Zo, dat was het weer, Kerst 2015. Hoe zijn jouw dagen geweest? Ik heb echt de meest ontspannen kerstdagen óóit gehad….Heerlijk! Ik heb gewoon 3 dagen helemaal niets gedaan…Of nou ja, ik ben wel de keuken in geweest, maar dat is voor mij ook echt ontspanning…. Afgelopen week hebben de meiden skiles gehad, en op Eerste kerstdag sloten zij af met hun eerste echte ski-diploma. Zo leuk om de dames bezig te zien op de ski’s, vooral Senna kan echt al een beetje skiën! Als je mij al langer volgt, dan weet je dat ik besmet ben met het ski-virus en dat wij elk jaar op wintersport vakantie gaan. Om de meiden ook een beetje gewend te laten raken aan de sneeuw, en bekend met het skiën, hebben ze de hele eerste week van de kerstvakantie skiles gehad. Op Tweede kerstdag vierden wij kerst bij mijn ouders, en daar mocht ik de borrelhapjes verzorgen. Deze pittige kipgehaktballetjes heb ik ze laten proeven, en ja hoor, perfect voor bij de borrel!
De Eerste kerstdag bestond dus uit het halen van een ski-diploma, daarna een onverwachte tapas-lunch op Kijkduin met de hele familie en in de avond een filmmarathon met borrelhapjes. Dat was dag 1. Tweede kerstdag was de dag waarop wij echt Kerst vierden, met de hele familie bij mijn ouders thuis. Omdat mijn broertje en zijn vriendin allebei moesten werken, nam ik ze de taak uit handen om de borrelhapjes te verzorgen. En dus stond ik afgelopen zaterdag lekker ’s middags in de keuken, balletjes te draaien en nog meer lekkers klaar te maken. De andere hapjes die ik voor Kerst maakte, komen deze week ook online.
Want weet je wat het is met borrelhapjes? Leuk hoor, dat foodbloggen, maar om nou dagen achter elkaar borrelhappen te eten, dat lukt mij ook niet. Dus was het eigenlijk een perfect moment om met Tweede kerstdag wat hapjes klaar te maken. Ik was overdag heerlijk ontspannen bezig in de keuken, kiekte deze pittige kipgehaktballetjes ook nog even op de foto, en in de avond kon het hele gezin ervan genieten. Twee vliegen in 1 klap noemen ze dat toch?
Ik vroeg trouwens op Facebook wat jullie nog graag willen zien in deze week tussen Kerst en Oud & Nieuw, en dat was toch vooral lekkere hapjes. Voor bij de borrel, en voor bij Oudejaarsavond. Ook kwam de vraag voorbij of ik me wilde wagen aan een recept voor oliebollen of appelflappen… Ik ga daar nog heel even over nadenken. Want weet je wat het is…? Ten eerste ben ik dus zelf helemaal niet zo gek op oliebollen en appelflappen… En ten tweede, vind ik dat wanneer je voor een oliebol of appelflap gaat, je er dan ook vol voor moet gaan. Geen gezond gedoe, gewoon lekker genieten van die kleffe hap… Of ik er nog mee aan de slag ga, zie je later deze week. Eerst nu het recept voor pittige kipgehaktballetjes. Lekker met wat ketchup of chilisaus, of met een klodder (truffel) mayonaise!
Pittige kipgehaktballetjes
Voor circa 12 stuks:
- 300 gr kipgehakt
- 1 teen knoflook
- 1/2 rode peper
- 2 tl cayennepeper
- 1 tl komijn
- 2 tl sojasaus
- 1 tl honing
- 1 ei
- 3 el boekweitmeel
- 2 el paneermeel / panko
- snuf zout
- olie om in te bakken
Nodig: mengkom, snijplank, pan om in te bakken, ovenschaal, aluminiumfolie
Bereiden: Doe het kipgehakt in de mengkom. Heb je geen kipgehakt kunnen vinden, gebruik dan kipfilet en snij deze heel fijn.
Maak de knoflook schoon en verwijder de zaadjes uit de peper. Pers de knoflook boven het gehakt en snij de peper fijn, voeg toe aan het gehakt. Doe nu de cayennepeper, komijn, een snuf zout, de sojasaus en de honing in de kom van het gehakt en meng goed door.
Tik een eitje boven de kom en voeg het boekweitmeel en het paneermeel toe. Begin nu met je handen het gehakt te kneden en meng alles goed door elkaar.
Is het gehaktmengsel nog te nattig, voeg dan nog wat paneermeel toe.
Verwarm de oven voor op 100 graden. Bekleed een ovenschaal met aluminiumfolie, laat aan de zijkanten voldoende folie overhangen zodat je straks de kipgehaktballetjes kunt afdekken.
Maak met je handen gehaktballetjes van het kipgehakt mengsel. Maak ze ongeveer zo groot als een golfballetjes. Leg ze even op een snijplank, totdat je alle balletjes gedraaid hebt.
Verwarm wat olie in een pan. Leg voorzichtige de pittige kipghaktballetjes in de pan en bak ze aan alle kanten even kort aan. Zie je dat die van mij iets te hard zijn gegaan…? Ik ben ook maar een mens hè?
Draai het vuur uit, leg de kipgehaktballetjes voorzichtig in de ovenschaal en dek af met het aluminiumfolie. Gaar ze nu verder in de voorverwarmde oven, 10 minuten is voldoende.
Lekker bij de borrel op Oudejaarsavond, de champagne smaakt hier heerlijk bij!
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
5 reacties
Heerlijk hoor al die hapjes recepten, dank je wel. Ook met de focaccia ben ik erg blij.
Goedendag,
Ik ben benieuwd wat het boekweitmeel in de kipgehaktvalletjes precies doet?
Groetjes
Dat is het bindmiddel! Normaal gebruik je misschien een beschuitje of wat paneermeel?
Hoi,
Ik ga de pittige kipgehaktballetjes maken met kerst. je zegt in een eerdere reactie dat het boekweitmeel het bindmiddel is maar er gaat toch ook al een beetje paneermiddel in? is het meel te vervangen voor wat extra paneermeel of panko?
groetjes Jessica
Hi Jessica, dat kan zeker! Je kunt extra paneermeel toevoegen, kijk even hoeveel je nodig hebt om het gehakt de juiste structuur te geven. Fijne dagen, groetjes, Reny