Voor iemand die niet van tomaat houdt… is dit best een bijzonder recept. Als je mijn blog al langer volgt, dan weet je wellicht dat ik niet zo erg veel waardering kan opbrengen voor een tomaat. Ik vind de smaak te zuur, en de structuur niet prettig. Heb je goed opgelet, dan weet je dat ik in maar heel erg weinig recepten een tomaat toevoeg. Nee, hoor, daar schaam ik me niet voor. Heel af en toe sta ik ze toe in mijn keuken, en dan zijn ze meestal welkom omdat ik een Italiaans recept klaar maak. Want wat is de Italiaanse keuken zonder pomodori? Juist, helemaal niets, En daarom maak ik voor deze zoete aardappel bruschetta met tomaat een uitzondering.
Ik ging laatst een avondje langs bij een vriendin, lekker wijntjes drinken, hapjes eten en heel veel bijpraten. Zij heeft het geluk een Italiaanse stiefvader te hebben, die – als ik haar mag geloven – de sterren van de hemel kookt. En ook nog zonder dat het veel moeite lijkt te kosten. Om jaloers op te worden toch, dat gemak waarmee de Italianen een maaltijd in elkaar zetten? Zij zette mij die avond ook dit tomaten smeersel voor en dit vind ik dus wel lekker! Ook wanneer we bij de pizzeria om de hoek als starter een bruschetta met tomaat en basilicum eten, zit ik te smullen. Zie je, ik hóu dus wel van tomaat, maar het ligt er gewoon aan hoe die klaar gemaakt is.
Natuurlijk heb ik bij mijn vriendin even het recept opgevraagd, want ik zat zo dicht bij het vuur. Om zelf aan de slag te gaan en de smaak steeds net mis te hebben, dat vind ik normaal niet zo erg. Maar met tomaten wel, als je begrijpt wat ik bedoel. Dus, volgens traditioneel Italiaans recept deze tomaten basilicum tapenade. En ik smeerde dit goedje op een zoete aardappel bruschetta, wat trouwens echt super lekker is! Een ideetje dat ik rond de Kerst al eens op mijn Pinterest tijdslijn tegenkwam… Ik eet de laatste tijd amper nog brood en ik voel me daar helemaal goed bij en ik mis het ook niet. De bruschetta – wat volgens mij zoveel betekent als knoflook broodje – is dus niet traditioneel, maar dat ga je echt niet proeven.
Zoete aardappel bruschetta met tomaat
Voor ongeveer 8 stuks:
- 1 grote zoete aardappel
- 3 stevige zoete tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 10 blaadjes basilicum + extra voor garnering
- 1 el oregano
- olijfolie
- zout
- peper
Nodig; 2 schaaltjes, bakplaat, bakpapier
Bereiden: Het is het allerlekkerste om de smaken van de tomaten tapenade lekker lang in te laten trekken, dus maak dit gerechtje gerust al even van tevoren klaar.
Snij de tomaten in kwarten, verwijder de harde kern en de zaadjes en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Doe in een schaal en voeg hier een flinke scheut olie aan toe (3 a 4 eetlepels), pers er een teen knoflook bij uit en strooi wat peper en zout over de tomaten.
Snipper, scheur of snij de basilicumblaadjes fijn – hou er wel een paar achter voor garnering – en meng deze door de tapenade. Laat nu gerust even een uurtje staan. Niet in de koelkast zetten, dan verliest een tomaat namelijk zijn smaak!
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
Schil de zoete aardappel en snij schuin overdwars in plakken van ongeveer 5 mm dik. Snij 8 plakken die allemaal ongeveer even lang en even dik zijn.
Maak nu de knoflook olie klaar door een teen knoflook uit te persen en deze samen met ongeveer 3 el olijfolie te mengen. Besmeer de zoete aardappel bruschetta aan beide kanten met de knoflook olie en leg ze op de bakplaat. Strooi er nu wat oregano over en schuif de broodjes vervolgens de oven in. Bak ze in 25 minuten gaar en knapperig, draai halverwege even om.
Haal de bruschetta uit de oven, laat ze heel even afkoelen en schep nu op elk broodje wat van de tomaten tapenade. Maak nog af met wat basilicumblaadjes. Lekker bij de borrel of met een feestje, of als aperitivo voor een Italiaans diner. Buon appetito!
Ga je aan de slag met een recept dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
3 reacties
Oh, dat ziet er goed uit zeg!!
Wat een goed idee om een bruschetta van zoete aardappel te maken!!! Het is mij alleen echt nog nooit gelukt om deze knapperig te krijgen. De truc daarvoor moet ik geloof ik nog ontdekken…
Dat lukt mij bij friet ook niet goed hoor, maar bij deze bruschetta toch wel. Door ze dun genoeg te snijden, en ze na het bakken even te laten afkoelen, worden ze redelijk knapperig. Maar het is natuurlijk geen broodje…