Zo langzaam aan gaat het hier los hoor, met de lekkerste maar altijd makkelijke kerstrecepten. Verwacht ook dit jaar weer geen halsbrekende toeren in de keuken, ik hou van simpel en lekker. En dat gaat het dus ook zijn dit jaar. Een feestelijke lading aan makkelijke recept-inspiratie, geschikt voor kerstchefs van alle niveaus. Ten slotte ben ik ook maar een hobbykok, die het toevallig leuk vind om een beetje te experimenteren. Vandaag alvast een lekker hapje voor bij de borrel, of bij die te gekke pastinaak appelsoep die vorige week online kwam. Deze tapenade van kastanjechampignons met een toastje geeft die soep nog een beetje extra!
Het gekke is wel dat ik al weken in de kerststemming ben. Al in oktober begon ik te bedenken wat ik dit jaar voor Kerst wilde gaan koken en ik kan dus ook niet wachten om je te laten zien welk kerstmenu ik dit jaar op tafel ga zetten… Wel ga ik alvast verklappen dat de 2 bezoekjes die ik dit jaar aan Italië bracht mij behoorlijk hebben geinspireerd. Yes, dat is waar, mijn kerstrecepten hebben dit jaar allemaal een Italiaans tintje. Nog heel even geduld hoor!
Maar met een foodblog moet je dus wel een beetje op de zaken vooruit lopen, en de kerstperiode loopt als een lichtrood draadje door de afgelopen maanden heen. Zo dook ik vorige maand al met mijn collega foodbloggers de keuken in om met mijn nieuwe Kenwood keukenmachine een healthy kersmenu samen te stellen. Naast de fluweelzachte pastinaak appelsoep maakte ik nog een toastje met tapenade van kastanjechampignons klaar. De foodprocessor van de Kenwood Chef Titanium was mijn handige keukenhulp hierbij. Heb je al gezien dat jij ook zo’n te gekke keukenmachine kunt winnen?
Ongemerkt zat ik toen al een beetje in Italiaanse sferen, want deze tapenade maakte ik onder andere met kappertjes en olijven. Serveer op een bruschetta (van zoete aardappel?) en zet zo een eenvoudige amuse op tafel. Of maak deze tapenade van kastanjechampignons klaar voor bij de borrel. Genoeg momenten in de komende feestmaand om te genieten van dit lekkere hapje! Ben je op zoek naar meer inspiratie voor Kerst? Je vindt hier alle kerstrecepten!
Tapenade van kastanjechampignons
- 150 gr kastanjechampignons
- 10 zwarte olijven – zonder pit
- 10 kappertjes
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 citroen
- 5 takjes verse bieslook
- zout
- peper
- olijfolie
Nodig; koekenpan, keukenmachine met foodprocessor
Bereiden: Borstel de champignons schoon en snij in plakjes. Schil en snipper de ui, maak de knoflook schoon.
Verwarm wat olijfolie in de koekenpan en fruit hier de ui in aan. Voeg de kastanjechampignons toe en pers de knoflook uit boven de pan. Laat ongeveer 5 minuten bakken, tot de ui glazig zien en de champignons geen vocht meer afgeven.
Doe de kappertjes en olijven in de keukenmachine en voeg hier de champignons met ui en knoflook aan toe. Pers het sap uit 1/2 citroen uit boven de kan van de keukenmachine en doe nu ook de sprietjes bieslook erbij.
Blend tot een tapenade, er mogen nog wat grove stukjes in zitten. Voeg nog een beetje olijfolie toe om de tapenade met kastanjechampignons lekker smeuig te krijgen en breng op smaak met peper en zout. Enjoy!
Ga jij aan de slag met dit recept voor tapenade van kastanjechampignons? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest