Italiaanse hapjes voor bij de borrel! Oftewel, de aperitivo, zoals de Italianen dat borrelmoment noemen. In Italië hebben ze dat goed bedacht, nóg een moment om te genieten van heerlijk eten. Ik geef ze geen ongelijk hoor! Waarom zou je niet rond borreltijd alvast een lekker Italiaans hapje serveren en daar een aperitiefje bij drinken? La vita è bella en dat mag gevierd worden!
Vandaag een heleboel inspiratie voor heerlijke borrelhapjes met een Italiaans thema. Die Italianen, die zijn goed in borrelen… ze maken daar echt een bijzonder moment van. In de meeste landen rond de Middellandse zee wordt er wat later op de avond gegeten dan wij dat doen. En het is dan gebruikelijk om voor de maaltijd nog even af te spreken voor een aperitivo. Een drankje mét een lekker hapje erbij. Goed idee vind ik dat wel.
Italiaanse borrelplank
Wil je een borrel organiseren met Italiaanse hapjes, dan kun je natuurlijk een uitgebreide borrelplank op tafel zetten. Wil je borrelen zoals de Italianen dat doen, dan zijn er een aantal ingrediënten die niet mogen ontbreken! Een goedgevulde Italiaanse borrelplank bestaat onder andere uit lekkere kaasjes, bijvoorbeeld stukjes Parmezaanse kaas of Pecorino. Mozzarella is ook heerlijk om zo uit het vuistje te eten….
Natuurlijk horen er ook vleeswaren op de borrelplank. Wat dacht je van gedroogde ham (prosciutto), verschillende salami’s en mortadella! Om het Italiaanse thema compleet te maken, is het lekker om nog pesto of tapenade toe te voegen, samen met wat kleine stukjes brood om te dippen. Voeg nog wat olijven, gegrilde paprika, zoete tomaatjes en noten toe en borrelen maar.
Italiaanse hapjes
Mijn Italiaanse borrelplank met burrata, ham, salami en meloen is elke keer weer een groot succes. En ook mijn Italiaanse antipasti borrelplank valt steeds weer in de smaak. Wil je nog meer uitpakken? Dan zou ik zeker aan de slag gaan met deze Italiaanse hapjes. Met zowel warme hapjes als koude hapjes zit je helemaal goed.
Wat dacht je van de klassieke bruschetta met tomaat en basilicum? Of een heerlijke zelfgebakken foccacia? Lekkere crostini hapjes met pesto en ham? Of mini pizzaatjes?
Oh, ik krijg al helemaal zin in een gezellige borrel hoor! Wil je helemaal in het thema blijven, vergeet dan niet een heerlijk aperitief drankje te serveren. Mijn limoncello spritz cocktail smaakt perfect bij deze Italiaanse hapjes!
10x Italiaanse borrelhapjes
Klik op de titel van het gerecht of op de bijbehorende foto om naar het recept te gaan.
Italiaans platbrood met mozzarella en ui
Een luchtig borrelbrood met als basis slechts 2 ingrediënten. Als topping gebruik ik heerlijk buffelmozzarella. Serveer met zelfgemaakte aioli!
Klik hier voor het recept voor Italiaans platbrood met mozzarella!
Mini pizza quiches met salami en mozzarella
De smaken van een pizza, maar dan in een klein taartje.Het fijne van deze pizza hapjes is dat je ze al van tevoren kunt klaar maken. Zo’n mini pizza quiche warm je dan ter plekke nog even op en snij je vlak voor het serveren in stukjes.
Klik hier voor het recept voor Mini pizza quiches!
Bruschetta met tomaat en basilicum
Dé klassieker, deze bruschetta hapjes met tomaat en basilicum mogen uiteraard niet ontbreken op een Italiaanse borrelplank. Ik vertel je hoe je de tomaten tapenade éxact zo maakt als in Italië.
Klik hier voor het recept voor Bruschetta met tomaat!
Crostini met pesto en prosciutto
Het verschil tussen bruschetta en crostini is niet heel groot, ze lijken wel wat op elkaar. Het is een geroosterd broodje met knoflook en olie waarop je los kunt gaan met heerlijk beleg!
Klik hier voor het recept voor Crostini met pesto en prosciutto!
Focaccia met tomaat, ui en mozzarella
Zelf focaccia maken is helemaal niet ingewikkeld, je hebt er alleen even geduld voor nodig. Het deeg moet even rijzen, maar dan heb je ook wel zo’n heerlijk Italiaans luchtig borrelbrood.
Klik hier voor het recept voor Focaccia met tomaat, ui en mozzarella!
Antipasti prikkers
Antipasti betekent letterlijk voor de maaltijd. Dit zijn Italiaanse aperitief hapjes, zoals dus de kaasjes en worstjes en ander lekkers dat op een Italiaanse borrelplank niet mag ontbreken. Extra leuk is het om er alvast prikkers van te maken!
Klik hier voor het recept voor Antipasti prikkers!
Spinazie walnoten pesto
Een zelfgemaakte pesto mag natuurlijk niet ontbreken op de Italiaanse borrelplank. In deze spinazie walnoten pesto gebruik ik dus ook verse bladspinazie en vervang ik de pijnboompitten door walnoten. Heerlijk om te dippen en te smeren!
Klik hier voor het recept voor Spinazie walnoten pesto!
Bladerdeeg hapjes met groene pesto
Ik vind pesto ook altijd ideaal om bladerdeeghapjes met klaar te maken. Natuurlijk kun je daar zelf pesto voor maken, altijd lekker en makkelijk te maken. Maar pesto uit de winkel kan natuurlijk ook!
Klik hier voor het recept voor Bladerdeeg hapjes met pesto!
Gegrilde aubergine met mozzarella
Gegrilde groenten mogen eigenlijk ook niet ontbreken op een Italiaanse borrelplank! Je kunt een mix maken van courgette, paprika en aubergine en daar deze heerlijke gemarineerde mozzarella bij serveren!
Klik hier voor het recept voor Gegrilde aubergine met mozzarella!
Borrelbrood met kaas en pesto
Rustiek brood, lekker veel kaas en pesto… borrelen maar! Dit breekbrood smaakt heerlijk als klein hapje vooraf. Je kunt er nog extra zelfgemaakte pesto bij serveren.
Klik hier voor het recept voor Borrelbrood met kaas en pesto!
Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met deze recepten voor Italiaanse hapjes? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube