Een kop warme chocolademelk en een stuk appeltaart. Open haard aan, lekker op de bank met een dekentje, en genieten van de regen die tegen het raam tikt. Klinkt best goed toch! Vond ik ook, dus ik dook de keuken in. De herfst is wat mij betreft de perfecte tijd om appeltaart te bakken, en deze appeltaart met kaneel en pistachenoten is nog net even beter! Een variatie op de klassieke appeltaart, gewoon omdat ik ervan hou om steeds nét even wat anders klaar te maken. Laat het nu nog maar veeeel kouder worden hoor, ik zit lekker warm binnen!
Vroeger werd er bij ons thuis bijna elk weekend een appeltaart gebakken. Mijn zus was onbetwist de appeltaarten-specialist, dat had mijn vader zo verzonnen. En ik vond dat eigenlijk ook wel, die appeltaarten smaakten altijd geweldig! Eten heeft voor mij zoveel te maken met goede herinneringen en inspiratie voor nieuwe recepten komt dan ook vaak voort uit good memories. Toen Hero mij vroeg om aan de slag te gaan met hun Rinse Appelstroop leek het mij wel weer een mooi moment om een appeltaart te bakken.
Deze appeltaart krijgt een zachte krokante bodem van zanddeeg. Zanddeeg maak je makkelijk zelf, je moet alleen even geduld hebben. Maar goed, als het buiten regent dan heb ik alle tijd hoor. Dan hoef ik toch nergens heen! En ik weet hoe lekker mijn huis straks ruikt als deze appeltaart met kaneel en pistachenoten uit de oven komt, it’s worth it!… Voor een beetje extra bite voegde ik nog wat pistachenoten toe. De combinatie van appels, kaneel en noten blijft toch te gek!
Appeltaart met kaneel en pistachenoten
- 125 gr speltbloem
- 75 gr roomboter
- 50 gr palmsuiker
- 1 ei
- 2 el Hero Rinse Appelstroop
- 2 zoete appels
- 2 tl kaneel
- 25 gr pistachenoten
- extra boter om in te vetten
Nodig:
mengkom, springvorm 16 cm, deegroller
Bereiden:
Klop alvast het ei los. Doe de bloem met de suiker in een mengkom en voeg de boter toe. Gebruik 2 messen om de boter door de bloem te snijden.
Kneed de ingrediënten tot een zanderig deeg. Wanneer je er bijna een bal van kunt vormen, voeg je de helft van het geklopte ei aan het deeg toe. Meng het ei goed door het deeg en vorm een mooie bal. Zet deze voor minstens 30 minuten in de koelkast.
Vet de springvorm in met boter en verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij de appels in kwarten, verwijder de klokhuizen en snij de appels in dunne plakjes.
Bestuif een schoon werkblad met wat bloem. Gebruik de helft van het deeg voor de bodem van de appeltaart. Rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 3 mm dik. Bekleed hier de springvorm mee.
Rol nu de andere helft van het deeg uit tot 3 mm dikte. Maak van de helft van dit deeg de rand van de appeltaart, de andere helft gebruik je straks om de appeltaart mee te bekleden.
Als de bodem en de rand van de taart gemaakt zijn, spreid je 2 el appelstroop uit over de bodem. Gebruik hiervoor de bolle kant van een lepel, dit werkt het makkelijkst.
Leg dakpansgewijs de appelschijfjes in de appelstroop. Strooi de pistachenoten over de appels. Snij van het resterende deeg dunne plakjes, deze leg je over de taart.
Bestrijk de bovenkant van de appeltaart met pistachenoten met het resterende ei en schuif de taart dan voor 25 – 30 minuten de voorverwarmde oven in.
Ga je aan de slag met dit recept voor appeltaart met kaneel en pistachenoten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Deze blogpost betreft een samenwerking met Hero. Lees hier mijn disclaimer.
6 reacties
Helemaal mee eens, en een taartje is toch wel zo lekker met zelfgemaakt deeg! Ziet er hartstikke goed uit, wat slim om er appelstroop in te doen. Ga ik doorgeven deze 😉
Hallo Reny,
Kun je speltbloem vervangen door een glutenvrijmeel?
Gr.karin
Dat denk ik wel hoor!
Ziet er heerlijk uit
Ik houd ook zo van appeltaart. Ik ga deze zeker proberen
Hoe en wanneer voeg je de kaneel toe? Tenzij ik er overheen lees staat dit niet in het recept