Afgelopen weekend gaf ik weer een workshop en zoals gebruikelijk maak ik dan ’s morgens nog een cake of taart klaar voor de deelnemers. Ik vind dat zelf nou niet hét moment om iets nieuws uit te proberen, want stel dat het mislukt, dan maak ik natuurlijk geen goede indruk. Meestal kies ik dus een recept van mijn blog en daar ga ik mee aan de slag. Maar afgelopen weekend liep het iets anders, ik had niet alle ingrediënten in huis gehaald, beetje suf van mij, waardoor ik dus niet het bananenbrood met blauwe bessen kon maken. Last minute nog naar de winkel was geen optie meer, maar het recept wat aanpassen kon natuurlijk wel. En toen ontstond ineens deze meer dan lekkere blauwe bessen pistache cake. Goedgekeurd door de deelnemers van de workshop, en uiteraard door mijzelf!
Ik had alleen op die vroege zaterdagochtend geen tijd gehad om nog foto’s te maken, dus ik moest de cake nog een keer maken. Wat een straf, kan ik je vertellen. De tweede keer lukte de cake zelfs stiekem nog iets beter, en deze keer had ik mijn fotoset al klaar staan. Nog warm uit de oven mocht de blauwe bessen pistache cake al op de gevoelige plaat.
Dat blijft toch een dingetje hoor, met cakes of taarten fotograferen. Je weet natuurlijk nooit helemaal zeker of het zoete baksel goed gaar is geworden. Maar als je de cake moet open snijden om dat te controleren, dan heb je weer geen mooie foto meer van het geheel. Of je moet twee stukken cake terug de oven inschuiven. Dat zijn nou echte first world foodblogger issues.
Gelukkig wist ik al dat ik me met deze cake geen zorgen hoefde te maken over smaak of gaarheid. Ik had tenslotte al een keer kunnen oefenen. Mocht je binnenkort zin hebben in wat lekkers bij de koffie of thee, dan zou ik zeker met dit recept aan de slag gaan!
Blauwe bessen pistache cake
Voor 1 cake:
- 75 gr speltbloem
- 50 gr amandelmeel
- 25 gr havermout
- 100 gr appelmoes
- 1 rijpe banaan
- 75 gr (palm/oer/gewone) suiker
- 100 gr blauwe bessen
- 50 gr pistache noten
- 3 eieren
- 1 tl kaneel
- 1 mespuntje vanillepoeder
- snuf zout
- 1 tl bakpoeder
Nodig: cakeblik, mengkom, bakpapier
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Dat gaat het makkelijkst als je het vel papier even nat maakt onder de kraan, verfrommelt tot een prop en voorzichtig weer uit elkaar haalt.
Doe de speltbloem (hou 1 el bloem apart), het amandelmeel en de havermout in de mengkom en voeg hier de suiker, kaneel, vanillepoeder, een snuf zout en het bakpoeder aan toe.
Prak de banaan en voeg toe aan de kom. Schep de appelmoes ook erbij, ik gebruik trouwens suikervrije appelmoes!, en tik de eitjes boven de kom.
Roer nu door tot een glad beslag.
Meng de blauwe bessen in een schaaltje met de achtergehouden eetlepel bloem. Dit zorgt ervoor dat de bessen straks niet naar de bodem van de bosbessen pistache cake zakken. Doe de bessen samen met de pistachenoten bij het beslag en schep nog even voorzichtig door.
Schenk het beslag in de cakevorm en zet de cake in de oven. Bak de bosbessen pistache cake in 35 minuten goudbruin en gaar. Enjoy!
Ga je aan de slag met dit recept voor blauwe bessen pistache cake? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
5 reacties
Dit ziet er echt heerlijk uit! Grappig dat er appelmoes in zit!
Ik hou niet van banaan in mijn baksels, heb je een een goede tip waarmee ik deze kan vervangen?
Moet er suiker in? Is het nodig voor compactheid, binding, oid? Of kan ik het er ook uitlaten?
Lekkere cake. Ik had geen pistachenoten, dus amandelen gebruikt.
Ooooh wat is ie lekker! Een echte verwencake.