Ben je wel eens in een Oostenrijkse bakkerij geweest? Of in een konditorei bedoel ik eigenlijk, zo’n echte banketbakker. Geloof me, als je alleen al naar dat lekkers kijkt dan loopt het water je in de mond…. Vaak kun je bij zo’n bakkertje ook even gaan zitten. Kopje koffie erbij, taartje eten, het goede leven. Dat is dan ook precies wat ik deed toen ik vorige maand in Kitzbühel was. Ik kon alleen niet kiezen, Sachtertorte, apfelstrudel, marillenkuche… het zag er allemaal zo lekker uit! Uiteindelijk ben ik voor die laatste gegaan, een heerlijke fluffy abrikozencake. Die ik thuis natuurlijk nog een keer maakte, zodat ik het recept ook met je kan delen.
Ik heb al heel wat taartjes uitgezocht in Oostenrijk. Het toeval wil namelijk dat ik vaak jarig ben tijdens onze wintersportvakantie. En als er een feestje wordt gevierd, dan hoort daar natuurlijk gebak bij. Dit jaar ben ik gewoon thuis op mijn verjaardag, maar gelukkig bracht ik afgelopen januari al wel een paar dagen in de sneeuw door. Die trip stond in het teken van het ontdekken van een aantal geweldige Oostenrijkse skigebieden en zo kwam ik dus ook in Kitzbühel terecht. Een authentiek en kleurrijk dorpje precies op de grens van Tirol en het Salzburgerland, waar je veel meer kunt doen dan alleen skiën.
Kitzbühel
Het skigebied van Kitzbühel mag zich het beste skigebied ter wereld noemen. Dat klinkt best indrukwekkend, vind je niet? Met ruim 200 km aan pistes, waarvan bijna de helft blauw, is dit een gebied waar je een heerlijke wintersportreis kunt doorbrengen. Aan iedereen is gedacht, of je nu een beginnende of (ver-)gevorderde skiër bent. En zelfs als je helemaal niet zo van skiën houdt, kun je hier terecht. Het mondaine stadje Kitzbühel is de perfecte plek voor een dagje winkelen of wellness, en ook culinair kom je hier wel aan je trekken!
Misschien ken je Kitzbühel al wel van de Hahnenkammrennen. Tijdens dit jaarlijks georganiseerde evenement gaan de beste skiërs van de wereld met snelheden van wel 140 km/u van de steilste pistes af. Ja!… Ik heb naast die pistes gestaan. En wow, ik ben echt wel wat gewend, maar mij krijg je daar niet van af. Nee, echt niet. Dit is voor topsporters, of voor echte waaghalzen. Maar ben je nu net als ik niet zo’n kamikazepiloot en hou je wel van mooie brede afdalingen? Lekker skiën, goed eten op de piste en vooral mooie ontspannen tochten maken? Dan ben je hier ook zeker aan het juiste adres.
Skiën en meer…
Het dorpje zelf is leuk. Lief zelfs. Romantisch ook. Met prachtig gekleurde gevels, authentieke huisjes en heel veel winkeltjes, bakkertjes, restaurants en cafeetjes kun je hier wel een dagje doorbrengen. Maar natuurlijk ga je niet op wintersportvakantie om in een dorp te blijven hangen. Al direct de eerste avond dat ik in Kitzbühel aankwam, gingen we met de Hahnenkammbahn omhoog. Om eerst bij restaurant Bei Tomschy een goede maaltijd te eten. En daarna een heuse sneeuwschoenwandeling te maken. Dat bedoel ik dus, naast skiën is er nog zoveel meer te doen!
Vanaf eind oktober kun je in dit skigebied al terecht om de eerste meters te maken. Ruim 180 dagen per jaar kan er worden geskied en dat is behoorlijk wat voor een gebied waar ze geen gletsjer hebben. Doordat de sneeuw van het vorige jaar wordt geconserveerd, en er onder andere door sneeuwkanonnen en pistebully’s ontzettend veel werk wordt verricht om de pistes op orde te houden, is de kwaliteit van de pistes hier dik op orde. Wist je dat je op de Bichlalm zelfs omhoog kunt met een pistebully? Om daarna off-piste een afdaling te maken in van die heerlijke fluffy sneeuw? Aanrader!
Culinair genieten
Dit is mijn afdeling…. Of nee, ik ben dol op skiën, maar er moet ook goed gegeten kunnen worden! En dat lukt ook in het skigebied van Kitzbühel zeker wel. Met maar liefst 56 skihutten en bergrestaurants is er altijd wel een ontspannen stop te maken voor een koffie of goede lunch. Maar in het dorp zelf kom je eigenijk ook eetmomenten tekort, want er is zoveel lekkers te krijgen. De abrikozencake die ik aan het eind van de middag in het dorpje at, gaf mij inspiratie om zelf aan de slag te gaan.
Mijn variant is glutenvrij, heerlijk luchtig en zeker geslaagd. En ook al zijn de abrikozen nu hier niet in het seizoen, dit recept moet je zeker onthouden. Of je gebruikt net als ik ongezoete abrikozen geconserveerd op sap. Want ik snap dat je ook aan de slag wilt! En dan in de zomer gewoon nog een keer maken, maar dan met verse abrikozen!
Op zoek naar meer Oostenrijkse recepten? Die vind je hier (klik)!
Amandel abrikozencake
Voor circa 6 – 8 stukken
- 100 gr amandelmeel
- 50 gr boekweitmeel
- 2 eieren
- 150 ml volle yoghurt
- 8 abrikozen
- 3 el abrikozenjam
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl vanillepoeder
- amandelschaafsel
Nodig;
mengkom, zeef, schaaltje, keukenmachine of handmixer, bakvorm 15 x 20 cm, bakpapier
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakvorm met het bakpapier. Dit doe je het makkelijkst door het bakpapier nat te maken, op te frommelen en voorzichtig uit te vouwen in de vorm.
Zeef het amandelmeel, het boekweitmeel en het bakpoeder boven de mengkom. Voeg hier de vanillepoeder aan toe.
Splits de eieren. Vang het eigeel op in een schaal en voeg hier de volle yoghurt en de abrikozenjam aan toe. Klop de ingrediënten met een mixer (of in de keukenmachine) tot een luchtig mengsel.
De eiwitten doe je in een vetvrije kom of schaal en sla je stijf met behulp van de (hand)mixer. Doe even de test, als de pieken in het eiwitschuim niet omvallen is de consistentie goed.
Schenk het yoghurtmengsel bij het meel en schep door. Spatel daarna voorzichtig de stijf geslagen eiwitten door het beslag. Voorzichtig, want je wilt de luchtigheid bewaren!
Snij 5 tot 6 abrikozen in fijne stukjes. Schep deze als laatste voorzichtig door het beslag van de abrikozencake.
Schenk het beslag nu in de bakvorm. Snij de overgebleven abrikozen in kwarten en leg deze bovenop de amandel abrikozencake. Strooi tot slot nog wat amandelschaafsel over de cake en schuif nu voor 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de abrikozencake afkoelen op een rooster, snij in stukken en serveer eventueel nog met wat extra abrikozenjam.
Ga jij aan de slag met dit recept voor amandel abrikozencake? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
Deze blogpost betreft een samenwerking met het Oostenrijks Toeristenbureau. Lees hier mijn disclaimer.
10 reacties
Leuk verhaal Reny. Wat je beschrijft is echt genieten ook vanuit je luie stoel op deze sombere ochtend.
Dank je wel! En voor mij even wegdromen naar die fijne reis!
Ohhhh ik krijg helemaal de wintersport kriebels bij het lezen van je verhaal en het zien van alle foto’s. Ik kan zo genieten van het winterse landschap, echt prachtig. Hopelijk kan ik volgend jaar ook weer een weekje weg boeken, ik hou dit gebied meteen even in gedachte 🙂 Liefs, Merel
Heb de abrikozen cake gemaakt. En die is heerlijk
En de havermout koeken met abrikoos en rozijnen zijn ook zo lekker.
Bedankt voor je heerlijke recepten.
Moet het boekweit meel zijn of mag het ook bloem of zelfrijzend bakmeel zijn.
Ik hoor het graag, de cake lijkt me heerlijk ik ben dol op abrikozen.
Je kunt elke soort meel of bloem gebruiken! Ik gebruikte boekweitmeel zodat de cake glutenvrij is, maar als dat niet nodig is voor jou kun je elke soort toevoegen.
Ik wil hem graag vanavond maken
Kun je de yoghurt vervangen Door soya yoghurt?
Waar koop jij die abrikozenjam? Ik zoek een suikervrije variant 🙂
DALFOUR jam te koop bij JUMBO