Ricotta dip met honing en truffelolie! Een heerlijke luchtige dip van zachte opgeklopte ricotta kaas met honing, verse Italiaanse kruiden, knoflook en een touch van truffel. Perfect als smeerseltje op een knapperige bruschetta, lekker met gepofte tomaatjes en verse basilicum. Binnenkort een borrel met lieve mensen? Zet dan deze whipped ricotta dip op tafel en je scoort gegarandeerd punten!
Deze ricotta dip zet je echt in mum van tijd op tafel! De zachte ricotta kaas klop je luchtig met een staafmixer of met de garde. Voeg Italiaanse smaakmakers zoals basilicum, tijm en oregano toe én een druppeltje truffelolie voor de feestelijke touch! Laat de feestdagen en gezellige borrelmiddagen maar komen…
Ricotta dip met honing
Oeh, dit is zo lekker! Ik hou van borrelen en het liefst zet ik zelfgemaakte hapjes, dips en smeersels op tafel. Niets ingewikkelds hoor, ik hou er dan weer niet van om urenlang in de keuken te staan. Liever zit ik urenlang aan tafel met de liefste mensen om mij heen. Snoepend van lekkere borrelhapjes en genietend van mijn gezelschap.
Deze ricotta dip is een heerlijke luchtige dip – of smeersel – gemaakt van ricotta. Ricotta is Italiaans en betekent heel letterlijk opnieuw gekookt (ri-cotta). Dit kaasje wordt gemaakt van de wei van koeien-, schapen- of buffelmelk en de Italianen zijn er dol op. En ik ook! Je kunt het zachte romige kaasje gebruiken in zowel hartige recepten als zoete gerechten, of je maakt er deze luchtige ricotta dip met honing mee!
Whipped ricotta
Dit recept voor whipped ricotta – opgeklopte ricotta – is niet heel ingewikkeld maar zo ontzettend lekker! Ricotta is een kaasje zonder erg uitgesproken smaak, heerlijk zacht en mild en eigenlijk bijna vergelijkbaar met kwark. Dat dit toch zo’n geweldig smaakvol smeerseltje wordt, komt natuurlijk door de ingrediënten die ik toe voeg.
Uiteraard persen we een teentje knoflook uit voor net even een scherp randje aan de ricotta dip. Verder gebruik ik verse Italiaanse kruiden zoals basilicum, tijm en oregano. Een druppeltje honing, een beetje truffelolie – of goede olijfolie – en een snuf peper en zout maken de dip helemaal af.
Serveer de ricotta met gepofte tomaatjes uit de oven en krokante bruschetta’s van ciabatta brood.
Meer dips voor bij de borrel:
Enthousiast geworden van dit recept voor ricotta dip met honing en truffel? Dat is heel begrijpelijk en ik snap dat dat smaakt naar meer… Gelukkig staan er nog veel meer recepten op de site voor makkelijke dips en smeersels voor bij de borrel. Ga bijvoorbeeld eens aan de slag met de volgende recepten:
- Labneh met za’atar en citroen
- Frisse aioli met limoen
- Italiaanse roomkaas met kruiden
- Guacamole
- Tzatziki
Nodig
- Staafmixer of keukenmachine
Ingrediënten
- 250 gram ricotta
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel truffelolie
- 2 takjes verse tijm
- 2 takjes verse oregano
- 4 blaadjes verse basilicum
- snuf peper
- snuf zout
Voor de gepofte tomaatjes:
- 20 snoeptomaatjes
- olijfolie
- snuf peper
- snuf zout
Bereiden
- Hak de verse kruiden fijn. Of wanneer je een goede keukenmachine gaat gebruiken, ris de blaadjes van de takjes.
- Maak de knoflook schoon.
- Schep de ricotta in een kom of in de foodprocessor van je keukenmachine. Voeg hier de teen knoflook, de honing, de truffelolie en de verse Italiaanse kruiden aan toe en klop de ricotta op tot een luchtige roomkaas. Breng verder op smaak met peper en zout naar wens.
- Voor de gepofte tomaatjes verwarm je de oven voor op 180 graden. Leg de tomaatjes in een ovenschaal en besprenkel met een drupje olijfolie. Bestrooi met een snuf peper en zout en schuif zo'n 20 minuten in de warme oven.
- Deze borrelhap spread van whipped ricotta is heerlijk met geroosterd ciabatta brood!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor ricotta dip met honing en truffel? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.