Wanneer ik aan een goede dip denk, dan denk ik aan hummus! Ik maak het regelmatig en gebruik een bakje hummus niet alleen om mijn snackgroenten in te dippen. Ook op een boterham, of bij de borrel op een toastje, vind ik het heerlijk! Het leuke is dat je zo eindeloos kunt variëren….Dat zal de oorspronkelijke bedenker van hummus echt niet gedacht hebben, maar als zelfs mijn blauwe supermarkt er aan meedoet, dan kan ik ook niet achterblijven. Want al een behoorlijke tijd kun je bij die supermarkt de pompoenhummus vinden, en ik zal je bekennen; ik heb er al menig bakje van leeg gelepeld. Ik ben namelijk dol op pompoen, dus ik wilde wel eens weten of ik dit ook uit mijn keuken kon toveren!
Hoogste tijd dus om zelf aan de slag te gaan. Bij de workshops die ik regelmatig geef, maak ik ook altijd een groentespread, met als basis kikkererwten en aangevuld met bijvoorbeeld avocado. Daar wordt een hummus heerlijk romig van! Toen ik laatst weer eens met de pompoenhummus in bakje in mijn handen stond, besloot ik om een foto te maken van de ingrediënten en zelf eens aan de slag te gaan. Zo moeilijk kon het toch niet zijn, dacht ik. En ik had gelijk, deze pompoenhummus tover je zo uit de keukenmachine. Of je gaat aan de slag met de staafmixer, net zo simpel. Zelf hou ik wel van een beetje pit in mijn hummus, juist omdat de smaak van kikkererwten redelijk vlak is. Ik ben in dit recept voorzichtig geweest met dat pitje, maar ga vooral experimenteren in jouw eigen keuken, want daar zijn mijn recepten ten slotte voor!
Pompoenhummus
- 100 gr pompoen, voorgekookt of in de oven gegaard
- 100 gr kikkererwten
- 4 el olijfolie
- 2 el witte tahin (sesampasta)
- 1 tl pikante paprikapoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1 tl komijn
- sap van 1/2 citroen
- zout
- peper
Nodig: keukenmachine, of hoge mengkom + staafmixer.
Bereiden: zorg ervoor dat de pompoen alvast gegaard is.
Doe alle ingredienten in de keukenmachine en blend tot een glad smeersel. Is de hummus nog een beetje droog? Voeg dan gerust nog wat olijfolie toe!
Lekker bij de borrel, of op een goed belegde boterham. Maar wat ik ook regelmatig doe is wat paprika en komkommer snijden en deze dippen in de pompoenhummus! Enjoy!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
6 reacties
Ik heb pompoenhummus al een aantal keer voorbij zien komen, maar toch heb ik het nog nooit geprobeerd. Moet ik echt eens gaan doen, want volgens mij is dit ontzettend lekker. Leuk kleurtje in ieder geval haha! 🙂
Ohh, ja zelfgemaakte hummus is het allerlekkerste!! Ik gebruik in plaats van tahin, sesamzaadjes die ik zelf rooster en dat maakt je hummus zo lekker! Zou ik ook zeker eens proberen! Hij ziet er verrukkelijk uit !
Goed idee van de sesamzaadjes, heb ook geen tahin in huis. Dank je wel. We beginnen eraan!
Hoeveel sesamzaadjes heb je dan nodig voor 1 eetlepel tahin? Ik vind tahin verder niet echt lekker, dus als ik 1 keer hummus maak staat het potje daarna maanden open in de koelkast zonder er iets mee te doen verder.
Ik maak mijn hummus altijd met pindakaas, want anders staat bij mij de tahin ook maanden in de kast, en pindakaas heb ik toch altijd in huis.
Kun je hummus ook invriezen?
Ik vind het als enige lekker bij ons thuis. Als ik het in kleine bakjes in de vriezer zou doen, kan ik als ik er trek in heb een variant eruit halen en binnen een paar dagen opeten.