Zelf naanbrood maken…. Ik hou wel van een beetje experimenteren in de keuken. Dan zie ik weer eens ergens wat voorbij komen, of ik proef eens ergens wat. En dan gaat het op mijn lijstje. Dit lijstje is inmiddels een soort heilig document voor mij geworden, want het is zo lang en er staat zoveel lekkers op. Het lijstje kan ook wel eens tegen me werken…. Sommige ideetjes staan er namelijk naar mijn zin echt te lang op. Ik kom er maar niet aan toe en ergens begint dat toch een beetje te frustreren. Zo ook met zelf naanbrood maken. Ik weet niet eens wanneer ik dat heb opgeschreven, maar ik wilde het zo graag eens proberen. Nou dikke vette check, dit is echt een top recept! En nu je dit eens hebt gemaakt, wil je echt nooit meer die broodjes uit de winkel….
Naanbrood recept
Er word mij zo vaak gevraagd waar ik nou toch mijn inspiratie vandaan haal. Nou, dat is heel simpel. Ik krijg dagelijks zoveel input door tijdschriften die ik lees, restaurants die ik bezoek, ingrediënten waar ik nog eens wat mee wil doen. En dan gaat alles op mijn lijstje. Want onthouden lukt natuurlijk allemaal niet en zo’n lijstje komt ook altijd goed van pas als ik een keer geen inspiratie heb. Want dat gebeurt ook natuurlijk. Ik ben geen receptenmachine, gelukkig maar.
Naanbrood met curry
Zelf naanbrood maken heb ik denk ik zo’n 4 jaar geleden al eens opgeschreven. Ja, I know, ernstig hè, dat ik er dan nu pas mee aan de slag ben gegaan. Maar toch, soms moet iets even rijzen in mijn gedachten en broed ik er even op. Nu, na al die tijd, heb ik een heerlijk recept uitgewerkt. Dit naanbrood wil je echt eten bij je zelfgemaakte curry. Maar met een frisse yoghurtdip kan natuurlijk ook!
Nodig
- Keukenmachine met deeghaak
Ingrediënten
- 200 gram bloem ( + extra om te bestuiven)
- 60 ml warm water
- 1/2 zakje gist
- 1/2 theelepel suiker
- 75 ml Griekse yoghurt
- olijfolie
- snuf zout
- 25 gram boter
Voor de frisse yoghurtdip:
- 1/2 komkommer
- 1 teen knoflook
- 4 eetlepels Griekse yoghurt
- chilivlokken
Bereiden
- Doe het gist samen met het warme water en een klein beetje suiker in een schaaltje en roer goed door. De suiker is om de gist te activeren. Wacht zo’n 5 minuten tot dit mengsel licht begint te bruisen.
- Doe de bloem in de kom van je keukenmachine en voeg hier de gist, Griekse yoghurt en een scheut olijfolie aan toe. Zeg de machine met deeghaak aan het werk en meng de ingrediënten tot een soepel deeg.
- Is het deeg nog te nat, voeg dan nog iets bloem toe. Kneed als laatste met 1 schone hand het deeg nog even door en dek dan af met huishoudfolie. Zet het deeg 1 uur weg om te rijzen.
- Maak intussen de frisse yoghurtdip klaar. Zet een vergiet in een schone schaal – kijk even hoe dit voor jou werkt – en rasp de komkommer boven het vergiet. Je zult zien dat er direct al veel vocht uit de komkommer komt.
- Laat de geraspte komkommer uitlekken in het vergiet. Druk met de bolle kant van een lepel het vocht uit de komkommer. Herhaal dit een keer of 3.
- Schenk het vocht uit de schaal en doe de komkommer hierin. Meng met de Griekse yoghurt en pers er een teentje knoflook bij uit. Breng verder op smaak met gemalen chilivlokken.
- Bestrooi een schoon werkblad met wat bloem. Verdeel het deeg voor het naanbrood in 5 gelijke bolletjes. Doe eventueel wat bloem op je handen als het deeg teveel plakt.
- Zet een koekenpan op het vuur en verwarm hier een druppel olijfolie in. Druk de 5 bolletjes deeg uit tot platte broodjes van ongeveer 10 cm in diameter en 0,5 cm dik.
- Bak het naanbrood in de pan. Wacht tot het deeg begint te bubbelen voordat je de broodjes omdraait. Bak zo’n 4 minuten aan beide kanten en serveer de broodjes met de frisse yoghurtdip! Smeer daarna de broodjes direct in met een dun laagje boter en serveer warm.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met dit recept voor zelf naanbrood maken? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
5 reacties
Hoi, Wat een leuk recept die ga ik bewaren en binnenkort proberen… naanbrood is volgens mij heel veelzijdig te combineren. Ik heb zelf een vergelijkbaar recept voor Afrikaans Braaibrood die bereid je niet in een koekenpan maar gewoon op de bbq. Een keer weer wat anders als stokbrood en je kunt het ook combineren met vlees. Aan het deeg kun je naar eigen smaak ook nog gedroogde kruiden toevoegen.
Waarschijnlijk kun je het deeg ook in grotere hoeveelheid bereiden en in bolletjes verpakt in huishoudfolie of dergelijke bewaren in de diepvries zodat je altijd vers deeg in huis hebt. Tenminste dat doe ik aan het begin van de zomer ook met het Braaibrood deeg.
Wat te doen met de boter die als ingrediënt voor het deeg vermeld staat? In de beschrijving van het recept komt de boter namelijk niet terug. 😉
Wat heerlijk zeg, onvergelijkbaar met het kant en klare spul uit de supermarkt. En nog eenvoudig te maken ook! Was een super geslaagde maaltijd in combinatie met jouw curry recept.
Wat een super combinatie heb je ervan gemaakt, lekker dat je zo hebt zitten smullen. Leuk, dankjewel voor je berichtje!