Du vin, du pain, et du… Of die andere Franse roomkaas, … Dás pas fijn! Ken je die reclames nog? Volgens mij komen ze ook bijna weer op televisie, want in mijn beleving komen deze spotjes elk jaar rond de zomer weer tevoorschijn. Franse velden vol met verse kruiden, een lekker zonnetje, stokbroodjes en knappe Franse mannen… Of had ik die knappe mannen er nou bij verzonnen? Maakt ook niet uit… Ik had het nog steeds op mijn lijstje staan om dit een keer zelf te maken, want ik gebruik regelmatig roomkaas, op brood of op een toastje, of in een lekkere pasta, of als dip voor wat gesneden groenten. Ik dook de keuken in en maakte deze roomkaas met Italiaanse kruiden, wij gaan tenslotte naar Italië deze zomer. Die Franse knappe mannen moeten maar even wachten….
Ik vind het nog steeds zó leuk om producten die je vaak kant-en-klaar koopt, eens een keer zelf te maken. Voor mij is het ook nog steeds 1 grote ontdekkingsreis, maar ik denk altijd maar; als je het in de winkel kunt kopen, dan moet het ook in je eigen keuken te bereiden zijn. Of het net zo smaakt is dan maar de vraag…. Soms lukken dingen goed, soms moet ik er nog een beetje op oefenen. Met deze roomkaas met Italiaanse kruiden kon niet zoveel fout gaan, het is namelijk echt heel eenvoudig om zelf te doen. Het enige dat je nodig hebt is wat geduld…
Nou is dat niet altijd mijn sterkste kant trouwens… Geduld. Als ik iets in mijn hoofd heb, dan moet het ook ongeveer meteen gebeuren. Wachten duurt mij vaak te lang en ik word ongeduldig als het me niet snel genoeg gaat, ik hou nu eenmaal van doorgaan. Niet heel handig bij dit recept, en ook eigenlijk helemaal niet als je kinderen hebt, want die doen ook alles op hun eigen tempo. Ik moet dan ook altijd wel lachen als Senna weer eens vraagt of ik nú of zó bedoel, als ik vraag of ze iets wil doen. En of het dan mijn zó is, of papa’s zó? – die laatste is namelijk meestal wat verder in de tijd.
Goed geduld dus. De kwark die de basis vormt voor dit recept staat minstens 2 uur in de koelkast, maar een hele nacht kan ook. De truc is wel om volle kwark te gebruiken voor deze roomkaas, want dan blijft ie lekker romig en smeerbaar. En qua kruiden kun je natuurlijk helemaal los gaan…. Ik koos deze keer voor eenvoudige Italiaanse kruiden, maar de smaakcombinaties zijn eindeloos! Wat dacht je van lekker pittig met cayennepeper en knoflook? Of zoet, met wat honing erdoor? Lekker op de borreltafel, op een stevig broodje, om je wrap in te smeren of als roomsaus in een pastagerecht. Goed afgesloten is deze roomkaas met Italiaanse kruiden zeker wel een paar dagen goed.
Roomkaas met Italiaanse kruiden
- 250 gr volle kwark
- 1 el oregano
- 1 el tijm
- 1 el (verse) peterselie
- snufje zout
- olijfolie
Nodig; kaasdoek of hydrofielluier (zijn die ook nog eens nuttig!), diepe kom of beker (bijv. van de staafmixer), bindtouw
Bereiden: Leg de (luier)doek in een diepe kom of hoge beker. Ik gebruikte die hoge beker die bij de staafmixer hoort. Schep de kwark in de doek en hang deze in de diepe kom of beker. Zorg dat de doek de bodem niet raakt, laat de kwark zo’n 3 cm boven de bodem van de kom of beker hangen en bind het doek goed vast, zodat het niet meer naar beneden kan zakken.
Dek de kwark af met het overhangende doek en zet in de koelkast. Laat nu minstens 2 uur staan, maar langer mag ook. Ik liet de roomkaas de hele nacht staan.
Schep de kwark uit de doek in een schone kom en meng met de kruiden en voeg een snuf zout toe. Voeg ook ongeveer 2 el olijfolie toe om de roomkaas met Italiaanse kruiden lekker smeuïg te maken. En dan, smeren maar!
Afgesloten is deze roomkaas met Italiaanse kruiden zeker 3 tot 4 dagen goed, bewaar wel in de koelkast!
Ga je aan de slag met dit recept voor roomkaas met Italiaanse kruiden? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
3 reacties
Hoii, zou je dit ook kunnen maken met de kwark van Provamel op soja basis?
Of is deze niet vol/dik genoeg?
Hoelang zou je dit kunnen bewaren ?
Zeker een dag of 2, maar dat ga je niet redden 😉