Bij mijn ouders in de tuin staat een pruimenboom. Al jaren lang. Eigenlijk, volgens mij toen ze er kwamen wonen, is die boom de tuin in gegaan en in mijn herinnering kwamen daar elk jaar zoveel pruimen aan. Maar dan ook echt veel! En natuurlijk waren die allemaal tegelijk rijp. Dan vielen ze zo uit de boom en lag het hele tuinpad vol. Ik ben zelfs een keer in de vakantie van mijn ouders speciaal terug gegaan naar mijn ouderlijk huis om de pruimen te plukken. Zo zonde als ze alleen maar voor de vogels zijn… Heb je pruimen over of zijn ze ineens allemaal rijp, dan kun je er natuurlijk ook dit bladerdeeg pruimentaartje mee maken. Lekker bij de koffie vanochtend!
Pruimentaart recept
Zondag bakdag was de laatste tijd een beetje uit mijn systeem verdwenen. Gewoon te druk denk ik, en uiteindelijk ben ik niet een hele grote zoetekauw. Ik hou best van een stukje taart op z’n tijd, maar ben uiteindelijk meer een koker dan een bakker.
Toen afgelopen week de pruimen weer ineens allemaal tegelijk rijp waren, had ik wel weer eens zin om aan de slag te gaan. Ik maakte er een soort cheesecake achtig taartje van, lekker luchtig en heerlijk zoet.
Pruimentaart met bladerdeeg
En dat ik niet zo’n bakker ben, bleek ook maar bij het maken van dit taartje. Ik heb de eerste versie van mijn gerecht helaas zo in de prullenbak moeten gooien. Niet opgelet bij het boodschappen doen…
Ik dacht in eerste instantie aan de slag te gaan met een combinatie van cottage cheese en roomkaas. Maar pas toen ik een hap van het taartje nam, proefde ik wat er fout was gegaan.
Zowel de cottage cheese en de roomkaas bevatten zout… iets te veel zout voor de honing die ik had toegevoegd om dat te compenseren… De tweede versie van dit bladerdeeg pruimentaartje smaakte gelukkig wel prima en dit is een heerlijk stukje gebak voor op deze zondagmidddag!
Nodig
- Springvorm 15 cm
Ingrediënten
- 3 vellen bladerdeeg (diepvries)
- 10 pruimen
- 100 gram roomkaas
- 3 eieren
- 3 eetlepels honing
- snuf vanillepoeder
- 2 eetlepels havermout
- boter (om in te vetten)
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met een beetje boter.
- Laat het bladerdeeg op een schoon werkblad even ontdooien.
- Klop de roomkaas los in de mengkom en voeg de honing toe. Breek de eieren boven de kom en kluts tot een luchtig geheel.
- Snij de pruimen langs de pit doormidden en snij daarna in partjes.
- Bekleed de springvorm met bladerdeeg en prik met een vork gaatjes in de bodem. Strooi 2 el havermout over het bladerdeeg en spreid uit. Dit vangt straks het vocht van het fruit op.
- Verdeel de pruimen over het bladerdeeg. Ze hoeven niet netjes naast elkaar, ik heb ze gewoon op en over elkaar heen gelegd.
- Schenk dan het roomkaas-ei mengsel in de springvorm en schuif het bladerdeeg pruimentaartje voor 30 minuten de warme oven in. Laat kort afkoelen in de oven en serveer dan direct. Maar de volgende dag is dit taartje net zo lekker!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met dit recept voor bladerdeeg pruimentaart? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest