Plat brood met olijven en rozemarijn! Een lekker broodje kan natuurlijk altijd, als lunch of bij een kommetje soep. Of bij de bbq, of bij een borrel met vrienden. En hoewel ik een hele goede bakker in mijn dorp heb zitten, vind ik het eigenlijk veel te leuk om zelf aan de slag te gaan in de keuken. Een brood smaakt ook nog 10 keer beter als je zelf met je handen in het deeg hebt gezeten, vind ik dan.
En hoewel ik bij brood bakken altijd denk aan een recept waar je de tijd voor moet nemen, omdat het deeg moet rijzen, heb ik vandaag een recept voor een heel snel te maken plat brood met olijven en rozemarijn.
Natuurlijk wordt het brood lekker zacht en luchtig als je het deeg de tijd geeft om te laten rijzen. Maar ik had daar afgelopen week geen tijd meer voor… Ik kreeg in de avond een vriendin op bezoek en ik wilde nog wat lekkers klaar maken voor bij de wijntjes die we zouden gaan drinken. Het was een warme avond, en ik dacht gelijk aan mijn recept voor focaccia met mozzarella en olijven, maar ik was al te laat met mijn voorbereidingen. Nog snel iets bij de supermarkt halen was geen optie meer, vond ik, dus bedacht ik een andere oplossing.
Plat brood met yoghurt
Ik had laatst in het tijdschrift van de blauwe supermarkt namelijk een supersnel recept voor een pizzabodem gezien, en gelukkig ook ergens in mijn hoofd opgeslagen. Ik had alleen geen yoghurt in huis, zoals in dat recept stond, maar wel volle kwark. Dus besloot ik gewoon de gok te wagen, ook voor mij is het steeds een kwestie van experimenteren hoor, en maakte het deeg van dit plat brood met olijven en rozemarijn klaar met de kwark. Nou, dat lukt dus prima!
Ik krijg heel vaak vragen van jullie of kwark door yoghurt te vervangen is, of de vraag of het mogelijk is om een plantaardige variant te gebruiken. Weet je wat… eigenlijk heb ik ook geen idee. Ik probeer zelf ook altijd maar wat uit, en ik maakte mijn versie van dit plat brood klaar met kwark. Geen idee of het precies hetzelfde smaakt als jij daar yoghurt voor gebruikt, maar ik zou vooral zeggen; ga aan de slag!
Duik lekker de keuken in, durf te experimenteren. Hier mislukt ook heus wel eens wat (genoeg!), en die recepten komen uiteraard niet online. Maar dat is toch juist het allerleukste van koken en bakken, dat je lekker een beetje aan kunt rommelen en dan zelf de lekkerste creaties uit je keuken tovert? Doen hoor!
Ingrediënten
- 200 gram spelt bloem
- 200 gram volle kwark
- 1 eetlepel oregano (gedroogd)
- ½ eetlepel rozemarijn (gedroogd)
- 2 takjes rozemarijn (vers)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf peper
- snuf grof zeezout
- 10 zwarte olijven
- 50 gram geraspte kaas (oud of belegen)
- 50 gram Parmezaanse kaas
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de speltbloem in de mengkom en voeg hier de gedroogde oregano en rozemarijn aan toe. Doe ook het bakpoeder in de kom en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
- Schep de kwark in de kom en meng met de bloem. Schenk ongeveer 2 el olijfolie bij het deeg en kneed tot een soepele bal. Is het deeg te droog, dan voeg je nog wat olie toe.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg het deeg op het papier en druk met je handen het brood plat, tot het overal ongeveer 1/2 cm dik is. Zorg dat het plat brood overal even dik is.
- Snij de olijven in plakjes en druk ze in het deeg. Strooi de kaas over het brood. Ris de verse rozemarijn van de takjes en strooi over het deeg.
- Schuif nu het plat brood met olijven en rozemarijn in de oven en bak in 25 minuten gaar en goudbruin. Snij in plakken en serveer met zelfgemaakte aioli!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met dit recept voor plat brood met olijven en rozemarijn? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
6 reacties
Kijk, dat is dan nog eens makkelijk en snel een lekker brood maken. Zonder oven (voorverwarmen ) zou nog makkelijker zijn. Dat moet ik ook nog eens proberen in de vorm van een naanbrood.
kan er ook iets anders dan kwark gebruikt worden? ik mag namelijk geen dierlijke zuivel eten…
Lijkt me heeeeerlijk maar kan ik ook fromage blanc gebruiken? We wonen in Frankrijk en daar zie ik nooit kwark, de limoncello tiramisu was trouwens een groot succes!!!
Leuk! Een lekker snel broodreceptje zonder gist! Doet me ook denken aan sodabrood wat ik vaak bak. Ideaal!
Oeh! Dit ga ik glutenvrij ook eens uitproberen. Té lekker!
En hihi ‘de blauwe supermarkt’ LOL 🙂
A ik dacht, dat ga ik gelijk eens proberen. Ik heb hem gemaakt met griekse yoghurt, verder heb ik er italiaanse kruidenmix in gedaan en ik had nog wat lijnzaad liggen en een hand vol zonnebloempitten erin. Afgewerkt met een stuk oude italiaans kaas die ik nog had liggen geraspt. Hij ligt nu in de oven. ik ben benieuwd. Het ruikt in ieder geval al lekker 🙂