Yumm, bananenbrood met pistachenoten! Oh, de vorige keer dat ik een bananenbrood bakte en het recept op mijn blog deelde weet ik nog zo goed… Ik wilde er namelijk eigenlijk niet aan, aan die bananenbroden…. Te hip, te veel hype, ik doe daar niet aan, riep ik toen heel hard! Net zoals ik heel lang geen recept voor courgette spaghetti op mijn blog wilde delen, ik doe gewoon niet zo mee met alles wat helemaal de trend is op dat moment.
Terwijl ik stiekem natuurlijk zelf ook enorm benieuwd ben naar zo’n recept, dat dan weer wel… Na mijn eerste bananenbrood met blauwe bessen bleef het toch kriebelen om nog eens een andere variatie te maken. En tadáa, dit bananenbrood met pistachenoten ontstond als vanzelf. Wel iets anders dan mijn eerder brood, maar ook zo lekker!
Ik wilde namelijk nog een snackje maken voor onze autoreis naar Italië. En ja, toen ging het bananenbrood-idee toch weer spelen… De variant met blauwe bessen maak ik nog steeds regelmatig en de meiden zijn niet bij me weg te slaan als het brood de oven uit komt. Met moeite laten ze het even afkoelen, want warm smaakt tenslotte ook heerlijk, en dan blijven ze erom vragen….
Bananenbrood recept
Nu we onze reis naar Italië aan het voorbereiden zijn – ik werk altijd een stukje vooruit, dus ik schrijf dit al eerder – was ik aan het nadenken over gezonde tussendoortjes voor onderweg. Ik zorg er altijd voor dat er genoeg te eten is in de auto.
Zo’n reis is al lang zat, dus als je jezelf een beetje kunt vermaken met lekkere snacks, nou dan ben ik erbij hoor. En de meiden ook! Ze mochten van mij allebei een zakje snoep uitzoeken voor onderweg, en verder maak ik ze blij met dit bananenbrood met pistachenoten.
Na mijn eerdere bak-experimenten met yoghurt ben ik nu fan… Bakken met yoghurt is te gek, want je krijgt er zulke fluffy zachte, luchtige cakes van. Ik maakte al eerder een havermout yoghurt cake met zomerfruit, en die cake inspireerde mij voor dit bananenbrood met pistachenoten.
Als je bananen aan een zoet baksel toevoegt, dan wordt het al een lekkere zachte, zoete cake. Maar met een beetje yoghurt door het beslag wordt het alleen nog maar beter. Ja, dat kan dus echt! Dit is daarom bananenbrood versie 2.0, want zo luchtig, zacht, zoet en smeuïg heb je het nog nooit gegeten….
Nodig
- Zeef
- Keukenmachine
Ingrediënten
- 125 gram speltbloem
- 125 gram havermout
- 125 ml Griekse yoghurt
- 50 gram kokosolie
- 3 bananen (rijp!)
- 10 dadels
- 75 gram pistachenoten
- 2 eieren
- 1 ½ theelepel kaneel
- 1 ½ theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels amandelschaafsel
- snuf zout
Bereiden
- Laat de dadels 15 minuten weken in een schaaltje met water. Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg een zeef op de mengkom en zeef de speltbloem boven de kom. Voeg daarna de havermout, kaneel, bakpoeder en een snuf zout toe.
- Is de kokosolie nog hard, laat deze dan even in een steelpan smelten. Schenk in de mengkom en doe ook de Griekse yoghurt in de kom, roer het beslag goed door.
- Doe de bananen, dadels en eieren in de keukenmachine en blend ze tot een luchtige massa. Er mogen nog stukjes dadel herkenbaar zijn, het hoeft niet helemaal glad te zijn.
- Schenk het banaan-dadel-ei mengsel in de mengkom en roer goed door. Schep daarna de pistachenoten door het beslag van het bananenbrood.
- Maak het bakpapier even vochtig onder de kraan en bekleed het cakeblik hiermee. Schep het beslag in het cakeblik, schud daarna het cakeblik even voorzichtig zodat het beslag ook goed in de hoekjes van het cakeblik loopt.
- Strooi als laatste nog wat amandelschaafsel over het bananenbrood met pistachenoten en schuif het brood de warme oven in. Bak in 45 – 50 minuten gaar en mooi bruin. Enjoy!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met dit recept voor bananenbrood met pistachenoten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
4 reacties
Hoi Rene,
Kun je de havermout en speltbloem vervangen door Amandelmeel en of Kokosmelk zodat het nog meer paleo is. Het brood ziet er heerlijk uit!
Gr. Bea
Hoi hoi,
Wordt dit bananenbrood lekker luchtig van binnen?
De laatste die ik heb gemaakt worden zo melig en dan kreeg ik zo’n dikke homp van binnen zeg maar.. Zo’n meelbal.. Niet lekker.. Ben benieuwd!!
Dit is echt ontzettend lekker! Dank je wel voor het recept.
Kun je de noten ook gewoon weglaten?