Tortilla de patatas, oftewel een Spaanse tortilla! Het is tapas tijd, in deze weken vol gezelligheid ga ik heel wat lekkere tapas hapjes voor bij de borrel met je delen. Ik begin vandaag met het recept voor deze heerlijke Spaanse omelet met aardappels en ei. Een klassieker in de Spaanse keuken en dit heerlijke borrelhapje mag bij een uitgebreide tapas avond niet ontbreken. Snij in stukjes, prikkertje erin en genieten maar!
Wat deze Spaanse tortilla zo bijzonder maakt, is dat je met een paar simpele ingrediënten iets ontzettend lekkers kunt maken. Het geheim zit hem in de tijd: door de uien rustig te bakken, krijgen ze die zoete smaak die perfect past bij de aardappels en het ei. De aardappeltortilla wordt vervolgens in de oven afgebakken, zodat hij die kenmerkende stevige textuur krijgt. Het resultaat? Een smaakvolle dikke omelet die je zowel warm als koud kunt serveren. Laten alle heerlijke avondjes maar komen!
Spaanse tortilla
De Spaanse tortilla is niet alleen een topper op een tapasavond, maar ook ideaal als lunch, bijgerecht of zelfs als hartig hapje tussendoor. Je kunt hem eenvoudig aanpassen aan wat je in huis hebt. Voeg bijvoorbeeld wat extra groenten toe, zoals paprika of spinazie, of geef hem een twist met kruiden zoals gerookt paprikapoeder.
Deze Spaanse omelet met aardappelen heeft wel wat weg van een frittata en is het perfecte borrelhapje bij een tapas avondje. Er komen nog meer heerlijke tapas hapjes aan deze dagen, zo maken we van deze donkere maanden van het jaar ook meteen de gezelligste maanden. Lekker borrelen met lieve mensen om je heen, dat is toch puur genieten!
Spaanse tortilla de patatas
Met deze Spaanse tortilla haal je de zon van Spanje gewoon naar je eigen keuken. Hij past perfect bij een tafel vol tapas recepten, zoals patatas bravas, albondigas of gambas al ajillo. Maar ook als hoofdrolspeler op zichzelf steelt hij de show. Deze dikke omelet is niet alleen makkelijk te maken, maar ook een mooie manier om te laten zien dat eenvoud en smaak hand in hand gaan. Een prikkertje erbij, en het feest kan beginnen!
Ingrediënten
- 400 gram aardappelschijfjes (voorgekookt)
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 4 eieren (maat L)
- 50 ml olijfolie
- snuf peper
- snuf zout
- verse peterselie
Bereiden
- Schil de ui, halveer deze en snij in fijne ringen. Maak de knoflook schoon.
- Verwarm de olijfolie in de koekenpan en voeg de uienringen toe. Pers de knoflook uit en draai het vuur laag. Bak de uien zo'n 10 minuten tot ze licht beginnen te verkleuren. Roer regelmatig door.
- Wanneer de uien mooi goudbruin zijn, voeg je de (voorgekookte) aardappelschijfjes toe aan de pan. Bak deze nog zo'n 5 minuten mee tot ze net beginnen te verkleuren.
- Tik de eieren boven een schaaltje en voeg hier een snuf peper en zout aan toe. Kluts de eieren met een garde tot een glad mengsel.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met een beetje olie.
- Schep de gekarameliseerde uienringen met de aardappelschijfjes en de knoflook in de ovenschaal. Zorg dat de schaal egaal gevuld is.
- Schenk het ei-mengsel over de aardappelschijfjes en de uien. Zorg dat de aardappelschijfjes en uienringen goed bedekt zijn.
- Schuif de tortilla de patatas nu zo'n 15-20 minuten de warme oven in. Wanneer de bovenkant mooi goudbruin is, is de tortilla klaar.
- Strooi wat verse peterselie over de tortilla de patatas en serveer direct. Snij er eventueel kleine puntjes van.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Spaanse tortilla de patatas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.