Zoals je in Nederland in elk koffietentje, café of restaurant een punt appeltaart kunt bestellen, zo kun je in Oostenrijk overal een stuk apfelstrudel krijgen. Je mag dus raden wat ik heb gedaan toen ik vorige maand in Oostenrijk was… Na – en tijdens- het ontdekken van de mooiste skigebieden van Oostenrijk en heerlijke lange dagen op de piste, moet er natuurlijk goed gegeten worden. Laat dat maar aan mij over! Ik at niet alleen heerlijke Oostenrijkse kaiserschmarrn hoor. Ik ontdekte namelijk in het Zillertal ook de allerlekkerste apfelstrudel die ik ooit heb gegeten. En die ging op mijn to bake lijstje!
Ik ben zo’n lucky bastard die elk jaar wel een weekje in de sneeuw kan vertoeven. Skiën doe ik al zo’n 30 jaar en ik krijg er maar geen genoeg van. Zet je mij bovenaan een vers geprepareerde piste, dan ben ik ultiem gelukkig. Zet er een zonnetje bij aan, dan ben ik nog gelukkiger. Nou dacht ik dat ik al best wat had gezien van het Zillertal, maar dat bleek dus helemaal niet waar…
Zillertal
Het stadje Zell am Ziller vormt het middelpunt van het Zillertal en vanuit hier kun je het superskigebied gaan ontdekken. Met alleen al 508 km aan pistes en 180 skiliften is dit een gebied voor heel veel skiplezier. De plaatsen Gerlos en Mayrhofen zeggen je vast wel wat, maar het Zillertal is veel meer dan dat. De 4 skigebieden Zillertal Arena, Hochzillertal-Hochfügen-Spieljoch, Mayrhofner Bergbahnen en Ski- & Gletscherwelt Zillertal 3000 vormen samen de grootste skivallei ter wereld. Hier is voor iedereen wel wat te beleven, of je nu een beginnende skiër bent of juist al ver gevorderd. In het Zillertal vermaak je je zeker!…
Off piste skiën, ski-safari’s, snow- en funparks, maar ook rodelen, wandelen, langlaufen en snow-tubing (op een opblaasband de berg af), zijn slechts een paar van de mogelijkheden. Gewoon skiën op een van de prachtige brede pistes kan natuurlijk ook… In Hochfügen heb je zelfs elke donderdag de mogelijkheid om de allereerste sporen in de vers geprepareerde sneeuw te trekken. Ook hier zette ik mijn wekker weer, want als eerste op de piste staan geeft echt een magisch gevoel! De zon zien opkomen, de afdaling helemaal voor jezelf, en als afsluiter van de ochtend een heerlijk en uitgebreid ontbijt bij de 8er Alm berghut. Geweldig!
Culinaire ontdekkingsreis
Met meer dan 80 restaurants, waarvan 15 bekroond! – is het Zillertal ook de perfecte plek voor een culinaire ontdekkingsreis. Goed, je begrijpt dat ik daar meer van moest weten! Al vroeg ging ik op pad om de lekkerste plekjes van de piste op te zoeken. De plaatselijke VVV heeft een culinaire tocht uitgestippeld en die brengt je langs 10 bergrestaurants. Met de Hochzillertal bergbahn begon ik aan mijn dagje eetcultuur snuiven. Het leuke aan deze ontdekkingsreis is natuurlijk dat je skiën en lekker eten combineert. Voor mij de perfecte invulling van een skivakantie!
Ik ben dol op skiën, maar ben niet zo’n kilometervreter…. Laat mij maar lekker een paar afdalingen doen en dan van een welverdiende pauze genieten. En dus deed ik koffie bij de Firnhütte, at ik de lekkerste kaiserschmarrn bij de Kristalhütte en genoot ik van mijn lunch bij de exclusieve Wedelhütte. Die laatste is echt een van de luxere restaurants van het Zillertal en ligt op een prachtige plek. Dit is absoluut genieten op hoog niveau, letterlijk en figuurlijk! Hier bestelde ik tagliatelle met truffel en genoot ik van het uitzicht met een glas Gruner Veltliner. En at ik een stuk (glutenvrije!) apfelstrudel met vanille ijs als toetje….
Zelf aan de slag
In het Zillertal is er voor ieder wat wils, zowel on- als off-piste. Het gebied is groot genoeg om je een week te vermaken en een heerlijke vakantie te beleven! Dat wist ik natuurlijk al wel van alle keren dat ik in het gebied van Königsleiten verbleef, maar er is dus nog zoveel meer dan dát stukje Zillertal…. Ook hier heb ik trouwens geen koude billen gehad in de lift, lang leve de stoelverwarming! Als souvenir nam ik het recept voor apfelstrudel mee, en ga je dit jaar op wintersport dan vind ik dat je dit zeker een keer zelf moet maken! Mijn variant is trouwens ook glutenvrij, maar je kunt ook gewoon bladerdeeg gebruiken!
Op zoek naar meer Oostenrijkse recepten? Die vind je hier (klik)!
Oostenrijkse apfelstrudel
Voor 6 stukjes
- 6 vellen (glutenvrij) bladerdeeg
- 0,5 kg zoete appels
- 75 gr rozijnen
- 75 gr blanke rozijnen
- 40 ml rum of schnapps (optioneel!)
- paar druppels citroensap
- 50 gr havermout
- 50 gr bruine suiker
- 2 tl kaneel
- 1 mespunt vanillepoeder
- 30 gr boter
- poedersuiker om te bestrooien
- vanille ijs
Nodig;
mengkom, schaaltje, vergiet, 2 vellen bakpapier, deegroller, rooster voor in de oven, steelpan, kwastje
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de rozijnen in een schaaltje en schenk hier de rum of schnapps bij. Schep goed om en vul het schaaltje dan verder met water. Laat de rozijnen 30 minuten wellen.
Laat het bladerdeeg ontdooien. Leg een vel bakpapier op je werkblad klaar. Smelt de boter in een steelpan.
Snij de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en schil de partjes. Snij daarna in kleine blokjes en doe in de mengkom. Voeg hier wat druppels citroensap, de suiker, kaneel, vanillepoeder en 30 gr havermout aan toe. Meng goed en zet even opzij.
Leg de vellen bladerdeeg op het bakpapier in een rechthoek van 3 x 2 vellen. Druk ze goed tegen elkaar aan zodat de naden dichtzijn. Leg een tweede vel bakpapier op het bladerdeeg en gebruik een deegroller om het deeg verder uit te rollen. Zorg wel dat de vorm rechthoekig blijft. Verwijder het tweede vel bakpapier.
Gebruik een kwastje om het midden van het stuk bladerdeeg in te smeren. Hou zo’n 5 cm van de lange zijkanten vrij. Strooi nu de resterende havermout over de boter.
Laat de rozijnen uitlekken in een vergiet en schep ze door het appel-mengsel. Verdeel nu de vulling van de apfelstrudel over het bladerdeeg, hou ook weer zo’n 5 cm van de lange zijkanten vrij.
Vouw eerst de uiteinden van het bladerdeeg over de vulling en vouw daarna de zijkanten over elkaar heen. Smeer in met de overgebleven boter.
Schuif nu voorzichtig het vel bakpapier met de apfelstrudel op het rooster. Daarna mag ie de oven in, bak in zo’n 20 – 25 minuten goudbruin en gaar. Laat even afkoelen, bestrooi met poedersuiker en serveer met een bol vanille ijs!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Oostenrijkse apfelstrudel met vanille ijs? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
Deze blogpost betreft een samenwerking met het Oostenrijks Toeristenbureau. Lees hier mijn disclaimer.
9 reacties
Leuk om een keer zelf te maken!
Heerlijk apfelstudel! Ik hou ervan! Ik vraag mij af; zijn alle soorten apfelstrudels hetzelfde of zit daar ook weer verschil in?
Oh vast wel, je kunt er alle kanten mee op. Stukjes noot erin, of juist een combinatie van appels en ander fruit…
Heerlijk, deze ga ik maken… Zou ik het kunnen invriezen voor een later moment?
Ik denk dat je dat beter niet kunt doen, ik denk dat het deeg en de appels te nat worden bij het ontdooien.
Leuk recept wil ook eens maken. Ik zag tussen de ingrediënten dat er staat 50gram havermout en in het recept gebruik je er 30 no big deal waarschijnlijk maar zou je eerder 50 of 30 aanraden te gebruiken. Of heb ik echt niet goed gelezen dat kan ook nog.
Dank je wel voor jouw oplettendheid!! Haha, zelf doe ik veel op gevoel en het zijn ongeveer 2 el havermout. Dat zal ergens tussen de 30 en 50 gram zitten, heel nauwkeurig luistert het niet!
Waar is de havermout voor? Kan ik het ook weg laten?
Om het vocht uit de appeltjes op te vangen! Weglaten kan, maar dan zou ik het vervangen door bijvoorbeeld wat paneermeel of wat extra bloem.