Appel kruimel plaattaart….. Wat doe je als je ineens 2 kilo appels krijgt? Van die net geplukte, frisse, rode, kleine zoete appels. En als de fruitschaal op dat moment al helemaal vol ligt? Kán echt niets meer bij… Nou dan weet ik het wel, dan duik ik de keuken in! Ik had zin in appeltaart, maar dan een snelle versie. Want hoe eerder die geuren van warme appel en kaneel door het huis gaan, hoe beter toch! En omdat het op zondag bakdag is, vond ik dit wel een fijn moment om het recept voor deze appel kruimel plaattaart met rozijnen te delen. Laat de herfst maar komen!
Appel kruimeltaart
Ik ben de laatste tijd niet meer zo actief aan het bakken. En dat heeft 2 redenen. De eerste is dat ik er echt te weinig tijd voor had de laatste weken. Maar goed, daar heb ik het nu wel genoeg over gehad. Het is gewoon druk hier – achter de schermen – maar life goes on…. Ik zal binnenkort trouwens eens een blog schrijven over dat grote renovatieproject waar we mee bezig zijn, inclusief heel veel foto’s, zodat je een beetje weet waar het over gaat.
De tweede reden dat ik niet zoveel zoetigheid meer uit mijn oven tover weegt minstens net zo zwaar. Ik heb namelijk geen afnemers voor mijn baksels. Ja, triest hè… Alles alleen opeten kan ik niet hoor, dan kun je me door het (nieuwe) huis rollen. Dus staakte ik mijn bakactiviteiten maar even. Maar dat probleem is nu opgelost, heb ik begrepen…. De mannen die zo druk aan het werk zijn bij ons nieuwe huis zijn namelijk dól op taarten en koeken.
Appel kruimel plaattaart
Ik duik dus vanaf nu ook weer wat vaker de keuken in om te bakken. Mijn hoofd loopt over van inspiratie. Wees gewaarschuwd! Voor vandaag begin ik met deze appel kruimel plaattaart met rozijnen. Die past zo goed bij de herfst, vers geplukte appels en de kruidige zoetheid van kaneel. Yum, je wilt hier echt mee aan de slag. En het mooie is, de plaattaart is dus zo klaar – in vergelijking met een echte appeltaart – dus lekker snel van genieten!
Ingrediënten
- 6 vellen bladerdeeg (diepvries)
- 750 gram appels
- 50 gram rozijnen
- 3 eetlepels abrikozenjam
- 1 theelepel kaneel
- snuf vanillepoeder
- snuf nootmuskaat
- 75 gram havermout
- 2 eetlepels bloem
- 2,5 eetlepel kokosolie
- 2 eetlepels honing
- 3 eetlepels amandelschaafsel
- boter (om in te vetten)
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in met boter. Laat de vellen bladerdeeg ontdooien.
- Schil de appels, snij in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij daarna in partjes en vervolgens in blokjes. Doe de appel stukjes in de mengkom en voeg hier de rozijnen, abrikozenjam, kaneel, vanille en een snuf nootmuskaat aan toe. Schep goed door elkaar.
- Maak nu de kruimel laag klaar door in een schaal de 75 gr havermout te mengen met de bloem, kokosolie en honing. Gebruik je handen om hier een crumble deeg van te maken. De kruimels mogen best fijn zijn.
- Bekleed de bakvorm met de velletjes bladerdeeg. Kijk even hoe dit uit komt voor de vorm. Snij overtollige stukjes weg.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem van de appel kruimel plaattaart en bestrooi het bladerdeeg met 2 el havermout. Dit zorgt ervoor dat het vocht van de appels wordt opgenomen en de bodem straks lekker krokant wordt.
- Schep het appel rozijnen mengsel op het bladerdeeg en spreid uit over de vorm. Verdeel nu de kruimels over de appels. Bestrooi tot slot de appel kruimel plaattaart met het amandelschaafsel.
- Schuif de plaattaart voor 30-35 minuten in de warme oven. Serveer warm. Lekker bij de koffie, of als nagerecht met een bolletje ijs!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa jij aan de slag met dit recept voor appel kruimel plaattaart met rozijnen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
1 reactie
Deze appel-kruimeltaart ziet er echt heerlijk uit!