Zelf chilisaus maken. Dat stond nog op mijn – eindeloze – to do lijstje! Dat lijstje wordt langer en langer en soms vergeet ik ook een beetje wat erop staat. Tot ik afgelopen week weer eens gedachteloos de fles chilisaus uit de koelkast pakte…. Ik ben dol op de zoete en pittige smaak van dit sausje en eet het dan ook bij heel veel gerechten…. Tijd om zelf eens aan de slag te gaan en dat is er nu eindelijk van gekomen… En wat bleek maar weer eens…. chilisaus is super makkelijk om zelf klaar te maken. Dit kan van het lijstje gestreept worden. Gelukkig schrijf ik onderaan steeds weer bij, ik verveel me nog niet hoor!
Zelf maken is leuk! Vind ik dan… Natuurlijk heb ik ook gewoon een kant-en-klare chilisaus in de koelkast staan. Naast kant-en-klare mayonaise en kant-en-klare ketchup. Maar zelf maken wil ik gewoon een keer proberen. Ik ben geen kok, maar een beetje experimenteren in de keuken vind ik wel super om te doen. Ik schrijf al mijn ideetjes op een to do lijstje. Maar het probleem is dat dat lijstje langer en langer wordt, omdat ik gewoon te veel zelf nog eens wil maken….
Ik ben best wel van de sausjes en smeersels. Ze geven een gerecht net even wat extra’s. Een tosti met kip, oude kaas en avocado krijgt een beetje meer pit wanneer je wat chilisaus erop doet. Of wat dacht je van bij een frittata met spinazie en zoete aardappel. Ook mijn Indonesische hamburgers eet ik niet zonder dit Oosterse sausje. Hoogste tijd om een zelf aan de slag te gaan dus. En het recept is verrassend simpel kan ik je alvast verklappen…
Zelf chilisaus maken
Voor 1 potje chilisaus
- 3 rode pepers
- 2 teentjes knoflook
- 1 cm verse gember
- 150 ml water
- 50 ml appel azijn
- 3 el honing
- 1 tl vissaus
- olie om in te bakken
- 2 tl maizena
- extra water
Nodig; steelpannetje, staafmixer, weckpotje
Bereiden: Snij het steeltje van de rode peper af en halveer ze. Verwijder bij 2 van de 3 pepers de zaadjes en snij daarna in stukjes van ongeveer 1 cm.
Ik hou wel van een pittige chilisaus! Ben jij daar niet zo dol op, verwijder dan alle zaadjes uit de pepers.
Maak de knoflook en gember schoon en snij fijn.
Zet een steelpannetje op het vuur en verwarm hier wat olie in. Bak de rode pepers, knoflook en gember hier in aan.
Schenk de honing bij de rode pepers en blijf roeren. Als er mooie belletjes ontstaan, voeg je het water en de azijn toe. Laat zo’n 3 a 4 minuten zachtjes koken, zet dan het vuur uit.
Gebruik de staafmixer om de pepers tot een chilisaus te maken. Er mogen best nog wat kleine stukjes in zitten, het hoeft geen gladde saus te zijn. Voeg nu de vissaus toe en proef even….
Nog niet zoet genoeg? Dan nog wat honing. Niet zout genoeg? Dan nog wat vissaus.
Maak in een klein schaaltje of glas een glad papje van 2 tl maizena en een beetje water. Schenk dit in het steelpannetje en zet het vuur nog weer aan. Laat de chilisaus zachtjes koken tot deze de gewenste dikte heeft.
Laat even afkoelen en schenk de chilisaus daarna in het weckpotje. Zie je, zelf chilisaus maken is super makkelijk! Enjoy!
Ga je aan de slag met dit recept voor zelf chilisaus maken? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
6 reacties
Ga ik zeker maken !
Maar heb je een idee hoe lang de chilisaus houdbaar is ??
Mijne is wel megapittig geworden #madamejeannette erbij. ik heb nog gen maizena toegevoegd.
Zal ik m verdunnen met azijn en water?
Nu heb ik deze chilisaus een keer of 15 gemaakt. Wat aangepast naar mijn eigen smaak. Zo verwijder ik de zaadjes van een halve peper, en gaat er wat meer knoflook en honing erbij en wat minder azijn. 😉
Top om dit te horen! Thanks en leuk dat je er je ‘eigen’ saus van hebt gemaakt!
Ja heb ‘m ook aangepast. Met water om azijn te verdunnen. Iets meer suiker / honing en ik had aan 1 chilipeper genoeg ivm jonge kinderen. Verder heel fijn recept! Bedankt!
Heel graag gedaan en vind het juist super om te horen dat je het recept aanpast aan je eigen smaak en wens!