Weet je wat mij dus heel vaak overkomt….? Dan maak ik een plan. Een plan om een bepaald gerecht te gaan maken. Een plan waar ik dan ook de ingrediënten voor in huis haal. En een plan om in de keuken aan de slag te gaan. En dan gaat het fout… Ergens, ik weet niet precies waar, besluit ik namelijk om dan toch wat anders te gaan maken. Zo ging het ook met deze zoete aardappel tonijn burgers. Ik wilde namelijk viskoekjes gaan maken. Nou is tonijn zeker ook vis, dus tot zover gaat het goed. Maar wat er daarna is gebeurd, dat weet ik niet helemaal meer… Ze zijn wel lekker, deze burgertjes, dat is het belangrijkste!
Ik denk dat ik een beetje lui was, of gewoon eigenwijs…. Ik keek namelijk in de voorraadkast en daar stond nog een blikje tonijn. Ha, mooi! dacht ik, dan doe ik het daar wel mee. Dit zijn dus niet de viskoekjes zoals ik ze voor ogen had, maar dat komt dan nog wel een andere keer. Want echt, deze tonijn burgers zijn meer dan geslaagd! Niet alleen ik vond ze erg lekker, zelfs Senna heeft ze achter elkaar weg zitten eten. Joehoe! Over Lise zullen we het maar niet hebben, die komt nog steeds niet heel veel verder dan boterhammen met chocoladepasta of pitjeskaas. Maar ook dat komt vast nog wel goed!
Het gaat de laatste tijd wel iets beter namelijk. Hoefde ik eerst niet aan te komen met iets anders dan chocoladepasta, pindakaas of komijnekaas, tegenwoordig wisselt ze al wat meer af. Ook zijn haar boterhammen niet meer heilig, er komt ook echt wel eens wat anders op tafel. En ook het avondeten, dat eigenlijk nooit zo heel vlot verliep bij mijn jongste, wordt de laatste tijd weer steeds gezelliger. Ik hou absoluut niet van strijd aan tafel, ik vind dat eten leuk en gezellig mag zijn en dus laat ik het nooit zover komen dat er huilende kinderen aan tafel zitten. Ik wil namelijk niet dat ze een trauma oplopen van een moeder die ze dwong om allerlei gezonde dingen te eten. #haha Ze draait heus vanzelf wel bij, en dan heb ik gewoon 2 alleseters in huis. Lijkt me heerlijk….
De andere ingrediënten voor deze zoete aardappel tonijn burgers heb ik ook eigenlijk standaard in huis. Eigenlijk wilde ik een rode peper gebruiken in dit recept, want ik wilde de burgertjes wel wat pit meegeven, maar ergens achter in de kast vond ik nog een flesje Tabasco, een pittige saus die eigenlijk alleen uit azijn, rode peper en zout bestaat. Dat wist ik niet, ik dacht altijd dat er heel erg veel ingrediënten in dit kleine flesje zaten. Maar dat is helemaal niet zo, en het is dus super handig om in huis te hebben als je én een beetje pit én een beetje fris aan je gerecht wilt toevoegen.
Zoete aardappel tonijn burgers
Voor circa 8 kleine burgers
- 1 blikje tonijn, op waterbasis
- 2 zoete aardappels
- 1 ei
- 2 el havermeel
- 1/2 limoen
- 2 tl tabasco
- 1/2 tl komijn
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1 el mosterd
- snuf zout
Voor de dip:
- 2 el kwark
- 1/2 limoen
- 1 el mosterd
- peper
Nodig: klein pannetje, koekenpan, mengkom, snijplank, bakplaat, bakpapier
Bereiden: Schil de zoete aardappels en snij deze in grove stukken. Doe ze in de pan, voeg water toe, zet op het vuur en breng aan de kook. Kook de aardappels in ongeveer 10 minuten gaar.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Open het blikje tonijn en druk met het deksel van het blikje goed al het vocht eruit. Je kunt uiteraard ook een vergiet gebruiken, maar die moet je dan ook weer afwassen. Doe de tonijn in de mengkom.
Prak de zoete aardappels tot puree en voeg toe aan de tonijn. Doe nu ook het sap van 1/2 limoen erbij, 2 tl tabasco, de komijn, nootmuskaat en mosterd en meng goed. Tik een ei boven de kom en kneed deze door het zoete aardappel tonijn mengsel. Voeg nu het havermeel toe, ongeveer 2 eetlepels zou voldoende moeten zijn om het mengsel stevig te krijgen. Je moet er zo eerst balletjes van gaan draaien, dus het moet stevig genoeg zijn om te plakken, maar niet meer nat zijn. Is het toch nog te nat, voeg dan nog wat extra meel toe.
Tijd om balletjes te draaien, maak ze ongeveer ter grootte van een mandarijn. Leg de zoete aardappel tonijn burgers to be op een snijplankje en druk ze nog iets platter.
Bekleed de bakplaat met een stuk bakpapier.
Verwarm een flinke scheut olie in de koekenpan. Er mag echt wel een klein laagje olie in de pan staan! Leg de burgers hier heel voorzichtig in, ze zijn namelijk nogal kwetsbaar…. Bak eerst de ene kant in ongeveer 2 minuten mooi goudbruin, en dan de andere kant. Leg de zoete aardappel tonijn burgers nu op de bekleedde bakplaat en schuif ze nog voor ongeveer 10 minuten de oven in. Zo worden ze aan de binnenkant ook lekker warm! De combinatie van een crunchy buitenkant, en zachte binnenkant, maken deze burgers echt té lekker!
In de tussentijd kun je mooi de dip klaarmaken: meng de kwark met het sap van de limoen, de mosterd en een beetje peper naar smaak.
Ga je aan de slag met een recept dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
6 reacties
Ben blij dat ik niet de enige ben die een kind dat niet veel anders wil eten dan brood met chocoladepasta.haha. alhoewel hij tegenwoordig ook wel gewoon aardappelen en pastas enzo…maar als ik de groentes niet door de aardappelen prakt dan vertikt hij die te eten..haha oh em echt een vleeseter is hij ook al niet. En dat terwijl zijn broer van 6 een alleseter is en volwassen maaltijden wegwerkt.(en dat is niet aan hem af te zien)lol
Als je huisdieren hebt doe dan het water (of olie) uit het blikje tonijn in hun voerbak! Ik mix er altijd wat brokjes door en de poezen en hond vinden het heerlijk! 🙂
In de ingredienten lijst staat 2 zoete aardappels. Hoeveel gram is dat ongeveer? Je hebt hele grote 300 g, maar ook kleinere van 150 gram per stuk.
Gaaf recept! Wat doe ik als ik heen havermeel heb???
Havermeel maak je heel gemakkelijk door havermout in de blender een minuutje te laten draaien.
Ik ben ook benieuwd naar de verhoudingen tonijn en aardappel. Is dat ongeveer even veel?
Ik heb 1 enorme zoete aardappel liggen, maar is dan dat voldoende?