Zo vlak voor het weekend wil ik nog een lekker borrel recept met je delen. Namelijk dit Italiaans platbrood met mozzarella en ui. Het heeft wat weg van die heerlijke luchtige focaccia broden, maar dan is dit een snelle versie daarvan. Ideaal als je bijvoorbeeld onverwacht visite krijgt en je toch bij de borrel wat lekkers op tafel wilt zetten. Moet je natuurlijk wel de ingrediënten in huis hebben… maar dat komt vast goed want de basis van dit brood bestaat uit bloem en kwark. Yep, zo eenvoudig kan het zijn. Net als bij de Italiaanse focaccia kun je natuurlijk los gaan op de topping, maar voor nu een basisrecept, met heerlijke buffelmozzarella en ui. En natuurlijk heerlijke kruiden. Serveer met zelfgemaakte aioli en ik zeg, laat het weekend maar komen hoor!
Dit jaar geen Italië voor ons. We brengen onze zomervakantie in Oostenrijk door. Wel heel dicht bij de Italiaanse grens dus wie weet heb ik nog geluk. Dat we een goede bakker tegenkomen waar ze die heerlijke luchtige focaccia’s verkopen. Ik hou zo van dit brood! Een feestje bij de borrel, maar ook heerlijk als lunch broodje. Of bij een makkelijke Caprese salade (die je maakt met tomaten, mozzarella, wat basilicum en olijfolie). Oh yum, het water loopt me al in de mond…
Maar goed, voor al die momenten dat er geen Italiaanse bakker om de hoek zit – en dat gebeurt natuurlijk – heb ik deze snelle variant bedacht. Een Italiaans platbrood met mozzarella en ui. Met als basis dus slechts 2 ingrediënten. Eenvoudiger kan bijna niet. Ga gerust eens experimenteren met de topping, een pizza-achtige versie lijkt mij namelijk ook erg lekker. Dat is voor na de vakantie, ik heb het op mijn to-bake lijstje gezet!
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 200 ml volle kwark
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels oregano (gedroogd)
- 2 eetlepels tijm (gedroogd)
- 1 eetlepel rozemarijn (gedroogd)
- 1 rode ui
- 1 bol buffelmozzarella
- snuf peper
- snuf zout
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de bloem in de mengkom en voeg hier de gedroogde oregano, tijm en rozemarijn aan toe. Doe ook het bakpoeder in de kom en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
- Schep de kwark in de kom en meng met de bloem. Schenk 3 el olijfolie bij het deeg en kneed tot een soepele bal. Is het deeg te droog, dan voeg je nog wat olie toe.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg het deeg op het papier en druk met je handen het brood plat, tot het overal ongeveer 1/2 cm dik is. Zorg dat het plat brood overal even dik is!
- Schil de ui en snij deze in hele fijne ringen. Leg de ui op het Italiaans platbrood en druk voorzichtig in het deeg.
- Snij de buffelmozzarella in plakjes en leg deze over de ui. Strooi tot slot nog een klein beetje rozemarijn en grof zeezout over het Italiaans platbrood.
- Schuif nu het brood met mozzarella en ui in de oven en bak in 25 minuten gaar en goudbruin. Snij in plakken en serveer met zelfgemaakte aioli!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor Italiaans platbrood met mozzarella en ui? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
11 reacties
Heyhey! Op hoeveel graden staat de oven voor het Italiaanse brood? Alvast bedankt.
Zonnige groetjes
Cindy
Hey Cindy!
Ik zet de oven op 180 graden. Veel plezier met bakken!
Liefs, Reny
Kan ik het deeg ook al een dag van te voren maken en weg leggen in de koelkast voor de dag erna?
Dat zou moeten kunnen! Dan zou ik het in een mengkom afgedekt in de koelkast bewaren zodat het deeg niet kan uitdrogen.
Hoi Reny.
Net gemaakt, erg lekker!
Maar… het deeg plakt gigantisch aan mijn handen vast als ik het kneed.
Heb je een tip hoe ik dit voorkomen kan.?
Groetjes Rina
Hi Rina, mijn tip komt een beetje laat want ik denk dat het deeg inmiddels wel van je handen is… 😉 Haha!
Voor een volgende keer; een beetje bloem op je handen of zorgen dat je handen een beetje vochtig zijn. En verder hoort het er wel een beetje bij…
Bakpoeder of baking soda?
Bakpoeder! 😉
Hehoi,
Dit ziet er super leuk en makkelijk uit! 2 vraagjes:
1) kan het ook met volkorenmeel?
2) kan het ook in de airfryer?
Ben benieuwd! Bonny
Gisteren vol enthousiasme het brood gemaakt. Had het deeg een avond te voren klaar gemaakt. Helaas eenmaal in de oven kwam er veel vocht uit de mozzarella en hierdoor werd het brood niet gaar. Heb tussentijd het vocht nog verwijderd maar helaas, brood mislukt.
Lekker luchtig brood, perfect voor bij de borrel!