Italiaanse croutons, lekker voor in de soep of in een salade. Gewoon zelf gemaakt van een sneetje oud brood. Ideaal om zo makkelijk zelf knapperige croutons te maken. En ideaal tegen verspilling, want die oude boterham krijgt zo toch nog een bestemming!
Bij ons is de middelste la van de vriezer bestemd voor brood. Elke dag gaan er boterhammen mee naar werk en mee naar school. Dan vind ik het handig om brood in de vriezer te bewaren, zo grijpen we in de ochtend nooit mis! Wat alleen wel vaak gebeurt, is dat er eenzame boterhammetjes achter blijven….
Italiaanse croutons
Zo eens in de zoveel tijd haal ik de la leeg en maak ik van de zielig en alleen achtergebleven boterhammetjes een batch knapperige Italiaanse croutons. Lekker voor in de soep, maar ook een heerlijke crunch in een makkelijke Italiaanse salade. En super makkelijk om te maken, het is bijna geen recept te noemen!
Nou kun je deze Italiaanse croutons natuurlijk ook klaar maken met oud geworden brood. Ook dat gebeurt hier hoor. Dan haal ik net te veel boterhammen uit de vriezer en blijft er wat brood over dat oud ligt te worden. De oplossing ook daarvoor… zelf croutons maken!
Croutons maken van oud brood
Het makkelijke bij croutons maken van oud brood, is dat het eigenlijk echt niet uit maakt welk brood je hiervoor gebruikt! Heb je nog een pistoletje, ciabatta, witte tijgerboterham of een meergranen broodje over? Zelf croutons maken kan met alle soorten!
Wat ik zelf erg lekker vind is om niet alleen het brood te roosteren in de oven. Want zo simpel is het eigenlijk. Maar om er nog wel wat kruiden aan toe te voegen. Je kunt hier alle kanten mee op en je kunt de kruiden aanpassen aan het gerecht waar je de croutons bij gaat eten!
Je hebt de croutons wellicht al voorbij zien komen toen ik mijn recept voor heldere paddenstoelenbouillon met je deelde. Dat is ook echt zo’n basis recept, een makkelijke smaakvolle bouillon die je bijvoorbeeld gebruikt om risotto in klaar te maken.
Voor de feestdagen komen er weer heel veel lekkere recepten aan! Waaronder dus een heerlijke paddenstoelen risotto. Gebruik daar vooral de paddenstoellenbouillon voor, daar wordt de risotto nog lekkerder van! Heb je nog wat bouillon over, dan zou je deze als eenvoudig tussengerecht met zelfgemaakte Italiaanse croutons kunnen serveren!
Ingrediënten
- 2 sneetjes brood (oud, naar keuze)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 2 theelepels oregano (gedroogd)
- 2 theelepels tijm (gedroogd)
- peper
- zout
- chilivlokken (gedroogd)
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Snij met een scherp mes de boterhammen in blokjes van 1 x 1 cm. Doe de dobbelsteentjes in de mengkom
- Schenk hier 2 eetlepels olijfolie bij en pers de knoflook erbij uit.
- Voeg de oregano, tijm, een snuf peper en zout en naar smaak wat chilivlokken toe.
- Hussel de blokjes goed door en spreid daarna de croutons uit over het bakpapier. Zorg dat ze niet op elkaar liggen.
- Schuif de bakplaat voor 10 minuten de warme oven in. Schep de Italiaanse croutons halverwege even om. Na 10 minuten zijn de croutons klaar, laat ze even afkoelen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Italiaanse croutons? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube