volgens mij is in heel blogland de zondag inmiddels omgedoopt tot bakdag. Dus op zondag gaan we bakken, dat doen we tenslotte al een tijdje hier op de blog.
De ene keer wat gezonder, en de andere keer wat minder gezond. Deze bosbessen yoghurtmuffins vallen er wat mij betreft een beetje tussen in. Er zit wel wat suiker in, maar ze zijn verder wel gemaakt met pure, echte ingrediënten. En daar hou ik van!
Bosbessen yoghurt muffins
Het recept voor deze muffins heb ik niet zelf bedacht…. Het idee komt uit het boek Wat eten we vandaag? van Susan Aretz, dat in april uit kwam. Ik wist al heel lang dat Susan met haar boek bezig was, want vorig jaar heb ik haar geholpen tijdens de fotoshoot voor dit boek.
Die lieve Susan kom ik overal tegen, op persevents, bij presentaties en tijdens kookworkshops, en misschien ken jij haar ook wel! Susan is namelijk het gezicht achter Smulpaapje, waar lekker (uit) eten met kinderen centraal staat. Haar dochter Meike is haar grootste inspiratiebron en in het boek staan ontzettend veel recepten die je voor je gezin – en samen met je kinderen – kunt koken. Volgende week volgt trouwens nog een uitgebreidere review van het boek Wat eten we vandaag?
Wanneer zelfs mijn oudste dochter zegt dat de muffins lekker zijn, dan zijn ze echt goedgekeurd hoor! Zij is nu helemaal in to de prinsessen cupcakes, met roze en veel zoet, of anders graag een Dora koekje – krijgt ze niet! -. Ik merk vooral bij haar dat ze toch nog wel erg veel waardering heeft voor hele zoete snoepjes en koekjes, terwijl ze dat dus amper krijgt.
Want ja, dat ziet ze wel bij anderen en dús is dat per definitie interessanter dan een zelfgemaakte muffin. Maar deze muffins mag ik wel vaker maken van haar. Toen ik voor de 2e keer vroeg of ze echt lekker zijn, gaf ze als antwoord: ik heb toch al 3 happen genomen, dan vind ik het echt wel lekker hoor, mam!
Zoals ik laatst al zei, bakken met yoghurt is echt geweldig! Je krijgt er heerlijk frisse, luchtige muffins van, terwijl ze ook een fijne bite houden. Ik ben gek op blauwe bessen, dus toen ik dit recept in het boek van Susan zag staan, móest ik ermee aan de slag. Je kent me inmiddels wel als je weet dat ik nog wel even een eigen twist aan het recept gaf. Ik verving de bloem door speltmeel, verving de halfvolle yoghurt door volle yoghurt, gebruikte kokosolie en liet het vanille-extract weg. Oh, en omdat ik nooit witte suiker in huis heb, gebruikte ik palmsuiker. En de muffins waren nog steeds gruwelijk lekker!
Nodig
- Maatbeker
- Muffin papiertjes
Ingrediënten
- 120 gram speltmeel
- 2 tl bakpoeder
- 35 gram palmsuiker
- 60 gram kokosolie (gesmolten)
- 1 ei
- 75 ml yoghurt
- 20 gram havermout
- 100 gram bosbessen
Bereiden
- In het boek van Susan staan de ingrediënten voor 12 stuks. Ik heb overal 1/3 van genomen, en kwam uiteindelijk uit op 6 kleine muffins.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng het speltmeel met het bakpoeder en de suiker. Meng in een maatbeker de gesmolten kokosolie, een ei en de yoghurt tot een glad geheel. Giet dit bij het meel.
- Meng goed door, maar niet te lang, er mogen nog klontjes in zitten. Schep nu de havermout erdoor en als laatste – voorzichtig – de bosbessen. Het beslag voor de muffins is nu heel dik. Ik heb even getwijfeld of dat goed was, maar trust me, het komt goed!
- Ik doe altijd in de muffinvorm nog muffinspapiertjes, maar je kunt natuurlijk de vorm ook goed invetten. Vul elke vorm nu met wat van het beslag. Susan raadt aan om dit met een ijsbolletjeslepel te doen, dat lijkt me inderdaad handig. Ik deed het met een gewone lepel en drukte daarna het beslag nog wat aan in de vormpjes.
- Bak de muffins in 25 minuten goudbruin. Susan schrijft nog: Vers uit de oven zijn ze het allerlekkerst, maar laat ze toch maar eerst een heel klein beetje afkoelen. En dat deed ik natuurlijk braaf!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil jij ook aan de slag met de recepten uit Wat eten we vandaag? Het boek is te koop via Bol.com voor 25,-. Je kunt ook bestellen via Smulpaapje, en dan ontvang je een door Susan gesigneerd exemplaar!
Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
5 reacties
Ze zien er heerlijk uit! Ik heb het recept alvast opgeslagen voor als ik binnenkort ook weer een vrije ‘zondag bakdag’ heb 😉
Oh! Deze zien er heerlijk uit 🙂
Hi Reny, ik heb ze vandaag gemaakt, maar dan met Biogarde kwark en klein beetje biologische vanilleyoghurt. Ook deze zijn overheerlijk geworden zelfs volgens mijn kinderen! 🙂
Helemaal zin om deze te bakken, maar kan ik ook boekweitmeel of kokosmeel i.p.v. speltmeel gebruiken en is deze dan 1 op 1 te vervangen?
Héérlijk!