Zelf ketchup maken: gezond en zonder suiker! Is het je wel eens opgevallen dat tegenwoordig óveral suiker in zit? Ik vind het echt niet normaal meer, en sinds ik weet hoe ik etiketten van voedingsmiddelen moet lezen, ben ik heel alert op suiker.
Nu begreep ik altijd dat als je wilt snacken, en je voor een gezond sausje naast je patat wil kiezen, je het beste voor ketchup kan kiezen. Maar kort geleden kwam ik er achter dat in 1 fles ketchup maar liefst 45 suikerklontjes zitten! Dus dan is het qua calorieën misschien een goede keus om voor ketchup te gaan, maar qua suiker is dat dus zeker niet het geval! Zelf ketchup maken is dan een beter idee en ik heb een fijn recept voor je!
Zo zie je maar weer… Mijn motto is dan ook:
Let niet op de calorieën in je voeding, maar op de samenstelling van je voeding!
Eerder deelde ik al een recept om mayonaise zelf te maken. Ook ketchup maken kun je eenvoudig zelf doen en is snel klaar! Zorg dat je een aantal kleine potjes met deksels met rubberen ring in huis hebt, dan kun je de ketchup inmaken en lang bewaren!
Waarom zelf ketchup maken?
Zelfgemaakte ketchup is niet alleen lekkerder, maar ook veel gezonder dan de variant uit de supermarkt. Je hebt volledige controle over de ingrediënten en kunt suiker of ongewenste additieven vermijden. Zelfgemaakte ketchup is ook een uitstekende manier om verse tomaten te gebruiken en een rijke, volle smaak te bereiken. In mijn recept ga ik aan de slag met passata di pomodori, pure tomatensaus zonder toevoegingen. Ik vind dit lekkerder dan verse tomaten omdat het minder zuur is!
Ingrediënten Voor zelfgemaakte ketchup:
Voor het maken van homemade ketchup heb je de volgende ingrediënten nodig:
- Tomaten: Verse of gepelde tomaten uit blik.
- Witte wijn azijn: Voor een lichte zuurgraad en extra smaak.
- Honing: Voor een natuurlijke zoetheid zonder geraffineerde suiker.
- Ui en knoflook: Voor extra diepte in de smaak.
- Specerijen: Zoals laurier, gemberpoeder en kruidnagel voor een complexe smaak.
Bewaren en gebruiken van zelfgemaakte ketchup
Om de ketchup lang te kunnen bewaren, kun je deze inmaken. Na het koken doe je de ketchup onmiddellijk in gesteriliseerde potten (uitgekookt op 100 graden) en maak je deze meteen goed dicht met de deksel die tegen azijn kan. Dit zijn dus deksels met een rubberen ring aan de binnenkant, of weckpotjes met een rubberen ring. Draai goed aan, zet de potjes nu op hun kop op een theedoek voor een 5 minuutjes en draai daarna weer om. Laat nu compleet afkoelen.
Nu zijn ze als het goed is compleet vacuüm en op deze manier op een koele donkere plaats 4 maanden houdbaar. Als je een pot geopend hebt is hij nog een maand houdbaar in de koelkast. Ook kun je ketchup invriezen, gebruik hier bijvoorbeeld een ijsblokjes vorm voor, zo kun je altijd een kleine portie ketchup pakken.
Nodig
- Zeef
- Weckpot
Ingrediënten
- 500 ml passata di pomodoro (zonder toevoegingen)
- 50 ml witte wijn azijn
- 50 ml honing
- 2 sjalotten (fijn gesneden)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- ½ tl zout
- 1 laurierblad
- ½ tl gemberpoeder
- 1 tl kruidnagel (gemalen)
Bereiden
- Doe de passata in een pan met een dikke bodem en voeg eerst de vloeibare ingrediënten toe.
- Schil en snipper de sjalot, pers de knoflook en voeg deze toe aan de pan.
- Voeg ook de kruiden toe en breng de homemade ketchup aan de kook. Laat 30 - 45 minuten zachtjes pruttelen tot de saus ingedikt is.
- Pureer het mengsel met een staafmixer tot een gladde saus.
- Zeef de ketchup om eventuele klontjes en schillen te verwijderen.
- Giet de homemade ketchup in schone, steriele potjes en sluit ze goed af.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa jij aan de slag met dit recept voor zelf ketchup maken? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
3 reacties
Pingback: Leo goes Paleo – Paleo sauzen en smaakmakers
Hallo Reny,
Waar koop je de Passata di pomodori?
Het lijkt erop dat ze de farmaceutische industrie goed gezind zijn, hoe meer zieken hoe liever lijkt het wel, er moet wat verdiend worden!! Ga deze zeker maken en weer bedankt voor je fijne recept.
Groetjes, Wietske
Hoi Wietske, Passata di pomodori is tomatensaus (in een fles), die veelal gewoon te koop is bij de reguliere supermarkt. Ik koop vaak de biologische variant, maar kijk even op het etiket; belangrijk is dat er geen suikers toegevoegd zijn. Groetjes!