Labneh… een heerlijke frisse Midden-Oosterse yoghurt dip voor bij de borrel of lunch… Ken je dit nog niet? Dan móét je deze zuivelspread eens klaar maken wanneer je lekker met vrienden gaat borrelen. Of wanneer je een lichte maaltijd op tafel wilt zetten en lekker wat groenten wilt dippen in deze labneh met za’atar, citroen en pistache nootjes.
Zo, de gekte van Pasen is achter de rug en we mogen gelijk door richting de Meivakantie. De vrije dagen zijn heerlijk natuurlijk en met deze lekkere rommelige weken zet ik vaak wat makkelijks op tafel. Een dipje – deze labneh – wat stokbroodjes en rauwkost is dan de ideale snack maaltijd of lichte lunch!
Labneh maken
Stiekem ken je labneh waarschijnlijk al heel lang…. we hebben er zelf namelijk een oer-Hollandse variant van, de ouderwetse hangop. En die maak je van yoghurt…. wanneer je bij hangop de yoghurt laat uitlekken, krijg je bijna een frisse roomkaas, zo smeerbaar is de yoghurt geworden…
Wat is dan labneh? Dat is de Midden-Oosterse variant van uitgelekte yoghurt. Ik gebruik in dit geval Turkse yoghurt omdat die al lekker stevig is en veel vet bevat. Daarmee wordt de yoghurtdip super romig en ideaal als lunch of borrel gerecht.
Kijk nou toch, wat een heerlijk zomers plaatje, deze schaal vol met labneh met za’atar, citroen en pistachenootjes. Ik ben dan ook van plan met dit soort recepten de zomer een beetje af te dwingen zodat we lekker veel buiten kunnen borrelen met lieve mensen om ons heen.
Labneh recept
Labneh is dus een heerlijk dipje dat als een soort Midden Oosterse tapas wordt geserveerd. Deze mezze – zoals ze daar heten – deel je met familie en vrienden. In Nederland zie je labneh ook steeds meer, vooral bij lunch zaakjes waar je deze yoghurt dip eet met bijvoorbeeld naanbrood.
Het grappige aan dit recept is dat het al in meerdere variaties op de blog staat en dat het blijkbaar een universeel iets is om yoghurt te laten uitlekken en er dan weer wat lekkers van te maken. Zo is bijvoorbeeld deze roomkaas met Italiaanse kruiden op hetzelfde principe gebaseerd.
Labneh met za’atar
Za’atar…. dat klinkt heel Oosters en dat is het ook. Za’atar is een Midden-Oosterse kruidenmix die bestaat uit meerdere kruiden die al zijn samengevoegd. Het is een samenstelling van kruiden die van ontbijt tot diner wordt gebruikt en gelukkig kun je deze mix in Nederland ook kant-en-klaar kopen!
Za’atar is een kruidenmengsel en de naam van een kruid zelf, za’atar is een soort wilde oregano die smaakt naar tijm én oregano. Gedroogde za’atar wordt in de kruidenmix gemengd met onder andere sumac en sesamzaadjes. Ik vind het een heerlijke kruidenmix die ik echt volop gebruik!
Za’atar kruidenmix
Normaal gesproken ben ik degene die het hardste roept om alles lekker zelf te maken en vooral niet voor kant-en-klaar te gaan…. maar waar er anderen zijn die meer verstand hebben van heerlijke kruidenmixen, laat ik me graag leiden. Koop dit kruidenmengsel dus zeker bij de toko of supermarkt en ga niet zelf zitten rommelen…..
Za’atar is niet alleen heerlijk in deze labneh, je kunt er bijvoorbeeld ook een heerlijke olie mee maken waar je versgebakken brood mee in smeert. Laat de zomer nu echt maar aanbreken, want met wat heerlijk platbrood, verse rauwkost en wat toppings op deze verse yoghurtdip kan het niet zonnig genoeg zijn!
Zoals gezegd gebruik ik voor dit recept Turkse yoghurt. Dat is een redelijk volle yoghurt maar niet met al te veel vet. Je zou zeker ook gewone yoghurt kunnen gebruiken, of de Griekse variant, maar deze bevatten allemaal net even minder of meer vet.
Het uitlekken van de yoghurt duurt wel even en hier gebruik je een kaasdoek of een hydrofiele doek voor. Maak deze labneh dus ook al de avond van tevoren klaar. Op de dag van serveren kun je lekker los gaan met de toppings van citroen, munt, peterselie, za’atar, olijfolie en pistachenootjes!
Nodig
- Zeef
- Kaasdoek, hydrofieldoek of schone theedoek
Ingrediënten
- 1 liter Turkse yoghurt
- 1 citroen
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels za'atar
- snuf zout
- 2 takjes verse munt
- 2 takjes verse peterselie
- 2 eetlepels pistachenootjes (ongezouten)
Bereiden
- Het maken van de labneh is niet ingewikkeld maar kost wel even tijd. Leg in een zeef een schone theedoek of kaasdoek/hydrofiele doek. Leg deze zeef op een kom of schaal waar het vocht in kan uitlekken.
- Schep de Turkse yoghurt in de doek in het midden van de zeef. Vouw de doek voorzichtig dicht over de yoghurt. Zet de zeef en de kom op een koele plek en laat minstens 12 uur uitlekken.
- Schep na deze tijd de verse roomkaas die de yoghurt is geworden in een schone schaal.
- Pers hier het sap van 1 citroen bij uit en schenk er 2 eetlepels goede olijfolie bij. Roer goed door. Voeg nu ook de za'atar toe en meng nogmaals.
- Snij de verse munt blaadjes en peterselie fijn. Hak de pistachenootjes redelijk fijn. Serveer de labneh met za'atar met de munt, peterselie en pistachenootjes. Zet er wat naan bij, Libanees platbrood of verse rauwkost.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor labneh met za’atar, citroen en pistache? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.