“Is er dan geen mayonaise zonder toegevoegde troep?” Zo werd mij onlangs gevraagd. En ik wist precies wat er bedoeld werd. Een tijd geleden pakte mijn eigen pot mayonaise erbij en ik schrok eerlijk gezegd van de toevoegingen die ik op het etiket las. Ik pakte toen mijn kleine bijbeltje erbij en schrok; veel van de toevoegingen stonden in rood aangegeven, oftewel; eigenlijk moet je deze toevoegingen absoluut niet willen innemen….
“Ja wel, maar dan moet je de mayonaise zelf maken” , was mijn antwoord op de eerste vraag. En ik zocht het recept snel op. Het is echt eenvoudig en dat is precies wat ik graag wil delen op Mind Your Feed; bewust eten is niet moeilijk. Je bewust zijn van wat je eet, opletten wat je binnenkrijgt en daar waar je het zelf kunt maken; doen.
Recept mayonaise:
Ingrediënten
- 2 eidooiers
- zout
- peper
- 2 theelepels mosterd
- 2 eetlepels wittewijnazijn
- 300 ml olie (bijv. olijfolie, of zonnebloemolie)
Mayonaise maken
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de eidooiers in een kom en klop met een garde er wat zout en de peper, de mosterd en de helft van de azijn door (mag ook met de mixer). Voeg de olie scheutje voor scheutje toe, onder voortdurend kloppen zodat er een dikke en gladde massa ontstaat. Wanneer ongeveer een derde van de olie door de massa is opgenomen, kun je de resterende olie in een straaltje toevoegen. Roer de resterende azijn erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe aan je zelfgemaakte mayonaise.
Eenvoudig en nog eens super lekker! Je kunt natuurlijk nog varieren met kruiden, voeg eens wat knoflook(poeder) toe of wat citroensap. Eet smakelijk en geniet bewust!
Ga je aan de slag met dit recept voor mayonaise? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Inspiratiefoto: Pinterest
6 reacties
Die eierdooiers, gebruik je die op kamertemperatuur of uit de koelkast?
Oeps sorry, er helemaal overheen gelezen. Dat krijg je van lezen op een phone :-).
Hoe lang kun je deze mayonaise bewaren? Hij smaakt erg goed 🙂
Smaakt het niet naar mosterd ??
IK vroeg me ook af hoe lang je deze mayo kunt bewaren in de koeklast….
groetjes Stella
Hallo,
Volgens mij is er 1 mayonaise zonder toevoegingen (hij is ook niet zo lang houdbaar als de andere mayonaise soorten) Tons Belze Majoneis.
groetjes, Madeleine