Appeltaart! Zelf de aller lekkerste appeltaart bakken? Ik heb het ultieme klassieke appeltaart recept voor je en omdat we zo lekker in de herfst zitten en de appels volop verkrijgbaar zijn, leek me dit een mooi moment om dat recept hier op de blog te delen.
Zelf appeltaart bakken, het deeg en de vulling zelf maken, is een heerlijk klusje mét geweldig resultaat. Want als straks jouw huis gevuld is met de geuren van herfst, appel en kaneel en je een hapje van deze heerlijke appeltaart proeft, dan komt er spontaan een glimlach op je gezicht. Geloof mij maar!
Appeltaart bakken
Appeltaart bakken, dat deed ik als klein meisje al. Heerlijk vond ik het om de appels te schillen en in stukjes te snijden. Suiker en kaneel erbij, goed husselen en natuurlijk goed proeven… Ook het deeg voor de appeltaart maakten we altijd zelf. Het leukste vond ik om te puzzelen hoe je zowel de springvorm kon bekleden en dan nog genoeg deeg over had om een mooi vlechtwerkje bovenop te maken.
Mijn dochters favoriete taart is appeltaart en aangezien we vandaag haar verjaardag vieren, leek het mij een mooi moment om ons familierecept voor appeltaart te delen. In de loop van de jaren heb ik het recept natuurlijk hier en daar wat aangepast en uiteindelijk durf ik te zeggen dat dit het allerlekkerste appeltaart recept is dat je kunt vinden. Ha, echt wel!
Grootmoeders appeltaart, een echt oer-Hollandse klassieker onder de taarten en bij velen favoriet. Zeker nu het herfst is en de appels net vers van de bomen zijn geplukt, is het heerlijk om zelf appeltaart te maken. Nou ben ik niet zo’n bakker hoor, maar appeltaarten bakken blijf ik heerlijk vinden. Bijna therapeutisch, zo die appeltjes te schillen en te snijden.
Welke appels ik het liefste gebruik voor mijn recept? Ik ga graag voor een beetje stevige friszure appels, zoals de Jonagold appels of Goudreinetten. Deze blijven lekker na het bakken in de oven en blijven een bite houden, je weet dus echt wel dat je appeltaart eet en geen appelmoes taart!
Appeltaart recept
Wist je dat je bij veel appelboomgaarden zelf kunt plukken aan het einde van het seizoen? En dat je bij sommige boomgaarden ook een boom kunt adopteren, zo heb je echt je eigen appels. Mocht je nog een recept willen om de appels te verwerken, dan is dit taartje echt jouw recept!
Er staan inmiddels wel heel wat recepten op de site voor als je met een overschot aan appels zit! Zo is het ook heel lekker om er bijvoorbeeld kleine havermout appeltaartjes als ontbijt mee te bakken. Of een appel kruimel plaattaart met rozijnen. Ook maakte ik al eens een appeltaart met speltmeel, ook erg lekker. Maar het traditionele lekkerste recept voor appeltaart ontbrak dus nog, vanaf vandaag niet meer!
Smeuïge appel vulling
Het allerlekkerste aan mijn recept – ja hoor, ik ben overtuigd! – vind ik de vulling die ik voor de taart klaar maak. En ik weet zeker, als je deze vulling zo eens klaar gemaakt hebt, wil je niet meer anders. Ik schil en snij de appels en voeg ze niet koud toe aan de springvorm… ik verwarm ze even! Zo bak je het vocht een beetje uit de appels.
Geen zorgen voor een droge vulling hoor, want door nog wat appel compôte toe te voegen, wordt deze juist heerlijk smeuïg! Uiteraard voeg ik kaneel toe, dat hoort bij appeltaart. Rozijnen ben ik dan weer niet zo’n fan van, dus die laat ik achterwege. Uiteraard kun je ze zelf toevoegen als je dit lekker vindt!
Nodig
- Springvorm
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 300 gram bloem
- 200 gram roomboter
- 50 gram witte basterdsuiker
- 2 eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- snuf vanillepoeder
- snuf zout
Voor de vulling:
- 1 ½ kilo Jonagold appels
- 4 eetlepels appelcompote
- 50 gram witte basterdsuiker
- 2 theelepels kaneel
- 2 eetlepels bloem
- 4 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels havermout
Bereiden
- Begin met het maken van het deeg voor de appeltaart. Zorg dat de boter koud is!
- Snij met een mes de boter in fijne blokjes. Doe de bloem in een mengkom, voeg de boter, 50 gram suiker, bakpoeder, een snuf vanillepoeder en een snuf zout toe.
- Kluts 2 eieren en voeg ⅔ hiervan toe aan de mengkom. Hou dus iets van het ei achter om straks de appeltaart te bestrijken.
- Kneed de ingrediënten tot een stevige bal deeg. Zet even een half uurtje in de koelkast om te rusten.
- Ga dan verder met de vulling voor de appeltaart. Snij de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en de schil en snij dan in fijne partjes van ½ cm.
- Verwarm een koekepan groot genoeg voor alle appel partjes en voeg deze toe, samen met de citroensap - maar verder geen olie of boter!
- Bak de appel partjes 5 minuten op middelhoog vuur zodat het meeste vocht kan verdampen en de partjes zachter worden. Voeg dan de bloem, suiker en kaneel toe, bak zo'n 5 minuten terwijl je blijft omscheppen.
- Draai het vuur uit en meng de appelcompote door de vulling voor de appeltaart.
- Heb je tijd om de vulling even te laten afkoelen, doe dat dan zeker!
- Verwarm de oven voor op 170 graden en vet de springvorm in.
- Bestrooi een schoon werkblad met wat bloem en rol ¾ van het deeg uit tot een ronde lap van ½ cm waarmee je de springvorm kunt bekleden. Leg de lap voorzichtig op de springvorm en druk het midden naar de bodem en bekleed met het overhangende deeg de zijkanten. Druk een beetje aan.
- Bestrooi de bodem van de appeltaart met 2 eetlepels havermout. Schep dan de vulling in de springvorm.
- Rol met de deegroller het resterende deeg uit tot een dikte van ½ cm. Snij lange repen uit het deeg en leg deze over de vulling van de appeltaart. Snij overhangende stukken deeg nu weg.
- Bestrijd het deeg dat nu nog zichtbaar is met het beetje geklutste ei en schuif de appeltaart voor 45-50 minuten de warme oven in.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor appeltaart? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
4 reacties
Ik neem aan dat het resultaat ook goed wordt als ik speltbloem gebruik?
Uiteraard, dat gaat ook prima!
Wat voor maat springvorm gebruik je?
Deze springvorm is 20-22 cm.