Patatas bravas, heerlijke knapperige Spaanse aardappeltjes uit de oven met die typische klassieke saus. Dit is weer een heerlijk tapas recept dat niet op de borrel tafel mag ontbreken. Ik denk dat dit zelfs een van de meest klassieke tapas hapjes is en dit aardappel tapas gerecht tover je gewoon uit je eigen oven.
Wat patatas bravas zo bijzonder maakt, is natuurlijk de saus. Die pittige, lichtzoete tomatensaus met een vleugje gerookt paprikapoeder geeft dit gerecht zijn typische Spaanse smaak. Vaak wordt hij geserveerd met een lepel romige aioli ernaast, wat het helemaal afmaakt. Deze combinatie van krokante aardappeltjes en de smaakvolle saus maakt dit aardappel tapas gerecht echt onweerstaanbaar. En het mooie is: je kunt die bravas saus heel makkelijk zelf maken met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt.
Patatas bravas
Als je denkt aan klassieke tapas recepten, dan staat patatas bravas ongetwijfeld bovenaan het lijstje. Dit gerecht is een absolute favoriet, zowel in Spanje als daarbuiten. Het fijne is dat je de aardappelen gewoon in de oven kunt bakken in plaats van te frituren, waardoor ze nog steeds lekker knapperig zijn, maar net iets lichter.
Combineer ze met andere Spaanse tapas, zoals gamba’s al ajillo of een Spaanse tortilla de patatas, en je hebt een tafel vol heerlijke hapjes. Perfect voor een avondje genieten met vrienden of familie.
Patatas bravas saus
Wil je zelf aan de slag met patatas bravas? Het is makkelijker dan je denkt! Kies voor vastkokende aardappelen. Door ze te weken in koud water en kort voor te koken, blijven ze lekker zacht vanbinnen. Terwijl de buitenkant dan weer heerlijk krokant wordt in de oven.
Maak de bravas saus lekker pittig of juist mild, helemaal naar jouw smaak. Dit aardappel tapas gerecht is niet alleen een feest om te eten, maar ook om te maken. Serveer de krokante Spaanse aardappeltjes met een frisse salade of een stukje stokbrood om in de saus te dippen, en je hebt een borrelhapje dat altijd in de smaak valt. Wat mij betreft, onmisbaar op elke tapasavond!
Ingrediënten
- 500 gram aardappelen (vastkokend)
- 1 tl gerookt paprikapoeder (zoet)
- 1 tl gerookt paprikapoeder (pittig)
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- snuf peper
- snuf zout
- 3 el olijfolie
- 2 tl maizena
Voor de bravas saus:
- 200 ml bouillon
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl witte wijnazijn
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl tabasco
- 1 tl suiker
- olie (om in te bakken)
Bereiden
- Snij de aardappels (in de schil) in gelijke blokjes. Vul een grote pan met water en zet de aardappelblokjes een half uurtje in het koude water.
- Giet de aardappels af, vul de pan met water en breng aan de kook. Laat de aardappels 10 minuten voorkoken (niet langer!) en giet ze dan weer af. Laat even goed uitdampen in een vergiet of zeef.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed het oven rooster met een vel bakpapier.
- Meng dan de aardappels in een grote schaal met de olijfolie, gerookt paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, peper en zout en de maizena.
- Spreid de aardappels uit over het bakpapier en bak ze in zo'n 30 - 40 minuten goudbruin en gaar.
- Maak in de tussentijd de typisch Spaanse bravas saus klaar. Schil en snipper de ui, maak de knoflook schoon. Verwarm wat olie in een steelpannetje en fruit de ui hierin aan. Pers de knoflook hierbij uit.
- Voeg de tomatenpuree toe aan de pan en doe dan ook de chilivlokken, gerookt paprikapoeder, cayennepeper erbij. Bak even kort mee en blus dan af met de bouillon.
- Voeg de tabasco en witte wijn azijn toe aan de bravas saus en een heel klein beetje suiker. Breng verder op smaak met peper en zout.
- Laat de saus zachtjes pruttelen en indikken. Wil je de saus sneller indikken, voeg dan een beetje maizena of allesbinder toe.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor patatas bravas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.